Juuan kunnan edustajat vierailivat Juuan vankilassa torstaina 21.11. Mukana olivat kunnanjohtaja Henri Tanskanen, elinvoimavastaava Antti Asikainen, hallintojohtaja Aki Jäppinen sekä kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen. Vierailun tarkoituksena oli tutustua vankilan toimintaan sekä mahdolliseen yhteistyöhön kunnan ja vankilan välillä.
Vierailu aloitettiin vankilan kahvilasta, jonka jälkeen tutustuttiin muihin vankilan tiloihin sekä vankilan alueella sijaitsevaan vanhaan myllyyn. Juuan vankila toimi sen perustettaessa vuonna 1978 suljettuna vankilaosastona Sukevan keskusvankilan alaisuudessa. Vuonna 1990 vankilaosasto siirtyi Pyhäselän vankilan alaisuuteen ja vuodesta 2006 Juuan vankila on toiminut itsenäisenä avovankilaosastona. Vankilan toiminnasta ja sen historiasta kertomassa olivat yksikönpäällikkö Armi Nyman, apulaisjohtaja Hilkka Puustinen sekä Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen rikosseuraamuskeskuksen johtaja Jaana Leinonen-Nielsen.
Juuan vankila on 40-paikkainen miesvangeille tarkoitettu työtoimintaan ja siihen liittyvälle koulutukselle perustuva avovankila. Henkilöstöä vankilassa on 22 henkilön verran, joista suurin osa on valvonnassa. Vankien ikähaarukka on laaja aina 20-vuotiaista 84-vuoden ikäisiin. Vankeja on sakkolaisista elinkautisvankeihin ja maksimiaika Juuan vankilassa vankeuden suorittamiseen on 7 vuotta. Jonot vankiloihin on yleisesti ottaen pitkät ja Juuankin vankilaan jono ulottuu jopa kevättalvelle saakka. Jonoja muodostuu mm. siitä, kun suljetuista yksiköistä haetaan avovankiloihin.
Työpaikkana Juuan vankila on monipuolinen. Työ on sopivan vaihtelevaa ja omia vahvuuksia voi hyödyntää erilaisissa työtehtävissä. Useat työharjoittelijat ovat mielellään halunneet jatkaa työskentelyä täällä, kertoo Puustinen.
Työnteko ja opiskelu auttavat pitämään vangit kiinni yhteiskunnassa
Vangit tekevät paljon erilaisia töitä ja ovat hyvin motivoituneita työtehtäviin. Vangeille oman työn jäljen näkeminen on merkityksellistä. Annetuissa työtehtävissä huomioidaan aina vankien vahvuudet ja osaaminen. Osa vangeista käy myös siviilityössä ja osa opiskelee. Aikuislukiota on mahdollista käydä myös video-opintoina. Myös peruskoulua voidaan suorittaa loppuun vankilasta käsin.
Avotyöhön vangit kirjoittavat itse hakemuksensa, usealla heistä on laadittuna myös ansioluettelot haastatteluun saavuttaessa. Vankilan ohjaajat haastattelevat vankeja samoin kuin oikeassa haastattelutilanteessa. Käytäntö opettaa vankeja toimimaan myös vankilan ulkopuolella.
Vankien työtoimintaa varten vankilaosastolla on kaksi nykyaikaista tuotantohallia. Vankilassa työskentelyn lisäksi vangit ovat työskennelleet myös vankilan ulkopuolella avolaitostyössä mm. Metsähallitukselle rakentamalla penkkiryhmiä ja kunnostamalla Kolilla sijaitsevan taukopaikan. Kolilla vangit kunnostivat myös maisemahissiä.
Avolaitostyötä kunnan kanssa pidetään hyvinkin mahdollisena vaihtoehtona. Vangit ovat motivoituneita ja heillä on paljon annettavaa. Joukossa on monen alan osaajia mm. hitsareita, maalareita ja rakennusmiehiä, myös ompelutyöt luonnistuvat useilta. Erilaiset raivaustyöt ja puiden hakkuu on vangeille erityisen mielekästä.
Kuvateksti: Vankien valmistamia laukkuja ja reppuja
Ennakkoluulot vankeja kohtaan voivat olla korkealla, mutta useat heistä työskentelevät jo avolaitostyössä sekä käyvät itsenäisesti ruokakaupassa. Motivaatio lainkuuliaiseen elämään vangeilla on korkealla monenlaisista haasteista huolimatta.