Toiseksi viimeisessä kylätalo illassa Vuokon kylätalolla väkeä kokoontui paikalle hieman jokaisesta Vuokon suunnasta. Ilta alkoi perinteisesti kahvipöydän antimilla.
Maaseutuasiamies Alina Koponen avasi tilaisuuden esittelemällä kunnan edustuksen, tällä erää paikalla olivat elinvoimavastaava Antti Asikainen, kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen, hyvinvointijohtaja Virpi Nevalainen sekä viestintäsuunnittelija Tanja Soininen.
Esko Nevalainen Vuokon kyläyhdistyksestä kertoo kylätalolla olleen paljon erilaisia tilaisuuksia, mutta korona vuosi vei paljon toimintaa nurin ja osaa toiminnasta ei ole saatu käynnistettyä uudestaan. Kuitenkin paluu entiseen on ollut mielessä ja kahvitteluiltoja kyläläisten kesken voitaisiin ehkä vielä järjestää.
Vuokon kylätaloa vuokrataan myös erilaisiin yksityistilaisuuksiin, eikä ihme, sillä miljöö on kuvankaunista maalaismaisemaa ja itse rakennus on upea 1800- luvulla rakennettu hirsitalo.
Mikko Vauhkonen Eteläisen Vuokon kyläseurasta kiittää Juuan kuntaa kunnan avustuksista. Kulttuuritoimen järjestämät sivukylien tapahtumat ovat olleet myös tervetulleita, ja ne ovat osaltaan luoneet yhteisöllisyyttä, sosiaalisia verkostoja ja turvallisuuden tunnetta; kyläläiset eivät ole yksin.
Vauhkonen esittää kiitosten ohessa myös huolia, joista yksi liittyy kansalaisopiston toiminnan jatkuvuuteen sivukylillä. Hyvinvointijohtaja Virpi Nevalainen kertoo kuitenkin toiminnan jatkuvan, joten syytä huoleen tämän suhteen ei ole. Vuokonjoen sillan kunto aiheuttaa myös huolta, sillä kalliossa on lohkeamia ja rakenteista kasvaa pajukkoa. Lisäksi sadevesi rasittaa rakenteita. Sillan aiemmat kunnostukset ovat peräisin 70-luvulta.
Vauhkonen kertoo lisäksi Vuokonjärven säännöstelypadon olevan tiensä päässä. Asiaa on kuitenkin viety eteenpäin yhdessä ELY-keskuksen kanssa ja säännöstelypato on päätetty korvata pohjapadolla. Lisäksi sääntöjä on päivitetty ja toukokuun aikana esitetään virallisesti suunnitelmien hyväksymisestä.
Myös teiden kunto puhututti kyläläisiä, etenkin Vuokontien kunto nousi keskusteluun. Kunta ei ole tien ylläpitäjä, mutta kuntarakennepäällikkö Timo Möttönen kertoo Pielisen-Karjalan tieryhmästä, joka hoitaa teihin liittyvien asioiden eteenpäin viemistä, lisäksi kunnasta löytyy oma liikenneturvallisuus ryhmä, jossa myös huomioidaan ja ilmoitetaan teiden kuntoon liittyvistä asioista ELY-keskukselle.
Antti Asikainen esittelee kunnassa meneillään olevat hankkeet. Sataman suhteen kaava on tehty ja tarkoituksena on seuraavaksi hakea rahoituksia. Tahkovaaran suhteen käydään keskustelua ELY-keskuksen, Metsähallituksen ja Tornatorin kanssa. Rahoitusta luontomatkailureitistöihin on hyvin tarjolla ja niitä lähdetään hakemaan. Tavoitteena Tahkovaaraan olisi saada myös perheystävällinen reitti. Ahmovaaran asemakaavasta on tehtynä kaavaluonnos ja Vuokon aurinkovoimalan kaava on valmistumassa.
Kuntarakennepäällikkö Timo Möttönen kertoo ajankohtaisista asioista, kuten tulevista investoinneista. Muun muassa teollisuusalueelle on tulossa viemäri ja vesijohtokorjauksia ja päiväkotien piha-alueet uusitaan turvallisiksi ja tämän päivän tasalle.
Myytävien kohteiden suhteen Taitokartanon myyntiä on päätetty jatkaa, mutta kansalaisopiston myynti on toistaiseksi jäädytetty. Myyntiin on tulossa mm. myös teollisuushalli sekä muita pieniä kiinteistöjä.
Hyvinvointialue on tuonut Möttösen mukaan ongelmia kiinteistöjen suhteen. Terveyskeskuksessa aiempi neliöiden tarve on ollut 4000 neliöitä ja tulevaisuudessa enää vain 1000 neliötä. Tämän myötä kuntaan jää tyhjää neliötilaa ja vuokratulot pienentyvät merkittävästi. Se mitä tyhjille tiloille tehdään, vaatii pohdintaa ja toiminnan keskittäminen on otettava huomioon.
Möttönen kertoo myös kunnassa aloittavista uusista työntekijöistä, tilapalvelupäällikkönä on aloittanut Emmi Huttunen ja metsävastaavana Salla Ovaskainen. Kunnan työpaikkoihin on ollut hyvin hakijoita.
Hyvinvointijohtaja Virpi Nevalainen kertoo kunnan hyvinvointipalveluiden koostuvan koulutus -ja varhaiskasvatuksesta sekä kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalveluista. Nevalainen muistuttaa, että voimassa olevan kuntastrategian mukaan kulttuurin vahvistaminen ja sen vieminen myös kylille on tavoitteena ja näin ollen palveluiden määrää kyliltä ei olla karsimassa. Liikuntamaksuperiaatteiden uudistaminen toi paljon kysymyksiä Nevalaiselle. Tavoitteena uudistuksissa on, että uudet maksuperiaatteet ja käytännöt olisivat kaikille tasapuoliset ja yhdenvertaiset. Korotuksia hintoihin ei ole luvassa, mutta muutoksia käytäntöihin tulee.
Alina Koponen kertoo vielä järjestötoiminnasta. Maaseudun sivistysliiton ”kestävät kylät”- hanke on lähtenyt käyntiin. Nyt on mahdollisuus hakea kehittämishankkeisiin rahoituksia. Vaara-Karjalan Leaderin haut avautuvat sitten syksyllä.
Lopuksi Markku Eskelinen haluaa vielä kiittää liikuntapaikkojen hyvästä huollosta Antero Katalkinia. Lisäksi yleisöstä nousee kiitos Vuokonjärven kesäteatterille ja Karaoke Clubille.