Viime keskiviikkona 6.11. Juuan kunnan hyvinvointipalvelut järjestivät yhdistysten illan toista kertaa kuluneen vuoden aikana. Yhdistysten illassa oli mukana myös kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut pitämässä omaa esittelypistettään ja arvontaa.
Tilaisuus alkoi kahvin ja jutustelun merkeissä. Juuan kunnan hyvinvointipalveluiden johtaja Virpi Nevalainen aloitti kertomalla mm. kunnan avustushaun alkamisesta maaliskuussa sekä liikuntapaikkamaksujen vahvistamisesta. Liikuntapaikkamaksuihin liittyen Juuan kunnantalon kahviossa pidetään tiistaina 12.11. infotilaisuus klo. 16.30–17.15, jossa Nevalainen kertoo vastaavansa mahdollisiin kysymyksiin.
Hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen kertoi Juuan kunnassa meneillään olevista hankkeista sekä mahdollisista tulevista uusista asioista, kuten Voimaa Vanhuuteen ja Terveyden edistämisen määrärahahausta. Niskanen kertoi myös hyvinvointialueen nimeämistä alueellisista kumppanuusryhmistä. Pohjoisen alueen (Juuka, Lieksa ja Nurmes) kumppanuusryhmään Juuasta on nimettyinä Ari Koivuselkä, Jonna Martikainen ja Anne itse. Ryhmä on aloitettu vastikään ja sen tarkoituksena on miettiä esimerkiksi erilaisten hyvinvointisuunnitelman painopisteiden ja tavoitteiden saavuttamista monialaisten toimenpiteiden avulla.
Maaseutuasiamies Alina Koponen kertoi tulevasta kylätoimijoille suunnatusta tapahtumasta, joka pidetään 11.12. Ellinkulmalla. Tilaisuudessa tarjoillaan kahvit ja kuullaan esimerkiksi hankehauista, erilaisista rahoituksista ja niiden ohjauksesta. Puhumaan tilaisuuteen on tulossa mm. Hannele Pyykkö, Vaara-Karjalan Leaderista, Reetta Rönkkö Maaseudun sivistysliitosta sekä kunnan edustajina kunnanjohtaja Henri Tanskanen ja hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen.
Vaara-Karjalan Leaderin ajankohtaiset asiat yhdistysillassa esitteli hankesihteeri Tiina Härkin. Härkin kertoi Pohjois-Karjalan älykkäät kylät aktivointihankkeesta vuosille 2024–2027, johon on nyt haku avoinna. Hanke on ELY-keskuksen rahoittama maakunnallinen hanke, jonka tavoitteena on aktivoida kyliä ja yhdistyksiä kolmen maakunnallisen teeman ympärille; elävät ja kehittyvät kylät, erikoistuvat kylät sekä hiljentyneet kylät. Hanketta hallinnoi Keski-Karjalan Jetina, muut toteuttajat ovat Joensuun seudun Leader, ja Vaara-Karjalan Leader.
Lisäksi Härkin kertoi Vaara-Karjalan Leader ry:n PÄTÄKKÄ- hankkeesta, jolla rahoitetaan nuorten toimintaa. Nuorisorahoituksen avulla nuoret suunnittelevat, toteuttavat ja raportoivat itse pienhankkeita. Rahoitusta toteutetaan Lieksassa, Nurmeksessa, Juuassa ja Ilomantsissa. Juuassa hanke on rahoittanut Juuan Vauhtikerhon retken Superparkiin vuoden 2024 alussa. Härkin vihjasi myös, että vielä tälle vuodelle Vaara-Karjalan Leaderilla on jäljellä hankerahaa. Hankehaku on jatkuvasti avoinna.
Kanto2-Hankkeen projektipäällikkö Teija Sivonen kertoi kattavasti Kanto2-hankkeesta. Ydintehtävänä Kanto2- hankkeessa on auttaa ja tukea hakemaan rahoitusta. Hankkeessa pohditaan yhdessä, mistä millekin idealle olisi järkevää lähteä hakemaan rahoitusta. Lisäksi apua tarjotaan myös hankehakemusten koostamisessa siten, että autetaan katsomaan hakemuksesta mahdolliset kompastuskivet ja korjataan ne. Käynnissä oleville hankkeille Kanto2- hankkeesta saa myös vertaistukea. Sivonen kertoi myös ESR+ 4.3 Yhdenvertaiseen osallisuuteen – erityishausta. Hakuajat hankkeelle on 15.1.-14.3.2025 sekä 19.6.-30.9.2025. Kyseessä on yhden toimijan hanke tai ryhmähanke, jossa pitkän aikavälin tavoitteena yksilön työ- ja toimintakyvyn parantuminen ja työhön ja opintoihin kiinnittyminen. Hanke kuuluu kehittämishankkeisiin.
Anne Pyykkönen, (Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry) kertoi tulevista Pohjois-Karjalan Järjestöfoorumin TEAMS - koulutuksista. Tulossa on mm. 13.11. klo. 16.00–19.00 koulutus tapahtumien järjestämisestä sekä 4.12 klo. 16.00–19.00 Monimuotoisesta vapaaehtoistoiminnasta. Koulutukset järjestävät Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta JANEn koulutustyöryhmä JaneKo. Tulossa myös Pohjois-Karjalan järjestökysely, jonka myötä päivitetään Pohjois-Karjalan yhdistysohjelmaa. Lisäksi Pyykkönen kertoi Kuhina-hankkeesta, jonka tavoitteena on nostaa esille järjestöjen työmahdollisuudet ja jossa järjestötyöjakso palkkatuella toimii tavoitteellisena väliportaana kohti pysyvämpää työllistymistä. Pyykkönen vihjasi, että myös useammat järjestöt yhdessä voivat järjestää työmahdollisuuden työttömälle.
Siunsoten Projektisuunnittelija Minna Patama kertoi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. Hyvinvointialueelta on haettavissa järjestöavustuksia, kuten toiminta-avustuksia (hakuaika 12.11.-10.12.2024), teema-avustuksia, kumppanuuksia ja aie- ja yhteistyösopimuksia.
Hyvinvointialueen järjestöjen kriteereinä on mm., että toiminnan tulee kohdistua Pohjois-Karjalaan ja niillä tulee tukea eri-ikäisten arjen toimintaa. Lisäksi toiminnan tulee kiinnittyä johonkin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöön, kuten ehkäisevä päihdetyö tai yksinäisyyden ehkäiseminen. Erityisesti ikäihmisten yksinäisyyden teemaan toivotaan hakemuksia.
Lopuksi hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen kertoi vielä lyhyesti Pohjois-Karjalan HYTE-ohjelmasta, jossa on kolme painopistettä ja niille asetettuja tavoitteita.
Painopisteenä ohjelmassa ovat
1. Hyvinvoivat ja toimintakykyiset asukkaat.
2. Osallisuus ja yhteisöllisyys.
3. Turvallinen arki ja ympäristö.
Keväälle on jo suunniteltu uusi ilta yhdistyksille, alustavasti ajankohta tulee olemaan tiistaina 25.2.2025 klo 17.00–19.00. Paikkana tuttuun tapaan Ellinkulma.
Voit tutustua tarkemmin yhdistysillan materiaaleihin https://www.juuka.fi/kylatjayhdistykset sivulta löytyvästä materiaalipankista.