Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Juuka alkaa valmistella oman kansallispuiston perustamista

Juuka alkaa valmistella oman kansallispuiston perustamista

Juuan kunnanhallitus päätti maanantaina 16.5., että Juuan kunta lähtee hakemaan Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta rahoitusta hankkeeseen, jonka tarkoituksena on selvittää Juuassa sijaitsevan Tahkovaaran alueen mahdollisuuksia uudeksi kansallispuistoksi. Alueella on valmiina luonnonsuojelualuetta ja valtion omistamaa maata.

Kansallispuisto perustettaisiin Tahkovaaran alueelle ja Juuan keskustaajaman läheisyyteen. Tahkovaaran alueella on jo nyt luonnonsuojelulain mukaisia suojelualueita ja lisäksi muita valtion omistamia maita. Myös Juuan kunta omistaa alueelta maata.

 

Kyseessä on käytännössä alueiden suojelustatuksen muuttaminen ja laajennus. Maa-alueet ovat jo nyt pitkälti valtion tai kunnan omistuksessa. Kolmannen suuren maanomistajan, Tornator Oyj:n kanssa olemme käyneet neuvotteluja hyvässä hengessä alueen rajauksia ajatellen. Juuan kunnan elinkeinosuunnittelija Asikainen kommentoi.

Kokonaisala rajaukselle on vähän yli 3000 hehtaaria. Rajaukseen sisältyy valtion, Tornatorin ja Juuan kunnan omistamia maa-alueita. Alueen rajauksia tarkennetaan hankkeen edetessä.

Hankkeen tarkoitus on selvittää Juuan Tahkovaaran alueen sopivuutta kansallispuistoksi, sekä samalla selvittää kokonaisuudessaan alueen mahdollisuuksista valtakunnalliseksi retkeilyalueeksi. Tahkovaaran alueen kehittäminen tukee vahvasti Kolin matkailualueen kehittämistä ja purkaisi painetta osaltaan myös Kolin alueelta.

Kansallispuistoista käydään tällä hetkellä todella kovaa kilpailua, joten tällaisten hankkeiden taustatyö on hoidettava todella hyvin. Ensin tehdään toteutettavuusselvitys ja kehityssuunnitelma alueesta, jonka on tarkoitus peilata koko kunnan ja lähialueiden soveltuvuus tarvittavaa kävijämäärää ajatellen. Jos kansallispuiston statusta alueelle ei saada, niin aluetta lähdetään kehittämään toissijaisesti retkeilyalueeksi. Pääpaino on kuitenkin kansallispuistostatuksessa.

Tämä kytkeytyisi kunnan näkökulmasta hienosti Pielisen alueen kokonaiskehitykseen, meille tärkeiden luontoarvojen edistämiseen sekä yhteistyössä Lieksan kaupungin kanssa rakentamaamme Kolin iso kuva 2050-työhön. Myös Tahkovaaran läheisen keskustaajaman uudistus etenee ja tämä tukisi elinvoimapoliittisesti myös sitä kunnanjohtaja Henri Tanskanen tarkentaa hanketta.

Hankkeen aikana on tarkoitus käydä keskustelut kaikkien aluetta käyttävien tahojen kanssa. Hankkeessa on tarkoitus kilpailuttaa ulkopuolinen asiantuntija tekemään selvitystyö ja kunta osallistuu aktiivisesti keskusteluihin yhteistyötahojen kanssa. Hankkeessa on tarkoitus toteuttaa myös alueen reittisuunnitelma ja lähialueiden palveluverkostosuunnitelma.

Juuan kunta on sitoutunut kehittämään alueensa elinvoimaa, matkailua sekä edistämään luonnonsuojelua. Kunta on myös yhteistyössä Lieksan kaupungin kanssa edistänyt Kolin alueen isoa kuvaa ja vienyt strategisesti Koli-Ahmovaaran aluetta maakunnallisesti ja kansallisesti eteenpäin. Tähän isoon kuvaan kunta on kytkemässä Pielisen alueen kehittämisen, Juuan uuden sataman rakentamisen, kunnan uudisrakentamisen vauhdittamisen, kaavoituksen uudistamisen sekä useita muita elinvoimaa tukevia hankkeita ja suunnitelmia. Uuden kansallispuiston selvittäminen tukee näitä asioita. Kansallispuistoverkoston laajentaminen on myös nykyisessä Marinin hallituksen hallitusohjelmassa.

Tiedustelut

Koronatiedotteet

Palautetta kuntaan

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

Meidän Pohjois-Karjala 300.
Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

InfoGIS Juuka

InfoGIS esittely

Infogis Juuka

Tutustu Juuan alueen Infogis -paikkatietopalveluun, jonka avulla voit etsiä mm. liikuntapaikkoja, matkailuneuvontaa, majoitusta, ravintoloita ja kahviloita, myymälöitä, ohjelmapalveluja, muita palveluja sekä kylätaloja ja metsästysmajoja.

Tutustu Infogis -paikkatietopalveluun tästä.