Karelia Ice Pie - innovaatioita ja elämyksiä Pielisen ympärillä -hanke

Karelia Ice Pie - innovaatioita ja elämyksiä Pielisen ympärillä
– investointi- ja kehittämishanke

Hanke päättyi 31.3.2015. Kiitämme kaikkia osallistujia!
Loppuraportit ilmestyvät huhtikuussa jäähankkeet- nettisivuilla.

 

Tammikuussa 2016 tulossa jälleen uusi ennaltakokematon nähtävyys Nunnanlahteen
Suunnittelu vuoden 2016 tutkimus- ja nähtävyyskohteesta on Eindhovenin teknillisessä yliopistossa työn alla ja julkaistaan huhtikuun loppupuolella. Tänä vuonna rakentajia ja huoltajia oli seitsemästä maasta: Alankomaat, Belgia, Saksa, Espanja, Sveitsi, Suomi, Venäjä. Osallistujaverkosto on laajenemassa ja mukaan on liittymässä Englanti ja Skotlanti.

 

Karelia Ice Pie - innovaatioita ja elämyksiä Pielisen ympärillä –hanke

oli Juuan kunnan hallinnoima investointi- ja kehittämishanke, jonka tavoitteena oli luoda toimintaedellytykset innovatiiviselle talvimatkailukohteelle Juuan Nunnanlahteen ja kehittää alueen matkailuelinkeinoja. Samalla jatkui talvella 2014 onnistuneesti alkanut jäärakentamisyhteistyö hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston kanssa. 

Hankkeen toteutusaika oli 1.10.2014-31.3.2015. Hankkeen kustannusarvio oli 284 300 euroa, josta se sai 50 % EAKR-rahoituksen Pohjois-Karjalan Maakuntaliitolta. Josek Oy osallistui hankkeeseen 12 000 € rahoituksella. Kunnan yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat hollantilainen Eindhovenin teknillinen yliopisto (TU/e), Karelia AMK ja PKKY/Nurmeksen ammattiopisto. Lisäksi TU/e:n Sagrada Familia in Ice -hankkeen toteutukseen liittyy laaja yhteistyökumppaneiden verkosto: paikallisten, alueellisten, valtakunnallisten ja kansainvälisten yritysten ja yrittäjien lisäksi mukana ovat mm. Aalto yliopisto, hollantilaiset Twenten ja Delftin yliopistot, belgialaiset KU Leuven ja Gentin yliopistot ja B.E. Vedeneev, VNIIG Pietarista. 

Hankkeeseen kuului kolme toiminta-aluetta:

1. Rakennuspaikan perustusten luominen
Juuan kunnan ja Karelia Ice Pie –hankkeen vastuulla olivat rakennuspaikan perustustyöt. Rakennuspaikan perustaminen tarkoitti käytännössä maapohjan tasaamista ja kantavuuden varmistamista ja parantamista sekä jäädyttämisessä tarvittavan vesiputkiston ja sähköpisteiden rakentamista. Kunnollinen perustus mahdollisti vaativien jäärakennelmien turvallisen rakentamisen. Rakennuspaikka ja sähkö- ja vesiliitännät ovat hyödynnettävissä myös ympärivuotisesti tulevina vuosina.

Varsinaisen jäänähtävyyskohteen suunnitteli ja toteuttivat TU/e:n opiskelijat omalla budjetillaan ja sponsorituella. Jääkatedraali oli heille pykriitin, eli veden,sahanpurun ja lumen, tutkimushanke. Ulkomaalaiset opiskelijat työskentelivät talkoilla. Heillä oli käytössään laaja sponsoriverkosto, mm. Pekka Niska, Scantarp ja Stora Enso.  Karelia Ice Pie –hanke avusti noin 80 opiskelijan ja huoltajajoukon Juuassa oleskelun järjestelyissä, rakentamisessa ja nähtävyyspaikan jälkihuollosta.

Eindhovenin teknillinen yliopisto on sitoutunut toteuttamaan jäärakennuskohteen Juuassa vuosina 2015-2017. Tammikuussa 2015 valmistui Jääpykriittikatedraali, Sacrada Familia in Ice. Kaksi 18 metriä ja kaksi 21 metriä korkeaa tornia rakentuivat neljässä viikossa. Maailmanennätys syntyi, sillä edellisten kaltaisten tornien korkeus oli 15 metriä. Kunnianhimoisin tavoite oli rakentaa 30 metriä korkea torni, mutta se ei onnistunut leudon sään vuoksi. Nähtävyyden lisäksi Kivikeskuksessa oli kävijöille lukuisia näyttelyjä, ravitsemus-, elämys- ja virkistyspalveluja. Karelia AMK: ja PKKY/Nurmeksen ammattiopiston matkailualan opiskelijat osallistuivat nähtävyyskohteen ja Pielisen Karjalan matkailupalvelujen markkinointiin,  yleisötapahtumajärjestelyihin ja tuotteistamiseen.

2. Paikallisen matkailuyritysverkoston kehittäminen
Hankkeen tavoitteena oli, että jäärakentamisen ympärille kehittyy matkailukohteena kiinnostava talvipuisto. Hankkeen yhteydessä Juuassa oli hyvä mahdollisuus kehittää myös luonto- ja elämyspalveluja turisteille.  Jäärakentamispaikassa päädyttiin Nunnanlahteen, koska houkutteleva kohde on tällöin mm. Kolin ja Bomban matkailijoiden helposti saavutettavissa ja houkuttaa muitakin 6-tiellä kulkevia. Samalla voitiin kustannustehokkaasti hyödyntää Suomen Kivikeskuksen jo valmiina olevaa näyttelyä ja tiloja. Lisäksi alueelle suunniteltiin valoshow ja  musiikkiesityksiä. Kävijöitä ohjattiin tutustumaan myös muihin Juuan ja Pielisen Karjalan nähtävyyskohteisiin ja Juuan kirkonkylän palvelutarjontaan.

3.  Jäärakentamisen saaman julkisuuden hyödyntäminen Juuan kunnan ja Pohjois-Karjalan matkailupalvelujen markkinoinnissa
Hankkeen tarkoituksena oli hyödyntää markkinoinnissa ennakkoluulottomien ja ainutkertaisten jäärakennelmien julkisuusarvo. Sekä suomalainen että kansainvälinen media oli talvesta 2014 alkaen julkaissut runsaasti jäärakentamiseen liittyviä artikkeleita ja uutisia. Sosiaalisessa mediassa jäärakentamista seurasi kansainvälinen laaja joukko. Tavoitteena oli tehostaa markkinointia, jossa jokaisessa mediajulkaisussa on linkki alueen matkailu- ja vapaa-ajanmahdollisuuksiin, ja internetsivustojen kautta seuraajat ohjautuvat alueen matkailupalvelujen mainonnan piiriin.  Markkinointi toteutettiin yhteistyössä  maakunnan matkailun markkinointiorganisaatio Karelia Expertin kanssa.

Lumi/jäärakentaminen
Nähtävyyskohteen lisäksi paikallisilla toimijoilla oli oiva mahdollisuus opetella rakentamaan pienempiä lumirakennelmia. Lumirakentamiskurssi pidettiin helmikuussa 2015. Siihen osallistui seitsemän juukalaista, joilla on nyt osaamista rakentaa erilaisia lumirakennuksia esimerkiksi nähtävyyskohteiksi.

Hankkeen yhteistyökumppaneita
Katso kohta sponsorit ja kumppanit.

 

 Lisätietoja Karelia Ice Pie -hankkeesta:

 projektipäällikkö:
Tuula Ikonen-Graafmans puh.040 067 4062 ,
 s-posti: tuula.ikonen-graafmans@juuka.fi ja 

projektikoordinaattori:

Alina Koponen puh. 040 104 2014 ,

S-posti: alina.koponen@juuka.fi

 

www.Juuka.fi/jaakupoli

 www.structuralice.com

 

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
P. 040 104 2000
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »

Etsitkö näitä?


Kartat

Matkailuinfo


Kirjasto