Juukaan rakennettiin maailman suurin jääkupoliKuva: Bart van Overbeeke

Juukaan rakennettiin tammikuussa 2014 maailman suurin jääkupoli. Kupolin läpimitta on 30 metriä ja korkeus 10 metriä. Kupolin rakentaminen oli Juuan kunnan ja hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston hanke, johon osallistui noin 50 hollantilaista.

Suuri joukko juukalaisia yrityksiä olivat myös mukana hankkeessa toimittaen paikalle rakentajien tarvitsemaa kalustoa ja varusteita sekä huolehtien hollantilaisryhmän majoittumisesta paikkakunnalla.

Juukaan rakennettu jääkupoli perustuu uuteen teknologiaan, minkä uskotaan tulevaisuudessa mahdollistavan jopa 100 metriä läpimitaltaan olevia rakennelmia.
Aiempaa suuremman kupolin rakentaminen perustui rakennusmateriaalina käytettävän pykriittiin. Se on jäätä, jota on vahvistettu puukuidulla, jolloin siitä saadaan kolme kertaa vahvempi kuin pelkästä jäästä.

Vahvistettua jäätä tarvittiin ainoastaan kupolin pohjakerrokseen. Sen yläpuolisiin kerroksiin oli tavallinen jää tarpeeksi vahvaa. Rakentamisessa käytettiin apuna isoa ilmapalloa, jonka päälle ruiskutettiin vettä kerroksittain. Kun jää kovettui, poistettiin kupolin sisällä oleva ilmapallo.

Olennaista tällaisessa kerrostekniikassa on ruiskuttaa ensin kerros lunta ja sen päälle vettä, josta noin kymmenesosa on sahanpurua. Vesi-sahanpuruseos imeytyy lumikerrokseen, minkä jälkeen rakenteen annetaan jäätyä. Prosessia toistetaan, jolloin muodostuu kiinteä jääkuori. Menetelmä on ympäristöystävällinen käytettävien materiaalien ja alhaisen energiankulutuksen ansiosta.


Tutustu projektiin:

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
P. 040 104 2000
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »

Etsitkö näitä?


Kartat

Matkailuinfo


Kirjasto