Kunnanjohtajan blogin pääkuva

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Keväisiä kuulumisia Pielisen rannalta

Tervehdys kaikille!

 

Nyt kun lähes kolme kuukautta on vierähtänyt Juuan kunnanjohtajan virassa, koen hetken olevan sopiva omien ja kunnan kuulumisten kertomiseen.

Aloitin kunnanjohtajan virassa 18.1.2021 ja minut valittiin virkaan 14.12.2020. Tuon joulukuisen illan muistot ovat jääneet mieleeni hyvin. Kunnanjohtajavalinnat ovat aina arvoitus ja olin silloin vahvasti sitä mieltä, että Juuan kunnan kannalta paras varmasti valitaan. Useita hyviä hakijoita oli tässäkin valinnassa mukana. Valintailtana Lappeenrannassa en jännittänyt kunnanjohtajan valintaa sinänsä vaan laajemmin elämänkulkua. Olin jo tehnyt päätöksen, että joka tapauksessa haen uutta suuntaa elämälleni joko hakeutumalla uusiin tehtäviin Maahanmuuttovirastosta tai jäämällä poikani kanssa perhevapaalle.

Molemmat vaihtoehdot olivat tuolloin tasavahvoja. Tiesin, että pitkällä tähtäimellä on perheenkin etu, että olen työssä, joka on lähellä sydäntäni. Nyt tuntuu siltä, että olen siellä missä pitääkin. Perheellekin jää ja hyvin aikaa ja työ mahdollistaa perheenä toimimisen. Perhe onkin itselleni erittäin rakas ja siihen kuuluu vaimo ja puolitoistavuotias poika, joka on kyllä sellainen viipottaja, ettei perässä meinaa pysyä.

Juuassa työt alkoivat hyvin heti alusta alkaen. Työ on tuntunut alusta asti omalta, vaikka tutustumisvaihe tässä toki on vielä käynnissä. Opeteltavaa on paljon aina henkilöstöasioista edunvalvontaan. Onneksi tukenani on upeat työkaverit ja kunnanjohtajan apuna oleva johtoryhmä, jossa on lisäkseni kaksi vuoden sisällä aloittanutta. Ajatusten vaihto johtoryhmässä on sujuvaa ja jokaisen mielipidettä kunnioitetaan. Aikaisempaa kokemusta kuntasektorilta minulla ei ole, mutta se on hyvin tyypillistä nykypäivänä, kun haetaan eri toimintamalleja joko toisaalta julkiselta tai yksityiseltä sektorilta. Esimerkiksi digitaalinen toimintakulttuuri on isossa yli tuhannen henkilön valtion virastossa pidemmällä kuin Juuassa, samoin kuin perehdyttäminen on systemaattisempaa. Tältä osalta pyrin tuomaan pienen askelin muutoksia. Henkilöstön osalta kiinnitin huomioni myös lähijohtamiseen, työssä jaksamiseen sekä siihen, että kaikilla on työkalut työn tekemiseen. Henkilökunnan kouluttaminen on tässä avainasemassa. Olen lupaukseni mukaisesti pitänyt työhuoneen oveni auki ja on ollut ilo huomata se, miten matalalla kynnyksellä tullaan juttelemaan aina vaativista henkilöstöasioista arjen ongelmiin.

36-vuotiaana on mukava kuunnella kokeneiden juukalaisten kokemuksia ja arvostan jokaista keskustelua olipa kyse palautteen antamisesta kehitysideoihin. Etenkin kehitysideoita annetaan paljon ja moni näistä ideoista lähteekin valmisteluun. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Juuan laivarannan kehittäminen, josta on tullut todella paljon sähköpostia. Viimeksi tänään aamulla. Toinen hyvä esimerkki on maastopyöräreitit, joita tarkastellaan nyt tosissaan. Myös luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä vaihdetaan ajatuksia matalalla kynnyksellä, olipa kyse virallisista tai ei-niin virallisista asioista.

Tulevasta keväästä ja kesästä on tulossa Juuassa vauhdikas. Valtuusto kokoontuu piakkoin käsittelemään tilinpäätöstä vuodelta 2020 ja se on yksi tämän valtuustokauden viimeisimmistä asioista. Tähän liittyen on helpottavaa todeta kunnan talouden olevan suhteellisen hyvällä mallilla. Toki tämän toteamuksen kohdalla kannattaa koputtaa sitä kuuluisaa puuta. Myös uusi koulu ja kehitysvammaisten asumisyksikkö otetaan käyttöön kesän aikana. Samoin Juuan alueen liikenneselvitys valmistuu. Ennen juhannusta käydään myös kuntavaalit ja pienen siirtymäkauden jälkeen uusi kunnanvaltuusto aloittaa työnsä. Tässä kunnan viranhaltijoilla on oma roolinsa, kun autamme uusia päättäjiä astumaan uuteen haasteeseen.

Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja moni odottaa tietoa koronarajoitusten poistamisesta. Tässä kohtaa vielä malttia. Juuka on onnistunut hyvin koronan torjunnassa ja samalla siinä, ettei nyt kaikkia paikkoja ole tarvinnut laittaa kiinni. Talvilomaviikot olivat meillekin haaste, kun kunnassa pysähtyi paljon lomailijoita. Tästä onneksi selvittiin hienosti. Omakin toive on, että kesätapahtumat saataisiin järjestymään. Toukokuussa aloitan kyläkierroksen ja toivottavasti päästään toden teolla suunnittelemaan myös kesän tapahtumia. Mitä kesään tulee, niin kunta palkkaa tänä vuonna paljon kesätyöntekijöitä. Pelkästään hallintoon palkataan viisi nuorta. Jokaiselle nuorelle on kyllä töitä, tarpeettomana ei tarvitse olla eikä se kannustaisi nuoriakaan. Esimerkiksi kunnan sosiaalisen median tehtäviä riittää, samoin markkinointia.

Siinäpä näin alkajaisiksi! Jatkossa pyrin kirjoittelemaan blogia säännöllisesti. Muutoin kirjoittelen Facebookissa Juuret Juuassa -ryhmään isompaa päivitystä sekä vähän pienempiä päivityksiä teen omaan Facebook-profiiliin. Twitteriä pyrin aktivoimaan kevään aikaan. Toivon myös tapaavani mahdollisimman monia henkilöitä kevään ja kesän aikana.

 

Oikein mukavaa kevään jatkoa kaikille!

 

Henri Tanskanen

Sisältöjulkaisija

Kunnanjohtajan kuva

kunnanjohtajan blogi - linkki

grafiikka