Käyntikohteet

 

Puu-Juuka

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä. Sen alkuperäinen ilme tekeekin kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Alue sijaitsee Juuanjoen ja valtateiden väliin jäävässä kolmiossa.  

Juuan kirkonkylän kohdalla Juuanjoen varrella oli kylä jo 1500-luvulla. 1800-luvun loppupuolella alettiin rakentaa maantien varteen ja perustaa kauppaliikkeitä. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, nuorimmat taas 1960-luvulta.

Rakennukset ovat asuin- ja asuinliiketaloja sekä julkisia rakennuksia. Niistä löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Eräissä taloissa on frontoneita, koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleita. Miljöön kulttuurihistoriallinen arvo muodostuukin kaikkien rakennusten kokonaisuudesta.

Alueella on mattojenpesupaikka, leikkikenttä, kunnostettu uittoränni sekä pieni ja romanttinen Haaveiden silta, joka johtaa Juuanjoen Herralankosken yli.

Puu-Juuan alueella sijaitsevat myös Myllymuseo, Vikilän taidetalot ja Taitokartano, jossa on useiden eri alojen pienyrittäjien työtiloja.

Pielisen-Karjalan oppaat ry. järjestää ohjattuja kävelyretkiä Puu-Juuassa. Oppaiden yhteyshenkilö on Kaija Mattila, puh. 040 737 9747.

Katso Puu-Juuan esite ja kävelykartta alla olevasta linkistä!

https://issuu.com/entraky/docs/puu-juuka_web 

 

Myllymuseo

Myllymuseo sijaitsee historiallisen Puu-Juuan kupeessa Herranlankosken läheisyydessä. Idyllinen, hyvin säilynyt museoalue sisältää myllyn, myllärin tuvan, aitan ja savusaunan.

Tule tutustumaan restauroituun, toimivaan myllymuseoon ja seuraamaan vanhan ajan myllyn toimintaa.

Avoinna: 1.7. - 12.8. ti- pe 10 – 16 ja su 13 - 16. La ja ma suljettu.

Muuna aikana soita ja sovi aika; puh. 010 835 4000

http://www.juukaseura.fi/museot/esittely/

 

Pitäjänmuseo

Vuonna 1825 rakennettu viljamakasiini on pullollaan vanhaa juukalaista esineistöä. Alueelle on lisäksi museoitu vanha kalustettu pariaitta.

Avoinna: 1.7. - 12.8. ti- pe 10 – 16 ja su 13 - 16. La ja ma suljettu.

Lisätietoa Juuka-seuran nettisivuilta, www.juukaseura.fi

 

Juuan kirkko

Kaunis puukirkko on rakennettu 1850-1851, ja sen on suunnitellut arkkitehti C. A. Gustavsson. Istumapaikkoja on 800 henkilölle. Alttaritaulu on Kaarlo Kiljanderin (1885) tekemä jäljennös A. von Beckerin maalaamasta, tulipalossa tuhoutuneesta alttaritaulusta ”Kristus ristillä”.

Avoinna: 1.6.-11.8.2016 ma-to klo 9-16, pe suljettu.

 

Karulan taidepiha - Kuvanveistäjä Kauko Kortelainen

Taiteilija Kauko Kortelaisen ateljeessa ja taidepihassa voi tutustua taiteilijan monipuoliseen tuotantoon. Esillä on kivi-, puu- ja pronssiveistoksia, öljyvärimaalauksia, akvarelleja, piirroksia ja reliefejä.

Tiedustelut:

Sijainti:

Lisätiedot

 

Juuan kunnankirjasto

Juuan kirjastorakennus on Arkkitehtitoimisto Kaj Michael Oy:n suunnittelema, ja se valmistui kesäkuussa 1993. Rihveli-lempinimensä rakennus sai pääsisäänkäyntiä reunustavista vuolukivipilareista, kookkaista kivikynistä. Kirjastossa on Taideteollisen korkeakoulun oppilaiden valmistama lasitaideteos Juuan Elli. Katosta riippuva teos kertoo naisen elämänkaaresta.

Kirjaston kokoelmissa on noin 40 000 kirjaa. Sanoma- ja aikakauslehtiä (lasten, nuorten, aikuisten) on tilattu yhteensä 80 vuosikertaa. Lehtiä voi myös lainata.

Asiakkaiden käytössä on neljä tietokonetta Internet-yhteydellä. Kirjaston "tornissa" sijaitseva tutkijan huone on korvauksetta käytettävissä. Tutkijan huoneen voi varata kirjastosta sopimuksen mukaan myös kirjaston aukioloaikojen ulkopuoliseksi ajaksi. Tutkijan huoneessa on muun muassa mikrofilmien lukulaite ja tietokone.

Kirjaston näyttelytilassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Tilaa voi tiedustella näyttelytoimintaan numerosta 040 104 2470.

Avoinna ma-pe klo 10-18.

 

Sinikan savikamari

Näyttely-myymälä, jossa uniikkikeramiikkaa, kynttiläruukkuja, valaisimia ja suihkulähteitä.

Avoinna ovikellon avulla, talvisin sopimuksesta.

Sijainti:

Lisäinfo:

 

Paalasmaa

Keskellä Pielistä kohoaa Paalasmaan saaristo. Pääsaari Paalasmaa on Suomen korkein saari (225,2 m), ja sen korkeimmalla kohdalla sijaitsee näkötorni. Tästä kyläläisten talkoilla rakentamasta tornista voi ihailla Pielistä ja pohjoiskarjalaisia vaaramaisemia aina Kolille saakka. Saaristoon mennessä mantereen ja Hirvisaaren väliä liikennöi lossi, kun taas muiden saarten väliin on rakennettu pengertie.

Pääsaarella on näkötornille johtava, opasteviitoin merkitty luontopolku, jonka lähtöpaikka on Paalasmaa Camping -leirintäalue.

Paalasmaan kauniissa maisemissa kuvattiin kesällä 2003 elokuva Joensuun Elli, joka tuo erinomaisesti esiin Paalasmaan upeita näkymiä.

Majoitusta tarjoavat Paalasmaa Camping ja useat lomamökkiyrittäjät.

 

 

Pyötikön luostarialue

Kojonniemelle Vihtasuolle rakennettiin 1850-luvulla vanhauskoisten ortodoksien luostari. Vanhauskoiset eivät hyväksyneet Venäjällä 1600-luvulla toimeenpantua kirkollisten tapojen uudistusta, vaan he pitivät kiinni isiensä uskon muodoista ja tavoista. 

Vainojen vuoksi Vuokkoon paenneet munkit harjoittivat Pyötikön luostarissa harrasta rukouselämää ja tutkivat uskonnollista kirjallisuutta. He viljelivät vihanneksia, mutta saivat varsinaisen elantonsa uskonveljiltään Venäjältä. Viimeiset vanhauskoiset asuivat Vuokossa 1800-luvun lopussa.

Alkuperäinen luostarirakennus on valitettavasti hävinnyt, mutta sen paikalle on rakennettu Pyhän Ristin ylentämisen muistolle pyhitetty tsasouna. Vanha hautausmaa on kunnostettu.

Sijainti: Kojonniementie 310

Avoinna: Päivittäin klo 12-17. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Tiedustelut: Tauno Nekkonen 050 350 1237.

 

Keski-Vuokon kulttuurimaisema

Keski-Vuokon kulttuurimaisemassa on kunnostettu vanhat, asutuksia ympäröivät kiviaidat ja jokivarsi sekä rakennettu pisteaitoja. Alueen vahva ekumeeninen kulttuuri on läsnä Keski-Vuokon viehättävässä kalastajatsasounassa, osoite Keski-Vuokontie 132.

Tsasouna on avoinna ma-su klo 9-21. Tiedustelut Kalevi Nekkonen puh. 0400 795 741.

 

 

Kivikylän Herkku Kyläpuoti ja Tulikivi-ravintola

Kivikylän Herkku Kyläpuoti

Kyläkauppa, leipomo ja kahvila. Valikoimaamme kuuluvat käsintehdyt karjalanpiirakat, kukot, rinkelit ja paikan päällä paistettavat, uunituoreet munkit sekä muut perinneleivonnaiset. Tarjoamme päivittäin vastapaistettuja, suussasulavia tuotteita suoraan kiviarinauunista.

Kahviossamme on talvisin 20 istumapaikkaa ja kesäisin terassilla lisäksi 36 paikkaa. Kesäaikaan tarjoamme maukkaita maalaishampurilaisia ja grilliruokia. Myynnissä on myös pientuottajien ja käsityöläisten tuotteita lähialueelta ja muualta Suomesta.

Lisätiedot: puh. 050 361 4730, https://fi-fi.facebook.com/KivikylanHerkkuKylapuoti

Tulikivi-ravintola

Paikallisista raaka-aineista valmistettu herkullinen lounas sekä oman leipomon leivonnaisia tarjoava kahvio. Sata asiakaspaikkaa. Myytävänä on runsaasti pientuottajien ruokaherkkuja. Järjestämme myös perhe- ja yritystilaisuuksia. Tarvittaessa käytössä on 70 hengen auditorio.

Lisätiedot: puh. 020 763 6500, https://www.facebook.com/tulikiviravintola/?fref=ts

 

Aunen kukkapiha

Aunen kukkapiha sijaitsee noin 16 kilometriä Juuan keskustasta etelään. Opasteet perille valtatieltä 6 Nunnanlahdesta, josta on matkaa Larinsaareen 4 kilometriä. Puutarhassa on yli 2 000 erilaista perennalajia tai -lajiketta, noin sadan omajuurisen ruusun kokoelma, monenlaisia pensaita sekä jalo-, lehti- ja havupuita.

Avoinna:

  • 26.6.-31.8.2017 klo:10.00-16.00

Lisäinfo:

 

Tuomelan Tupa

Tuomelan Tupa sijaitsee Juuan Ahmovaaran kylässä. Se on kotiseuturunoilija Viljo Tuomelan (1895-1977), oikealta nimeltään Matti Hyttisen, museoitu kotimökki.

Tuomelan Tupaa esitellään asiakkaille erikseen niin sovittaessa.

Lisätietoa Juuka-seuran nettisivuilta

 

Kolinportti

Kolinportti on monipuolinen matkailu- ja palvelukeskus valtatie 6:n varrella. Se sijaitsee nimensä mukaisesti Kolille vievän tien ja valtatien risteyksessä. Matkaa Kolin kylälle on 9 kilometriä ja Juuan kirkonkylään 27 kilometriä. Palvelutarjontaan kuuluvat kahvila-ravintola, Neste-huoltoasema, Sale-elintarvikekauppa, Kolinportin lahjatavara- ja matkamuistomyymälä, kotileivonnaisten myyntipöytä, Otto-automaatti sekä Runebergin ja Reissumiehen karkkitukku.

Rakennus itsessään on näkemisen arvoinen. Arkkitehtoonisia ratkaisuja ja muotoja ovat käyneet tutkimassa niin kotimaiset kuin ulkomaiset asiantuntijat. Valmistuttuaan Kolinportti herätti kiinnostusta myös alan ulkomaisessa lehdistössä.

 

Koli

Lieksan kaupunkiin kuuluva Koli on koko maakunnan tunnetuin matkailunähtävyys; sinne on matkailtu jo yli 100 vuotta.

Koli sijaitsee samalla puolella Pielistä kuin Juuka ja on näin ollen maantieteellisesti lähempänä Juuan kuin Lieksan keskustaa. Koli onkin erinomainen retkikohde Juuassa vierailevalle matkailijalle: automatka Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin kestää vain reilun puoli tuntia.

Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara. Sen laki kohoaa 347 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kolin kuuluisuuteen ei kuitenkaan ole yksin syynä tämä Suomen oloissa poikkeuksellinen korkeus. Vaarajonon tyveä huuhteleva laaja ja satasaarinen Pielinen, lähellä ja etäämpänä siintävät vaarat, silmänkantamattomiin ulottuvat metsäalueet sekä Kolin muotojen vaihteleva kauneus muodostavat sen vertaa vailla olevan kansallismaisemakokonaisuuden, josta Koli tunnetaan.

Ihmisiin on kautta aikojen vedonnut Kolin jylhyys, mutta vaarajonon asutus on naapurialueisiin verrattuna yllättävän nuorta. Toki tämä Pielisen länsirannan näköalamaisema tunnetaan jo vuonna 1650 piirretyssä Käkisalmen läänin kartassa Mustarintana, mutta ihmisasutuksen sijasta nimi viittaa mahtaviin pakanallisiin haltijoihin. Sekä perimätiedon että historiallisten lähteiden mukaan ne isännöivät Kolia vaikuttaen suuresti ympäristön asujaimiston asioihin, elämänvaiheisiin ja kohtaloihin. Haltijoita saavuttiin lepyttelemään kaukaa ympäri Karjalaa. Kolia on myös pidetty lappalaisten asuinpaikkana ja tuomioiden täytäntöönpanopaikkana.

Muinaisten vuorijonojen, Karelidien, jäänteiltä avautuvia maisemia ovat ihailleet ja ikuistaneet monet suomalaiset taiteilijat. Heistä kuuluisimpia Kolin kävijöitä lienevät Eero Järnefelt ja Jean Sibelius puolisoineen. Heidän käynneistään muistuttaa esimerkiksi Pirunkirkon, yhden Kolin kuuluisimman luolan, seinästä löydetty Järnefeltin muistokirjoitus: Yksi salaisuus, yks henki, yks onni kumpaisenki, on kirkko tämä, sen pyhyyttä muistelemma aina – Eero ja Fanni 1893.

 

Arvokkaat kulttuuriympäristön kohteet

Juuassa on paljon arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita.
Suuri osa kohteista on yksityisomistuksessa.

 

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
P. 040 104 2000
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »

Etsitkö näitä?


Kartat

Matkailuinfo


Kirjasto