Paalasmaan saaristo

Reitin vaikeusaste: Helppo

 

Paalasmaa on Juuan kunnassa sijaitseva saaristo, joka koostuu kolmesta saaresta: Pääsaari, Toinensaari ja Kolmassaari. Saaria yhdistävät toisiinsa sillat, mutta itse saaristoon pääsee vain elämyksellisellä Hirvisalmen lossilla. Lisäksi, Paalasmaa on Suomen sisävesien korkein asuttu saari. Paalasmaassa on myös suosittu Camping –alue, joka on terasseineen avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun (osoite: Eteläpääntie 140).

Katso myös:

Hirvisalmen lossin aikataulu

Paalasmaa Campingin esittely

Hirvisalmen lossi

Paalasmaan saaristotie

Karhusaari

Paalasmaan saaristotie yltää Kannaksen kylältä saariston loppuun saakka. Saaristotieltä löytyy neljä erityisen hienoa maisemapysäkkiä, joilta ohikulkija voi ihailla niin Pielisen järvimaisemaa kuin myös rannikon sankkaa koivikkoa: Kannas, Honkasaari, Karhusaari ja Arkkusaari.

Reitti: Käänny Nurmekseen, aja 2,8km ja käänny oikealle Paalasmaahan. Saaristotie alkaa tästä. Viimeinen maisemapysäkki, Arkkusaari, on 9,8km päässä Paalasmaan risteyksestä.

 

Kaajanlammen lintutorni

Kaajanlammen lintutorni

Kaajanlammen lintutornilla voi kulkija pysähtyä tarkkailemaan saaristossa elävää siivekästä väestöä. Lammella nähdään erityisesti eri sorsalintuja, kuten komea sinisorsa, mutta eivät suuret joutsenetkaan ole tällä rannalla harvinaisia. Lintutornilla on lisäksi lintuharrastajien kokoama lintuhavaintokirja sekä tieto-opus alueella liikkuvista lintulajeista.

Reitti: Käänny Nurmekseen, aja 2,8km ja käänny oikealle Paalasmaahan. Aja 2,5km ja käänny Lamminkyläntielle. Aja 1,7km ja käänny oikealle Salmelantielle. Aja 600m, polku lintutornille lähtee vasemmalta, opastekyltin luota.

 

Sydänvaaran näkötorni

Sydänvaaran näkötorni

Sydänvaaran näkötorni kohoaa Paalasmaan saaren korkeimpaan kohtaan. Näköala yltää koko Paalasmaan saaristoon, ja tornin alapuolelta löytyy pöytä sekä penkit evästelyä varten. Näkötornille mentäessä tienviertä koristavat erilaiset luonnonkukat, kuten tuoksuvat siankärsämöt sekä hennot harakankellot. Matkan varrelle sattuvat myös Paalasmaan kylätalo sekä seurakunnan rukoushuone.

Reitti: Käänny Nurmekseen, aja 2,8km ja käänny oikealle Paalasmaahan. Aja saaristotietä 13,8km ja käänny vasemmalle Saarenpääntielle. Aja 2,2km ja käänny oikealle ”Näkötorni” –opastekyltin kohdalta. Tästä näkötornille on n. 400m.

 

Paalasmaan saariston lähestymis- ja maastokartta

 

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »