Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Kasvaako pihallasi kansallisesti haitallisia vieraslajeja; jättipalsamia, kurtturuusuja tai lupiineja?

Kasvaako pihallasi kansallisesti haitallisia vieraslajeja; jättipalsamia, kurtturuusuja tai lupiineja?

Suomalaisilla pihoilla koristekasveina tutut kurtturuusut ja lupiinit lisättiin kesäkuun alussa kansallisesti haitallisten vieraslajien listalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseisten lajien kasvattaminen on kielletty ja niiden kasvustot tulee poistaa.

Kurtturuusun, lupiinin ja jättipalsamin leviämisen estämiseksi tulisi poistaa ne niin luonnonympäristöistä kuin kotipihoiltakin. Oikeaoppisella hävittämisellä taataan myös, ettei ongelmakasvit pääse leviämään toisaalla.

Juuan kunnan jätevesipuhdistuslaitoksella on kuntalasille tarkoitettu ruohon, kasvien ja oksien keräyspaikka. Harmillisesti on kuitenkin havaittu, että sinne on tuotu myös ongelmakasveja mm. jättipalsamia, joka on päässyt leviämään laitoksella laajalti. Jättipalsamin hävittäminen on hankalaa resurssipulan ja korkeiden kustannusten vuoksi. 

Pyydämme kuntalasia ottamaan asian vakavasti ja ettei edellä mainittuja kasveja tuoda laitokselle, vaan ne hävitetään muulla tavalla. Ohessa ohjeita vieraslajien poistamiseen ja oikeaoppiseen hävitykseen.

Kuinka poistan ongelmakasvit?

Lupiini

Hävitä kukat niin, ettei niiden siemeniä pääse maaperään. Jos pihallasi olevat lupiinikukinnot eivät ole valtavia, kaiva lupiinit juurineen ylös maasta. Voit myös niittää ne pois. Lupiinin hävittämiseen niittokertoja tarvitaan monen vuoden ajan. Halutessasi kukkivien lupiinien kukat voi hyödyntää ja kerätä ne leikkokukiksi.

Kurtturuusu

Kurtturuusun voi hävittää kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät yksilöt voi kiskoa maasta käsin, suuremmat pensaat on leikattava alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa. Kasvupaikkaa kannattaa pitää silmällä vielä seuraavina kesinä, koska maahan jäänyt juurakon kappale aloittaa kasvamisen uudelleen.
Voit myös näivettää kurtturuusun. Revi pois kaikki ruusupensaan lehdet 3–4 kertaa kesän aikana. Voit jättää ne maatumaan pensaan juurelle. Kun jatkat työtä kesästä toiseen, pensas näivettyy 3–4 vuodessa kokonaan hengiltä, jolloin myös juurakot kuolevat.

Jättipalsami

Hentojuurisen jättipalsamin voi helposti kitkeä maasta juurineen varresta nykäisemällä. Sen maassa olevat siemenet ovat itämiskykyisiä vain muutamia vuosia. Jättipalsamin voi myös niittää. Niitto tulee toistaa muutaman kerran kesän aikana.


Kasvijätteen hävittäminen; kuivattaminen, poltto, kompostointi

Kasvijätettä ei saa jättää kasaan pitkäksi aikaa, sillä kasvit voivat juurtua ja siementää.

Jättipalsamin siemenet voivat kypsyä vielä varren katkaisemisen jälkeenkin ja kasvi voi kasvattaa uudet juuret jopa varren palaan. Varret onkin hyvä kuivattaa ennen avokompostiin kompostoimista.

  • Pienet määrät juuria ja maata voi laittaa polttokelpoiseen sekajätteeseen
  • Suuremmat juurakkomäärät voit hakettaa ja kuivata auringossa esim. asfalttikentällä. Kun juurakot ovat kuolleet, ne voi hävittää tavallisen kasvijätteen tavoin, vaikka kompostoimalla.

 

Ohjeita kasvijätteen polttoon

Jos kasvijätettä on vähän, sen voi kasata mustan muovin päälle ja kuivattaa auringossa. Kuiva kasvimassa voidaan polttaa nuotiossa (haja-asutusalueella), mutta huomioi seuraavat asiat:

1. Paloturvallisuus ja savuhaitat ympäristön asukkaille

2. Selvitä etukäteen oman kuntasi määräykset puutarhajätteen polttamisen osalta, sillä ne vaihtelevat kunnittain. Juuan kunnassa taajamassa ei saa polttaa vaan ne on hävitettävä muulla tavoin.

3. Selvitä tuleeko paloviranomaiselle tehdä polttamisesta ilmoitus.

4. Älä polta nuotiota metsäpalovaroituksen aikana.

Hävittämistä varten kannattaa varata peräkärry tai lava, johon säkit kasataan ja viedään esimerkiksi sellaiselle alueelle, jossa polttamisen voi suorittaa turvallisesti.


Ota yhteyttä paikalliseen jäteyhtiöön:

  • Kannattaa aina varmistaa ohjeistus paikallisesta jäteyhtiöstä.
  • Suuremmista määristä kasvijätettä, jota syntyy vaikkapa talkoiden yhteydessä, ota ennakkoon yhteyttä kunnalliseen jätehuoltoon ja sovi menettelystä.
  • Pidä huolta, etteivät kasvinosat pääse leviämään kuljetuksen aikana esim. pakkaamalla jäte muovisäkeihin tai peittämällä lava pressulla.

Menestystä torjuntatyöhön!


Aiheeseen liittyen tulossa myös:

Vieraslajitorjunnan webinaari - milloin tarttua toimeen

Keskiviikkona 26.2.2025 klo 17-18.30
Webinaari pidetään Teams-alustalla ja liittymislinkki lähetetään päivää ennen tilaisuutta.
 
Ilmoittautuminen 25.2. mennessä linkin kautta avautuvalla lomakkeella - Ilmoittaudu
 
Tilaisuus kaikille avoin ja maksuton.
 
Webinaari on osa Maaseudun Sivistysliiton ja Suomen ympäristökeskuksen toteuttamaa LUMOAVA –Luonnon monimuotoisuus maaseudun voimavarana-hanketta.
Lupiini

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka

koristekuva