Kunnanjohtajan blogin pääkuva

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Huoltovarmuudesta ja monesta muustakin

 

 

Suomessa on tällä hetkellä kova kiire valmistella huoltovarmuuteen liittyviä asioita, kun Ukrainan sodan aiheuttamat haasteet käyvät päivä päivältä ilmiselväksi. Kuten aiemmin olen tuonut esiin, niin Juuan kunta on esimerkiksi lämmön tuottamisen suhteen omavarainen, vaikka toki puun saatavuus on hankalampaa kuin aiemmin. Hakepuolella korostuu nyt laadukkaat tuotteet ja toimitusketjun läpinäkyvyys. Keskeinen viesti usealta huoltovarmuuteen liittyvältä toimijalta on se, että nyt kannattaa varmistaa lähiruuan tuotantoon liittyvät asiat (mitä pohditaankin) ja etenkin energiariippuvuuskysymykset. Viimeksi asiasta keskustelin tänään, mutta tällaisista kokouksista on tullut arkipäivää.

 

Energiapuolella ja etenkin tuulivoimapuolella on nyt monta toimijaa liikkeellä ja useita esiselvityksiä on ympäri Pohjois-Karjalaakin meneillään. Myös Juuan alueella yksityiset yhtiöt tekevät näitä esiselvityksiä erilaisista alueista ja kunnaltakin on kysytty suhtautumista tuulivoimaan. Näistä olen antanut muutaman haastattelunkin ja suhtaudun niihin avoimen varauksellisesti. Tiedossa on, että Puolustusvoimat tarkastelevat asiaa omalta kantilta ja toteutumiset ovat kaikkea muuta kuin varmoja. On kuitenkin hyvä, että näitä selvityksiä tehdään. Viimeisin selvitys on Koukkuvaaran alueella menossa. 

 

Aurinkovoimapuolella moni yksityinen yhtiö etsii myös sopivia paikkoja aurinkopaneelien sijoitteluun. Näissäkin kannattaa olla avoimin mielin mukana, mikäli Venäjältä tulevan energian tulo loppuu. Energia kun täytyy jostain aina hankkia.

Sisältöjulkaisija

Kunnanjohtajan kuva

kunnanjohtajan blogi - linkki

grafiikka