11.07.2016 12:52 | Markus Hirvonen

Kulttuuri kunnan hyvinvoinnin turvana

Kirjoitin aiemmin liikunnan merkityksestä terveyden edistämisessä. Liikunta ja ravinto ovat yleensä aina esillä, kun puhutaan ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista. Kuitenkin myös elinympäristöllä ja erityisesti kulttuurilla on suuri merkitys ihmisen kokonaishyvinvointiin, ja sen vuoksi erilaisilla kulttuuripalveluilla on suuri merkitys yhteiskunnan kokonaishyvinvointiin. Tämä tuli mieleeni, kun kuuntelin tänään kirjastolla viulun ja pianon hienoa yhteissointia ellinpäivän tilaisuudessa.

Kulttuuri-sanan juurena on latinankielinen termi colere, viljellä, sekä sen johdannainen cultura, viljelys. Cultura-termin merkitys muuttui historian kuluessa tarkoittamaan myös sivistystä ja jalostusta. Kukaan ei ole oletettavasti määritellyt kulttuuria aukottomasti, mutta kansankielessä kulttuurilla tarkoitetaan usein ainakin elokuvaa, musiikkia, kaikenlaista taidetta (kuvataide, kuvanveisto ym), runoutta ja niin edelleen. Kulttuurin käsite on niin laaja juuri siksi, että jokainen kokee sen tavallaan.

 

Isäni opetti aikoinaan, että vuorokaudessa on 24 tuntia. Siitä 8 tuntia ollaan töissä ja 8 tuntia nukutaan. Näin ollen tärkeimpiä asioita ovat hyvä työpaikka ja hyvä sänky. Onhan siinä osatotuus, mutta kulttuurilla on iso rooli siinä viimeisessä 8 tunnissa, varsinkin kun vapaa-ajan merkitys ja arvostus kasvavat jatkuvasti. Näin ollen asuinympäristön viihtyvyyteen vaikuttaa olennaisilta osin juuri kulttuuripalvelujen saatavuus. Vai voiko kukaan kuvitella maailmaa, jossa kulttuuritarjontaa ei olisi? Kyllä sen kuvitella voi, mutta olisihan se verrattain tylsää. Ja ihminen tarvitsee kokonaishyvinvointinsa tueksi virikkeitä ja kokemuksia. Jotkut saavat näitä kokemuksia liikunnasta, toiset kulttuurista ja jotkut molemmista. Olennaista kuitenkin kokonaishyvinvoinnin kannalta on, etteivät kulttuuripalvelut jää muutoksissa suurempien kokonaisuuksien alle.

Kunnallisella sektorilla kaikki lasketaan. Yleensä vielä euroissa, ja sen vuoksi kulttuuripalvelut ovat usein taloudellisesti tiukoilla. On hyvin haasteellista laskea rahassa musiikkikoulutuksen, taiteen tai jonkun muun perinteisen kulttuurityön rahallista tai hyvinvoinnillista arvoa. Kuitenkin arvo on kunnassa kiistaton yleisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Valtiovalta on tehnyt hienoja selvityksiä ja suunnitelmia kulttuuripalveluista tulevaisuuden kunnassa. Selvitykset ovat toki hienoja ja idealistisia, niissä on vain yksi keskeinen ongelma; kukaan ei (tälläkään kertaa) ole miettinyt lainkaan rahoitusta. Suosituksia on niin helppo antaa, mutta realistista toteutustakin pitäisi selvitysten tekijöiden miettiä.


Tämän vuoksi kulttuurin ja hyvinvoinnin välistä rajapintaa tulee tutkia ja kehittää. Sitä on Suomessa ja maailmalla tutkittu ja sitä kautta voidaan erikokoisille kunnille määrittää se kulttuuripalvelujen taso, joka tuottaa kunnan asukkaille riittävästi hyvinvointia. Juuassa on tämäkin asia erittäin hyvin. Meillä on erittäin laajaa ja laadukasta kulttuuritarjontaa. Kesällä jopa niin paljon, etten ole läheskään jokaiseen tapahtumaan ehtinyt, vaikka halua olisi ollut. Talviaika on vielä kokematta uudessa kotikunnassani, mutta viime talven tapahtumakalenterista selviää laaja kulttuuritapahtumien kirjo.

Tämän lisäksi tulisi hyödyntää taidetta myös soveltavassa työssä-, kuten terveydenhoidossa. Käytännössä taiteen soveltavassa käytössä on kyse siitä, että kulttuuria ja taidetta viedään esimerkiksi palveluasuntoihin, syrjäytyneiden nuorten, alkoholistien ja psyykkisesti sairaiden arkeen. Kuka tietää, miten positiivisia vaikutuksia sillä voisi saada?

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »