19.07.2016 10:51 | Markus Hirvonen

Mökkiläinen on kunnalle tärkeä – tervetuloa mökkiläispäivään.

Juuan ainutlaatuisessa Paalasmaan saaristossa järjestetään tulevana lauantaina mökkiläispäivä. Päivä on saavuttanut vuosien saatossa suuren suosion ja tänäkin vuonna päivään osallistunee yli tuhat henkilöä. Laadukkaan ohjelman ja muikkusopan lisäksi ihmisiä tapahtumaan vetävät mukava henki, muut mökkiläiset ja kaunis kesäinen maisema. Kunta on järjestäjänä tapahtumassa, sillä mökkiläiset ovat päivän ansainneet.

Vuoden 2014 lopussa Suomessa oli 500 422 kesämökkiä ja yli 800 000 suomalaista kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan (SVT 2015). Lisäksi on arvioitu, että jopa kolme miljoonaa suomalaista mökkeilee vähintään kerran vuodessa (Nieminen 2010, 33) ja mökkeilyn merkitys osana vapaa-aikaa ja asumista on kasvussa. Suomalaisissa tutkimuksissa on viime vuosikymmeninä huomattu vapaa-ajan asuntojen varustetason kasvu ja mökkien käytön muuttuminen ympärivuotiseksi (Mäntylä ym. 1998; Aho ja Ilola 2006; Pitkänen & Vepsäläinen 2008). Juuassakin on todella paljon sekä mökkejä, että ympärivuotisia vapaa-ajan asuntoja. Nykyisen rakennustekniikan vuoksia niiden erottaminen on haasteellista. Kuitenkin määrä on suuri ja Juualle merkittävä.

Matkailulla ja kesäasumisella on suuri merkitys kunnalle. Loma-asukkaat ja satunnaiset matkailijat tuovat tullessaan uutta puhtia elinkeinoelämään. Kesällä Juuassa on nähtävillä huomattavan paljon erilaista toimintaa, paljon ihmisiä ja toiminta näyttäytyy todella vireänä. Kauppojen pihat ovat täynnä autoja, kun mökkiläiset täyttävät ruokakaappejaan herkuista. Juuri yrityksille kuten kaupoille, kampaamoille, apteekille, ravintoloille, pankeille ja huoltoasemille tulee uusia asiakkaita. Kesäteatterien kävijöistä suuri osa on lomalaisia ja näyttelyiden kävijämäärät kasvavat.  Myös kunnallisten palveluiden kysyntä lisääntyy lomakauden aikana, olipa kysymyksessä terveydenhuollon tai liikunta- ja kulttuuritoimen palvelut. Kirjaston palvelut kasvavat huomattavasti kesällä, koska kerrankin on laiturin nokassa aikaa lukea.  Kesäasukkaat ja laajemmin vapaa-ajan asukkaat ovatkin kunnan keskeinen elinvoimatekijä ja voimavara, jonka kerrannaisvaikutukset ovat huikean suuria.

Ei sovi myöskään unohtaa vapaa-ajan asukkaiden merkitystä kansantalouden ja aluetalouden näkökulmasta. Vapaa-ajan asumiseen käytetään vuodessa 7,4 miljardia euroa. Kerrannaisvaikutuksineen mökkeily työllistää 90 000 henkilöä Suomessa. Kyseessä on siis iso kokonaisuus, jossa on useita voittajia. Mökkiläiset voittavat joka hetki, kun saavat katsella kaunista Pielisen pintaa keskellä kauneinta Suomea. Ja Juuka voittaa, koska saamme tänne uutta pöhinää.

Kuntaliitto on suosittanut jo kauan, että kunnat kehittäisivät mökkiläisten ja kuntien välistä yhteistyötä. Juuassa mökkiläispäivä on yksi tapa edistää vapaa-ajan asukkaiden ja kunnan sekä muiden toimijoiden välistä yhteistyötä.

Vapaa-ajan asunnon rakentaminen tuo vireyttä tonttikauppaan, työllisyyteen, rakentamiseen, liikennepalveluihin, kunnan palveluihin ja kunnan yleiseen imagoon. Näin ollen Juuka toivottaa uudet, tulevat ja jo olemassa olevat mökkiläiset mökkiläispäivään Paalasmaalle!

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »