17.10.2016 12:38 | Markus Hirvonen

Talousarvion valmistelu etenee

 

Talousarvio. Tuo julkisen sektorin sana, joka toistuu usein eri yhteydessä. Sitä painotetaan, siitä käydään keskustelua, siitä äänestetään, siitä päätetään ja lopulta sen mukaan mennään. Talousarvion on tärkein kunnan kannalta tehtävä asiakirja, jota juuri nyt kovaa vauhtia Juuassakin valmistellaan.

Miksi tämä on tärkeä asia? Koska yhdessä asiakirjassa, yhdellä päätöksellä, kunnanvaltuusto päättää kuinka veronmaksajilta kerätyt varat Juuassa käytetään. Eihän se asia tietenkään ihan niin yksinkertainen ole, mutta pääsääntöisesti asia menee niin. Sivistysosasto, tekninen osasto ja hallinto tekevät omat ehdotuksensa varojen käytöstä, joka sitten kootaan koko kunnan talousarvioksi.

Siksi ensi vuoden asioissa tärkein vaikutusaika on juuri nyt. Nyt valmistellaan lautakunta- ja kunnanhallitustasolla ensi vuoden toimintaa ja taloutta. Suurin osa tehtävistä on toki laissa säädetty ja ne on tehtävä ja rahoitettava. Nämä asiat vievät noin 70-80 % Juuan varoista suoraan. Terveydenhuolto, päivähoito, esiopetus ja koulutus suurimpina kokonaisuuksina. Mutta harkintaakin vielä jää. Päättäjät pohtivat parasta aikaa ainakin seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä investoidaan?

  • tarpeita on rajattomasti; Koulujen korjauksia, teitä, vesihuoltoa, liikuntapaikkoja, terveydenhuollon kiinteistöjä, muita julkisia rakennuksia, sosiaalihuollon kiinteistöjä, latuja, kenttiä, laitureita, kalasatamaa jne. jne.

  • Miten erilaisia avustuksia rahoitetaan

  • Liikuntaseurat, kulttuuriyhdistykset, kyläyhteisöt jne.

  • Käyttömenot

  • millaisia ovat tulevaisuuden ryhmäkoot

  • Missä annetaan palveluja

  • Mikä on palvelujen laajuus

  • Miten hoidetaan kuljetukset

  • jne. jne

Ja tietenkin lukuisia muita asioita, tässä vain pieni osa.

 

Kyseessä on mielenkiintoinen kokonaisuus. Talousarvio on terminä mielenkiintoinen. Siinä on kaksi sanaa yhdistetty, talous ja arvio. Pääosin asiakirja onkin rakennettu siten, että siinä on tavoite ja siihen suunnatut rahat. Esimerkiksi halutaan pitää kunnan tieverkosto kunnossa ja siihen osoitetaan eurot. Mutta talous on aina arvio, sillä kaikessa toiminnan kehittymistä ei voi ennustaa. Silti lain mukaan hyväksytty talousarvio on sitova. Jos siis teiden auraukseen on talousarviossa rahaa 500 000e ja varat loppuvat marraskuussa, niin teknisen toimen on haettava valtuustolta lisää rahaa. Muuten auraaminen pysähtyy. Sen vuoksi kunnassa mietitään koko ajan, miten pysytään tässä talousarviossa. Terveydenhuolto- ja sosiaaliasioissa tämä on vaikeaa, sillä ihmisten sairastumista voidaan arvioida vain suurissa massoissa. Siun Sote tosin muuttaa tämän talouden näkökulmasta, sillä sieltä pitäisi tulla vaan sovitun suuruinen lasku. Miten Siun Sote sitten käytännössä toimii, jos varat loppuvat marraskuussa, ei ole ihan täysin selvää. Ihmiset hoidetaan kaikki joka tapauksessa.

Nyt on siis seuraavat 4-6 viikkoa tärkein aika, jos haluat vaikuttaa kunnan varojen käyttöön. Te olette valinneet Juukaan päättäjät, jotka tekevät kaikki talouteen liittyvät päätökset. Heihin kannattaa olla juuri nyt yhteydessä. Lopullisesti talousarvio hyväksytään Joulukuussa.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »