17.11.2016 15:47 | Markus Hirvonen

Yhteistyö työntekijöiden kanssa on organisaation menestyksen tae

 

Jos mietitään perinteistä työntekijä-työnantaja – asetelmaa, olen ollut työnantajan edustaja vuodesta 2008. Sitä ennen olin työntekijäpuolella. Nykyään olen tietysti organisaation ylimpänä virkamiehenä selkeästi työnantajan edustaja, mutta en oikein ymmärrä vuonna 2016 vastakkainasettelun tarvetta. Koko organisaation menestyksen ydin on julkisella sektorilla osaava ja motivoitunut henkilöstö, joka tekee sitten palvelutuotantoon hyvää tulosta.

Jos seuraa yleistä keskustelua ammattiyhdistysliikkeen, työnantajan edustajien, poliittisten päättäjien ja elinkeinoelämän vaikuttajien toimesta, syntyy käsitys voimakkaasta rajalinjasta työntekijöiden ja työnantajien välille. Tätä rajapintaa ei ole oikeasti olemassa tavallisissa työpaikoissa julkisella sektorilla. Olen ollut ison ja keskikokoisen organisaation johtotehtävissä ja aina asiat ovat sujuneet neuvotellen yhteistyön hengessä työpaikoilla. Tietenkin on olemassa erilaista tulkintaa asioissa, joihin ei ole valmista vastausta työehtosopimuksissa. Sen vuoksi paikallisia neuvotteluita työpaikoilla pidetään. Ja jos niissä ei päästä yksimielisyyteen, ratkaisua vaikeaisiin tulkintakysymyksiin haetaan valtakunnantasolta tai viime kädessä työtuomioistuimesta. Näissä tilanteissa on yleensä kyse siitä, että liikutaan alueella johon ei selvää vastausta ole olemassa. Kyse on terminä paikallisesta riidasta, mutta ei se yleensä varsinainen riita ole.

 

Juuan kunnassa on ollut erinomainen yhteistyö ammattijärjestöjen kanssa. Molemmat tietävät oman tehtävänsä, mutta meillä on yhteinen tavoite. Meidän tavoitteenamme on yhdessä saada aikaan kunta, joka pystyy tuottamaan asukkailleen mahdollisimman laadukkaat palvelut mahdollisimman kustannustehokkaasti.  Näin ollen toivon, ettei valtakunnallinen vastakkainasettelu ja työmarkkinapolitiikka suurten muutosten aikana rantaudu kuntiin. Mielestäni on kunnalle erittäin hyvä, että työehtosopimuksissa sovitaan valtakunnallisesti tietyt perusasiat kuten palkkaukseen ja työaikaan liittyvät kysymykset. Paikallisesti voidaan jo nyt sopia valtavan paljon asioita, mutta perusasiat ovat kaikille yhteiset. Tämä jako takaa mielestäni työrauhan ja vakauden kuntasektorille, joka on muutosten edessä erityisen tärkeää. Sen vuoksi kuntasektori tarvitsee monikanavaista keskustelua siitä, mikä on yhteinen tavoite ja maali asioiden hoidossa.

 

Juuassa on menossa historialliset muutokset Siun Soteen siirtymisen ja uuden tulevaisuuden kunnan rakentamisen myötä. Tässä yhteydessä on äärimmäisen tärkeää tehdä asiat paikallisesti yhdessä päättäjien, virkajohdon ja työntekijöiden kanssa. Uutta rakentaessa viisaus ei asu yhdessä päässä, vaan se muodostuu eri tavoin ajattelevien ihmisten parhaista ajatuksista.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »