21.11.2016 12:49 | Markus Hirvonen

Resepti lasten liikuntaan: Matalat maksut ja kilpaurheilun unohtaminen

Olen tehnyt Juuan urheilupiireistä kaksi mielenkiintoista havaintoa. Ensinnäkin Juuassa päiväkoti- ja ala-asteikäiset lapset liikkuvat todella paljon. Seuratoiminnassa on mukana valtaosa lapsista, suosituin näyttää osallistujamäärien mukaan olevan Juuan urheilijoiden LETE-kerho. Lisäksi suuria määriä lapsia liikkuu Coach Teamin salibandykerhoissa ja Jups:n jalkapallotoiminnassa.  Ihailtavaa on nähdä, kuinka lapset voivat olla mukana toiminnassa ns. matalan kynnyksen periaatteella. Maksut ovat todella pieniä, ohjaajat ovat ammattilaisia ja toiminta ei tähtää lähtökohtaisesti kilpaurheiluun.

 

Nämä Juuan seurojen periaatteet sopisivat esimerkiksi koko valtakuntaan, jossa pohditaan kysymystä: Miksi lapset eivät liiku? Vastaushan on hyvin yksinkertainen. Lapset liikkuvat, jos heillä on siihen mahdollisuus. Monessa paikassa mahdollisuus on pilattu liian korkeilla maksuilla, huonoilla salivuoroilla, heikoilla harrastuspaikoilla ja kilpaurheilupainotteisuudella. Täällä meillä on selvästi otettu tavoitteeksi, että jokaiselle lapselle annetaan mahdollisuus liikkua. Esimerkiksi LETE-kerhot maksavat vuodessa joitakin kymppejä sisältäen kaiken salimaksuista ohjaukseen ja vuorot ovat lapsiperheet huomioon ottaen ennen iltapalaa.

Kilpaurheilupainotteisuus on myös yksi urheilun ongelma. Nykyisin on olemassa mielestäni väärä uskomus siitä, että laji pitäisi valita nopeasti. Se tarkoittaa kovaa lajiharjoittamista heti nuoresta asti ja erilaisia tasoryhmiä, joissa parhaat valikoidaan nopeasti eri ryhmiin erilaisten harjoitteiden pariin. Mutta mikä tukee tätä ajattelua? Teemu Selänne pelasi kolmea lajia vielä 15-vuotiaana ja valitsi sen jälkeen vasta jääkiekon. Jari Litmanen pelasi nuoruudessa vielä jääkiekkoa. Esimerkkejä on lukuisia ja esimerkiksi omasta ikäluokistani parhaat e- ja d-juniorijääkiekkoilijat eivät pelaa tällä hetkellä kukaan ammatikseen. Mutta muutama silloin heikompi ja keskitason pelaaja pelaa tänäkin päivänä työkseen jääkiekkoa. Tämä johtuu siitä, että monipuolinen liikunta on kuitenkin myös huipputasolla se ero, joka erottaa huiput massasta. Itse olin kohtuullisen hyvä, mutta kriittisinä hetkinä liian laiska.

 

Ja liikuntahan pitää ensisijaisesti olla kivaa. Lapsena voidaan toki pakottaa ja tehdä ikäviä harjoituksia, mutta sillä saadaan tapettua liikunnan ilo. Juuassa ei ole selvästi tähän lähdetty, vaan liikkumisen ilo ja kaveripiirissä viihtyminen ovat keskeisiä vaikuttimia asiaan. Salibandyareenalla olen miettinyt, että miksi Juuassa on halki historian pelannut liiga-tason pelureita ja he ovat hyvin seurauskollisia. Jos ajatellaan historiaa, Petri Ruotsalainen, Joni Kortelainen ja Toni Saarelainen olisivat lahjoillaan saavuttaneet liigapaikan aktiivivuosinaan. Nykyisin Coachissa pelaa taidoiltaan liigatason miehiä Eetu Gröhn, Samuli Väyrynen, Veeti Naakka ja Marko Tuononen. Olen kysynyt näiltä pelaajilta, miksi eivät ole hakeutuneet liiga-maailmaan. Vastaus on ollut yksiselitteinen; Coach on kaveriporukka, täällä on kiva pelata sopivan rennosti. Eli on kavereita ja on kivaa, se on vielä tänäänkin juukalaisen liikunnan perusta. Ja halutessaan täältä voi nousta sinne valtakunnan kovimpaan kärkeen. Kuuluisin Coachin pelaaja on Pauno Kajoksinen, joka on kiistatta tällä hetkellä Suomen kovimpia pelaajia ja johtaa ykkösdivisioonan pistepörssiä ylivoimaisesti. Kysyin Paunolta, onko salibandyliiga mielessä. Vastaus oli hyvin juukalaisen liikunta-ajattelun mukainen; hän pelaa mieluiten kavereiden kanssa.

 

Mitä Juuka on saavuttanut tällä yhteisellä filosofialla, jonka keskeiset elementit ovat matalat hinnat ja liikunnan ilo? Meillä lasten liikuntaharrastusprosentti on varmasti Suomen korkeimpia (näitä ei mitata, joten varmaa tietoa ei ole) ja harrastaminen säilyy myös ylä-asteikään. Suurin haaste on säilyttää liikunnan ilo myös teini-iän läpi niillä, jotka eivät halua pelata sarjoissa. Nuorten pitäisi saada pelata pelipaidat päällä tuomareiden ollessa kentällä ilman, että siinä olisi tarvetta voittaa mitään. Harrastesarjoissa on nuorten liikunnan tulevaisuus.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »