30.12.2016 13:12 | Markus Hirvonen

Juuan kunta siirtyy Siun soteen

Siun Sote aloittaa Soten kehittämisen

 

On vuoden viimeinen arkipäivä ja mietin viimeisen blogi-kirjoituksen aihetta. Voisin kirjoittaa monista vuoden varrelle tapahtuneista asioista ja kertoa miten hieno vuosi Juuassa oli, mutta tällä kertaa en tee niin. Vuoden varrella olemme olleet hienosti esillä ja parantaneet Juuan imagoa kaikilla mittareilla. Sitä työtä jatkamme yhdessä vuonna 2017 ja teemme yhdessä kunnasta entistä paremmin. Valitsin aiheeksi Sote:n, koska kunnan ydin on aina ollut huolehtia kuntalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista. Perustuslain mukaan tämä julkisen vallan jakamaton vastuu ei poistu siirtämällä vastuuta Siun Sote:lle, vaan kunnan tehtävä on kuntayhtymän kautta järjestää sote-palvelut jatkossakin.  Minun kunnanjohtajan tavoitteisiin vuodelle 2017 kirjattiin Siun Soteen liittyvä edunvalvonta, koska näiden palveluiden toimivuus on Juuan kuntalaisille ensi vuonnakin elintärkeä kysymys.

 

Siun soten valmistelu lähti aikoinaan liikkeelle oikeilla ja yksinkertaisilla tavoitteilla. Tavoitteena oli parantaa potilaiden hoitoprosesseja. Hankkeen aikana väestöltä ja työntekijöiltä kerättiin laajasti tietoa siitä, mikä painaa mieltä. Tulos oli hämmästyttävän yksinkertainen. Sote-uudistuksessa kansalaisten mukaan tulee tehdä käytännössä kaksi asiaa:

  1. Lääkäriin pitää päästä

  2. Puhelimeen pitää vastata

Siinäpä ne. Tähän yksinkertaisen nerokkaaseen sote-uudistukseen on käytetty Suomessa aikaa ainakin 15 vuotta ja edelleenkään ei ole valmista. Siun sote:ssa lähdettiin valmisteluvaiheessa juuri oikein kehittämään asiakas- ja potilasprojekteja siten, että juuri palvelujen käyttäjien tyytyväisyys paranisi. Tämä taas perustuu siihen kiistattomaan tutkimusnäyttöön, jonka mukaan järjestelmä, joka hoitaa asiakkaat parhaiten, on edullisin järjestelmä. Eri asiakaskuntien palveluprosessien sujuvoittaminen ja integrointi muihin palveluihin sujuvaksi luo systeemin, jossa ei synny odottamista, jonoja ja sitä kautta hukattuja taloudellisia resursseja. Lisäksi se tuottaa enemmän terveyttä ja hyvinvointia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ikäihminen saa samalla käynnillä apua sekä sairauksiin että asumiseen liittyviin ongelmiin. Tai että erikoissairaanhoidossa leikkauksessa oleva potilas saa sujuvan hoidon aina kotiin asti. Tai lastensuojelun asiakkaat saavat sujuvasti tarvitsemansa terveyspalvelut. Palvelujen yhdistämisessä saman organisaation alle on valtavasti mahdollisuuksia.

 

Siun sote voi mennä väärille urille, jos sen keskeiseksi tehtäväksi muodostuu taloudellinen säästö. Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävänä ei laissa ole, ainakaan vielä, säästäminen, vaan sairauksien hoito, ennaltaehkäisy ja sosiaalisten ongelmien ratkaisu ja ennaltaehkäisy. Jos erittäin tiukan talousohjauksen seurauksena Siun sote joutuu tekemään nopeita säästöratkaisuja ilman pitkän tähtäimen analyysiä vaikuttavuudesta, järjestelmä menettää kyvyn tuottaa terveyttä ja sitä kautta menettää mahdollisuuden saavuttaa pitkän aikavälin edullisemman kustannustason. Suomalainen sote on kuitenkin hyvin lähellä hyvinvointivaltion ideaalia, joten sieltä ei ole saatavissa pikavoittoja. Mutta hoitamalla asiakkaat hyvin, järjestelmästä on saatavilla myös merkittäviä taloudellisia säästöjä.

Henkilökohtaisesti Siun soteen liittyvä edunvalvonta ei tarkoita minulle sen vahtimista, kuinka paljon kuntayhtymä kuluttaa rahaa. Minulle edunvalvonta tarkoittaa sitä, kuinka uusi organisaatio tuottaa terveyttä ja hoitaa asiakkaiden palvelut sujuvasti. Se tarkoittaa sitä, kuinka kuntayhtymä hyödyntää valmistelussa mukana ollutta tikkataulumallia palveluiden sijoittamisessa ja kuinka se pitää huolta sovituista lähipalveluista.  Se tarkoittaa sitä, mitä näyttävät laatumittarit potilaiden hoidossa, potilasturvallisuudessa ja asiakastyytyväisyydessä. Jos nämä onnistuvat, voin käyttää aikaani taloudelliseen edunvalvontaan.

Siun sote onnistuu, jos se jatkaa asiakas- ja potilasprosessien kehittämistä, luo lisää terveyttä ja hyvinvointia ja kehittää asiakaslähtöisiä palveluja. Siun sote onnistuu myös, kun se pitää huolta henkilöstön työhyvinvoinnista ja saavuttaa sitä kautta hyvän työnantajamaineen. Näin ollen alan ammattilaiset hakeutuvat organisaatioon töihin. Eli kuntayhtymä jatkaa niillä tavoitteilla, jotka sillä oli alusta alkaen.

Siun sote voi epäonnistua tai joutua vaikeuksiin, jos se pakotetaan tekemään nopeita taloudellisia säästöjä, joilla on negatiivisia pitkän aikavälin ratkaisuja. Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole kuten autotehdas, jossa komponentteja poistamalla saadaan nopeita säästöjä. Sote on iso pyramidi, jossa jokainen tehtäväkokonaisuus on mietittävä osana suurempaa kokonaisuutta potilaan hoidossa. Siksi muutokset ottavat aikaa ja taloudelliset säästöt tulevat myöhemmin.

Näin ollen vuoden 2017 alusta meiltä kaikilta vaaditaan hieman kärsivällisyyttä. Kaikki asiakaspalvelut eivät varmasti toimi ihan heti parhaalla mahdollisella tavalla, tietojärjestelmät voivat kangerrella, henkilöstö hakee paikkaansa organisaatiossa, rahaa kuluu enemmän kuin on suunniteltu ja asiat ovat hieman sekavia. Mutta kun alun myllerrys on ohi, Siun sote alkaa tuottamaan meille entistä sujuvampia palveluita ja luotamme siihen, että siitä tulee valtakunnan Sote-lippulaiva. Ja sitä laivaa pitävät pinnalla Pohjois-Karjalaiset asukkaat.

 

Hyvää uutta vuotta kaikille !

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »