03.01.2017 16:14 | Markus Hirvonen

Vuoden kovin talkooteko Suomessa, Katettu kaukalo

 

Vuoden 2016 talousarviokokouksessa Juuan kunnanvaltuusto päätti määrärahasta katettuun jääkiekkokaukaloon. Silloin oli tiedossa vain tarve, ei suunnitelmia, kustannuksia tai mitään muuta hankkeeseen liittyvää tarkempaa tietoa. Juuan mallissa oli tarkoitus kattaa kaukalo ilman jäädytyskoneita ja tehdä siten sekä investointi- että käyttökuluiltaan kohtuuhintainen parannus Juuan jääurheilumahdollisuuksiin. Uskottiin, että uuteen Juuan malliin, suhtauduttaisiin myös julkisissa rahoituskanavissa positiivisesti.

Miten tämä otettiin vastaan julkisissa rahoituskanavissa? Aluehallintovirastosta tuli päätös, että hanketta ei tueta julkisista varoista. Keskeinen syy oli, että rakentaminen ei täytä liikuntarakentamisen kriteerejä. Ei tietenkään täyttänyt, koska tarkoituskin oli tehdä parannus jääurheilun harrastamiseen (tason nosto). Tarkoitus ei ollut rakentaa täysimittaista jäähallia, koska sen rakentaminen olisi maksanut monta kertaa enemmän ja käyttökulut olisivat olleet Juuan mittakaavassa massiiviset. Mutta valtion rahoituskriteerit eivät suosi sellaista ajattelua, jossa tehdään asioita kevyemmin. Virkamiehet eivät tietenkään voi tehdä muuta kuin toimia kriteereiden mukaan, mutta kriteerejä olisi syytä miettiä ministeriöissä uudelleen. Suomessa tulisi sallia myös vaihtoehto, jossa pieniä tasonnostoja tehtäisiin edullisemmin. Nykyään valtionavustusta saa helpoiten, jos tekee priimaa ja kallista. Tästä vinkki Sanni Grahn-Laasoselle norminpurkutalkoisiin.

Myöhemmin Leader-yhdistys teki myös kielteisen avustuspäätöksen, koska heidän perustehtävänsä ei ole kunnallisten liikuntapaikkojen rakentaminen. Se kuuluu Avi:lle.

Tässä vaiheessa kunnassa rehellisesti sanottuna usko loppui. Kaikki oli laskettu sen varaan, että kunnan osuus on pienempi ja avustuksilla katetaan valtaosa. Kun näin ei käynyt, todettiin että perinteisellä mallilla katettuun kaukaloon varatut määrärahat eivät riitä. Ja samaan aikaan tiedettiin, ettei kunnanvaltuusto tule myöntämään hankkeeseen lisämäärärahaa. Näin ollen ajattelimme, että hanke on tältä osin haudattu ja kaukaloa ei kateta. Olimme väärässä. Loppu on historiaa, josta koko Suomen pienet kunnat ja toimijat niissä voivat ottaa mallia.

 

Juuan palloseuran aktiivit tulivat käymään, ja ilmoittivat että kaukalo tehdään määrärahojen puitteissa. Kunta hoitaa sovitun osan ja seura hoitaa loput. Totesimme että sellaisen sopimuksen voimme tietenkin päättäjille esittää. Laadimme sopimuksen, jossa kunnalle kuului katetun kaukalon hankinta määrärahojen puitteissa ja Juuan palloseura hoitaisi rakentamisen, katsomot, valot ja kaikki muun sisälle tulevan irtaimiston. Varovainenkin laskelma osoitti kuusinumeroista lukua. Sopimus hyväksyttiin ja kunta tilasi katteen kaukaloon.

 

Nyt olen seurannut yhdessä muiden kuntalaisten kanssa jäähallin valmistumista sekä paikan päällä että julkisesta nettikamerasta. Talkoolaiset ovat suurin joukoin tehneet kaiken, halli on sisältä suorastaan upea. Paikalliset yritykset ovat olleet aktiivisesti mukana sekä työssä että lahjoittamassa erilaisia rakentamistarvikkeita. Aktiivinen joukko ammattimiehiä on tehnyt ensin työpäivän omassa palkkatyössään ja tullut lisäksi muutamaksi tunniksi talkoisiin. Ja tekemään mitä? Tekemään vapaaehtoisesti Juukaan jäähallia, jotta jokainen kuntalainen voisi tuulesta ja tuiskusta välittämättä luistella. Tuhansia työtunteja ilman palkkaa. Uskomaton suoritus, otan hatun pois päästä ja kumarran.

Perjantaina 6.1. vietetään hallin avajaisia ja pelataan sen kunniaksi juhlaottelu. Toivon, että pienestä pakkasesta huolimatta jäähalli on täynnä yleisöä. Ei niinkään katsomassa huippulaadukasta JUPS-lätkää, vaan todistamassa että yhteinen tekeminen ja yhteisöllisyys ei ole kuollut maailmasta. Paikassa nimeltä Juuan kunta se elää ja voi hyvin. Siitä meillä on nyt maamerkkikin, Tulikivi-areena.

 

 

 

 

Kommentit:

04.01.2017 07:54 | Eero Teerikorpi
Hienoa olla ex-Juukalainen ja ex-JUPS'lainen. Kuten sanovat maailmalla: "One can take man out of Juuka, but you can't take Juuka out of man!"

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »