10.02.2017 10:53 | Markus Hirvonen

Kaikki ehdolle kuntavaaleihin!

Rohkeasti ehdolle kuntavaaleihin!

 

Vielä ehdit ehdolle kuntavaaleihin Juuassa (ja toki muuallakin). Useat puolueet etsivät listoilleen ehdokkaita, joten jokaiselle löytyy varmasti omaan ajatteluun sopiva porukka. Yritän tässä kirjoituksessa yksinkertaistaa asioista ja madaltaa kynnystä ehdolle lähtemiseen. Yleisimmät pelot ja harhaluulot kuntapolitiikkaan liittyen ovat oman kokemuksen mukaan seuraava:

 1. En osaa, joten en pärjää

 2. En ymmärrä politiikasta mitään

 3. Minulla ei ole aikaa

 4. Minä leimaudun johonkin

 5. Mistä siellä oikein päätetään?

 

Tässä vastaväitteet, miksi juuri Sinun pitäisi lähteä ehdolle:

 

 1. Kyllä osaat ja varmasti pärjäät

Kuntapolitiikassa on selkeä ja yksinkertainen työnjako. Me virkamiehet osaamme asiat, niiden taustat ja vaikutukset. Se on meidän työ. Meidän työ on valmistella asiat päättäjille päätettäväksi niin selvästi, että päättäjän tulee valita, onko meidän tekemämme selvityksen ja arvioiden mukaan päätösesitys oikein ja hyvä. Eli jos osaa vastata kysymyksen kyllä ja ei- välillä, eli osaat muodostaa mielipiteen hyvän valmistelun perusteella, osaat olla kuntapäättäjä. Valmistelussa voidaan esimerkiksi valmistella asemakaava eli mihin sijoittuvat kunnassa olevat tiet ja rakennukset. Jos valmistelu on mielestäsi oikein, hyväksyt sen, jos se on väärin, hylkäät tai esität siihen muutoksia. Simppeliä.

 

2. Jokainen ymmärtää politiikasta, se on meidän jokapäiväistä elämää.

Kuntapolitiikassa on kyse siitä, miten jaetaan uudelleen kuntalaisilta kerätyt veroeurot. Politiikka kuntatasolla on siis sitä, millaisissa kouluissa lapset ovat, minkä kokoisissa ryhmissä päiväkodeissa hoidetaan lapset, missä kunnossa ovat tiet ja kadut, miten hoidetaan hiihtoladut ja niin edelleen. Kunnan tasolla politiikan valtapelistä ei välttämättä tarvitse tietää mitään. Loppujen lopuksi Juuassa jokainen haluaa juukalaisten etua, keinoissa voi olla erilaisia näkemyksiä. Politiikasta ei siis tarvitse ymmärtää mitään. Jos tiedät mitä haluat Juuassa tapahtuvan jatkossa, kuntapolitiikka on siihen paras keino.

 

3. Ei kuntapolitiikka vaadi paljon aikaa

Kunnanvaltuusto kokoontuu noin 5 kertaa vuodessa yhden illan ajan. Kunnanhallitus kokoontuu 2 viikon välien ja se tietysti vie aikaa. Voit vaalien jälkeen valita itse, miten aikaasi käytät. Politiikkaan saa menemään kaiken vapaa-aikansa, mutta siellä voi myös valikoida itselleen tärkeät asiat.

 

4. Nykyään ei leimaudu

Tai saatat leimautua hyväksi kunnan etuja ajavaksi tyypiksi. Puoluepoliittinen leimautuminen ei enää tänä päivänä ole merkittävää. Joidenkin suurien kaupunkien johtajapaikat ja tiettyjen isojen laitosten johtajien paikat ovat valitettavasti edelleen poliittisia valintoja, mutta se on koko ajan muuttumassa. Hyviä kuntapäättäjiä on aina arvostettu ja arvostetaan jatkossakin laajasti puolueesta riippumatta.

 

5. Kunnassa päätetään juuri Sinun elämääsi vaikuttavista asioista

Koko lähidemokratian ydin on oman alueen asioista päättäminen. Miten jaetaan rahat eri toimijoiden kesken? Mistä säästetään, kun jatkossa on pakko jonkin verran edelleen säästää? Mihin panostetaan?

Ja Juuassa aivan konkreettisesti seuraavalla valtuustokaudella päättäjät päättävät ainakin seuraavat asiat:

 

 • Kouluverkko

   

  Juuan syntyvyys on 20-25 lasta ja vakiintunut sille tasolle. Meillä on yhteensä 4 ala-astetta, joiden rakennukset ovat pääosin korjauskunnossa. Seuraavalla vaalikaudella Juuan päättäjät siis päättävät, kuinka monta ala-astetta Juuassa on. Se vaikuttaa siihen, miten nykyisiin riittää korjausvaroja. Jos nykyisiä korjataan erilaisten suunnitelmien ja kuntokartoitusten mukaisesti, uudisrakentamiseen ei ole kunnalla varaa. Vaihtoehtoisena mallina voisi olla uuden rakentaminen ja koulupalvelujen keskittäminen. Tämän kysymyksen ratkaisee tuleva valtuusto

   

 • Vesiosuuskuntien tilanne

   

  Juuassa useita vesiosuuskuntia. Seuraava valtuusto joutunee ratkaisemaan, yhdistetäänkö nämä kunnan vesilaitokseen vai tuleeko maakunnallinen/alueellinen yhtiö hoitamaan vesihuoltoa. Ainakin rengasvesiosuuskunnan tilanteen ratkaiseminen kuuluu valtuustolle.

   

 • Muut investoinnit

   

  Mitä kunnan toimesta rakennetaan? Investointitarve on valtavan iso. Päättäjät ratkaisevat muutenkin, mikä tie korjataan, mitkä liikuntapaikat korjataan, mitä kunnan kiinteistöjä korjataan yleensä

   

 • Kiinteistöjen tilanne

   

  Päättäjät ratkaisevat ensi vaalikaudella kiinteistöstrategian toteuttamisesta. Mitä tehdään Kannaksen leirikeskukselle pitkällä aikavälillä? Mitä tehdään kunnan omistamille asunnoille? Miten tonttihinnoittelu tehdään? Minne kaavoitetaan uutta?

   

 • Teollisuustontit ja yrityskiinteistö

   

  Pääset päättämään, miten paljon kunta osallistuu elinkeinotoimintaan. Rakennetaanko yrityksille miten isoja toimitiloja? Mihin kaavoitetaan tarvittaessa lisää elinkeinojen tonttimaata?

   

 • Panostukset hyvinvointiin

   

  Millaisia summia laitetaan liikunta- ja kulttuuripalveluihin? Mikä on kansalaisopiston kurssitarjonta? Miten paljon kirjastolla on varoja uusiin hankintoihin? Miten paljon tuetaan urheiluseuroja? Mitkä ovat kyläavustukset? Ja niin edelleen.

   

  Tässä oli vain pieni siivu siitä, mitä kunnassa päätetään. Meillä on noin 1400 tehtävää, joten päätettävää riittää. Mutta se kannattaa muistaa, että virkamiehet valmistelevat asiat päätettäväksi. Joten asioiden suuruudesta ei kannata kantaa huolta, riittää että osaat valmistelun aikana muodostaa mielipiteen asiasta. Kunnanjohtajana toivon, että päättäminen kiinnostaa laajasti kuntalaisia, sillä kyseessä on meidän oma elinympäristö.

   

  Juuri Sinä tiedät siitä eniten, juuri Sinun elämäsi on Juuassa. Siksi ehdolle.

 

 

 

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »