12.04.2017 15:00 | Markus Hirvonen

Juuan ja Lieksan Koli-yhteistyö on mahtava juttu!

 

Lieksan kaupunki pyysi Juuan kuntaa yhteistyöhön Kolin alueen suunnittelussa. Maanantaina Juuan kunnanhallitus vastasi yhteistyökutsuun myönteisesti. Tämä on ratkaisu on erittäin merkityksellinen ja tärkeä Pohjois-Karjalan kehittämisen näkökulmasta, joten päättäjät osasivat katsoa tulevaisuuteen!  Me virkajohdossa olemme valmistelleet yhteistyötä useissa palavereissa. Alustavissa keskusteluissa löysimme yhteisen sävelen siitä hyvin nopeasti ja nyt lähdemme etenemään kohti tulevaisuutta.

 

Miksi tämä päätös on merkityksellinen?

 

Mielestäni Pohjois-Karjalan matkailu verrattuna olemassa olevaan potentiaaliin on jäljessä monia muita maakuntia. Suomessa erityisen onnistuneita hankkeita ovat Lappi, Kalajoki ja Helsingin alueen matkailu. Ja mikä näitä kohteita yhdistää? Selkeät matkailun kärkikohteet ja yhdessä tekeminen. Ei esimerkiksi Espoon tai Vantaan kannata taistella Helsinkiä vastaan matkailun kärkenä, sillä valtaosa turisteista tulee juuri Helsinkiin. Siellä on tuomiokirkko, Sibelius-monumentti ja Ateneum. Nämä tuovat massat Helsingin alueelle ja siitä riittää kävijöitä myös Helsingin lähikuntiin. Sama logiikka toimii Kalajoella. Ihmiset tulevat hiekkasärkille, ja tekevät päiväretkiä lähikohteisiin. Pohjois-Karjalassa matkailun näkökulmasta ylivoimainen vetonaula on Koli. Kolin alueen kehittämisellä alueelle voidaan saada huomattavia kasvulukuja matkailuun, joka tuo mukanaan muuta elinvoimaa. Se säteilee Pohjois-Karjalaan ja erityisesti Juukaan, jonka maatieteellinen raja on luonnollisesti Kolin lähipiirissä.

Koli on haasteellinen ympäristö, koska luonto on siellä ainutlaatuinen. Kolin vetovoima perustuu juuri kansallismaisemaan, joten Tahkon tai Rukan tyyppistä rakentamista siellä ei voida toteuttaa. Näin ollen rakentamisen ja palvelun laajenemisen kokonaisuus on suunniteltava huolella. Tässä tulee se tärkeä lenkki Juukaan. Lieksa hoitaa Kolin alueen kaavoitukseen ja suunnitteluun liittyvät asiat, mutta luonnollinen portti Kolille kulkee Juuan ja Ahmovaaran kautta. Juuan näkökulmasta Ahmovaaran alue on joka tapauksessa mietittävä isossa kuvassa uudelleen, ja nyt on meillä yhteinen näkemys näiden alueiden suunnittelemisesta yhdessä samassa kokonaisuudessa. Ahmovaarasta voi tulla selkeä ja komea portti Suomen kauneimpaan luontokohteeseen.

Yhteissuunnittelu toimii siis yhtenä työkaluna kauas tulevaisuuteen. Kehittämistyössä ei ole olemassa pikavoittoja, vaan matkailun kokonaisuuden läpivienti vaatii pitkää pinnaa ja selkeää näkemystä tulevaisuudesta. Sitä näkemystä nyt yhdessä teemme Lieksan kanssa. Tavoitteena tietenkin on, että yhteisellä suunnittelulla saavutamme laadukkaan kokonaisuuden, joka kannustaa investointeihin alueelle. Investointien kautta palvelutarve laajenee ja koko alue lähtee voimakkaaseen kasvuun. Sen vaikutukset ovat sitten vieläkin suuremmat, kuin pelkkä Kolin alue. Juuan kunnan keskeiset kehittämiskohteet matkailussa liittyvät Pielisen altaan alueelle. Paalasmaan saariston kehittämispotentiaali ja Napakallion alueen uskomattoman hienot luontokohteet muuttuvat mahdollisen Kolin voimakkaan kasvun ansiosta mielenkiintoisiksi kohteiksi. Tämä voi kuulostaa utopistiselta, mutta näin se matkailumaailma kaikkialla toimii. Kun yksi keskus vetää kävijöitä huomattavia määriä, alueen vaikutuspiirissä olevat muut mielenkiintoiset kohteet nousevat investoijien ja kehittäjien kärkilistoille. Hotelli Paalasmaalla kuulostaa juuri nyt idealismilta, mutta se voi olla tulevaisuutta. Se edellyttää kriittisen massa saavuttamista matkailumäärissä Kolilla. Ja se taas edellyttää investointeja, ja investoinnit edellyttävät maankäytön laajaa ja huolellista suunnittelua. Ja tätä suurta tulevaisuuskuvaa pääsemme nyt tekemään.

 

 

 

Kommentit:

13.04.2017 09:39 | Taina Virtanen
Tämäpä on hyvä hanke. Pohjois-Karjalan maiEmat ovat niin uskomattoman kauniita, että esitteleminen hieman laajemmin kuin vain Koli, on etelän eläjälle huimaava kokemus. Maisema-ajelu parhaiden maisemien halki on kannatettavaa. Varsinkin ilman autoa liikkuvalle se mahdollistaa ikimuistoisen kokemuksen.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »