02.06.2017 12:58 | Markus Hirvonen

Uusi aikakausi alkaa

Uuden aika

 

On kesäkuu, vaikka ulkona sataa lunta ja räntää. Kesäkuun ensimmäinen päivä oli monella tapaa merkittävä Juuan kunnan aikajanalla. Historiassa on aina merkkipaaluja, jotka ymmärretään myöhemmin selkeiksi kunnan merkkipaaluiksi. Nyt kesäkuun alusta Juuassa aloittaa toimikautensa uusi entistä hieman pienempi kunnanvaltuusto. Samaan aikaan kunnan organisaatiorakenne muuttuu ja toimintansa aloittavat kuntarakenne- ja hyvinvointilautakunnat. Sosiaali- ja terveystoimen poistuminen kunnan rakenteesta aiheutti tilanteen, jossa kunnan rakennetta on muokattava uusiksi ja Juuan valtuusto tarttui rohkealla otteella uudistukseen. Kuntaliitto on kuvannut tulevaisuuden kuntaa näin:

 

 

Juuka on menossa etulinjassa kohti uusia tehtäviä. Hyvinvointilautakunta huolehtii hyvinvoinnin edistämisestä, sivistyksestä ja on osaltaan luomassa kumppanuuksia asukkaiden ja järjestöjen kanssa. Kuntarakennelautakunta ottaa ympäristö-roolin, joka on Juuan tapaisissa luontokunnissa tärkeä rooli. Kunnanhallituksen keskeiset tehtävät ovat itsehallinnon vahvistaminen ja elinkeinotoiminnan edistäminen. Kunnanhallitus vastaa uudessa mallissa myös kaavoituksesta ja investoinneista. Malli on entistä kevyempi ja sen vuoksi päättäjien rooli lautakunnissa kasvaa merkittävästi. Jokainen lautakuntapaikka tai toimikuntapaikka on merkittävä, sillä jokaiselle on annettu suuri määrä kuntalaisten elämään vaikuttavia tehtäviä. Siksi Juuassa koulutetaan luottamushenkilöt hyvin päätöksentekomenettelyyn tulevaisuuden kunnan näkökulmasta. Nyt alkanut neljän vuoden ajanjakso on jälleen kerran merkittävä Juuan kunnan historiassa ja kannustan kaikkia asukkaita osallistumaan kunnan kehittämiseen. Siihen on erilaisia työkaluja tulossa pitkin valtuustokautta.

 

Mihin maailma sitten kulkee? Suuressa kuvassa Suomessa on kaksi isoa väestöllistä trendiä. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin entistä enemmän ja erityisesti Helsingin vetovoima on todella suuri. Maakunnassa Joensuu kasvaa sisäisellä muutolla, eli maakunnasta muutetaan paljon Joensuuhun. Tämä on ollut iso trendi 1950-luvulta asti, mutta vauhti kiihtyy koko ajan. Erityisesti 25-34-vuotiaat ihmiset muuttavat Helsingin alueelle. Mielestäni se, että ihmiset ja nuoret muuttavat ja hakevat kokemuksia elämään, on hieno asia kaikin puolin. Maakunnan tuleekin huolehtia siitä, että tänne palaaminen ja täällä eläminen on mahdollista. Siinä keskeisiä ovat tietenkin työpaikat. Harva palaa epävarmaan tilanteeseen, jos työpaikka ja urakehitys ovat parempia muualla. Meidän on löydettävä omat vahvuutemme ja korostettava niitä. Sen jälkeen ihmisillä on aito mahdollisuus valita Pohjois-Karjala asuinpaikaksi. Että tänne voisi jäädä, ja tänne voisi palata.  Tässä on Pohjois-Karjalan ja Helsingin väkiluvun vertailu:

 

 


Toinen ison kuvan muutos on syntyvyyden väheneminen kaikkialla Suomessa. Se on haaste, johon mekin joudumme vastaamaan. Meillä on suuri maantieteellinen pinta-ala ja siitä johtuen ihmiset asuvat hajallaan. Palvelut pitää turvata kaiken ikäisille, ja varsinkin lapsiperheiden osalta se on haaste, kun Juuassa syntyvyys on vakiintunut 20 lapsen tietämille. Tässä on meille kaikille ja erityisesti uusille päättäjille pohdiskeltavaa. Tämäkin muutos näkyy kuvassa. Tämä haaste ei ole yksin Juuan vaan koko Suomen. Kuka tekee jatkossa kaikki työt?

 

Nyt siis alkaa uuden valtuuston aika. Sen keskeiset kysymykset ovat alueen elinvoiman kehittäminen ja väestön hyvinvointi kaikilla ikätasoilla. Seuraavasta Juuan kunnan historiasta voimme lukea, miten tässä onnistumme ja siksi toivon kaikkia juukalaisia mukaan tekemään uutta kuntaa.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »