23.08.2017 20:51 | Markus Hirvonen

Juuan nuoret ovat mahtavaa porukkaa

 

 

Söin viime viikolla iltapalaa perheemme asunnossa, kun kuulin mopoilijoiden päristelevän ohi asunnosta. Mieleen tulivat ne lukuiset puhelut, joita olin saanut mopoilijoista. Minun oli pyydetty ratkaisemaan ongelma, joka muodostuu ajelun aiheuttamasta äänestä. En ollut keksinyt ratkaisua. Iltapalapöydässä sitten vain hetken mielijohteesta kirjoitin Facebookkiin pyynnön, jossa toivoin mopoa lainaan. Ajattelin, jos moponuoriso hyväksyisi minut ajelureissulle. Samalla voisi keskustella nuorten kanssa elämästä Juuassa. Siitä alkoi sellainen tapahtumasarja, jota en olisi uskonut. Mutta jälkeenpäin voi sanoa, että joskus nopeasti tehdyt huolettomat heitot voivat johtaa valtavan hienoon lopputulokseen.

 

Mediasta on saanut lukea, miten tapahtuma meni. Tarinan opetus minulle on ollut valtaisa. Ensinnäkin saamme olla erittäin ylpeitä meidän nuorisosta. Jos vertaan omaan ikäluokkaan, ero on valtava (Pahoittelut vain ikätoverit). Illan aikana en nähnyt lainkaan alkoholia, nuorten käsissä oli karkkipusseja ja limpparia. En nähnyt kenenkään tupakoivan, vaan ainoan savun muodostivat kaksitahtimoottoreiden pakoputket. Eri ikäluokat viettivät aikaa sulassa sovussa ilman tappeluita. Vielä kaksikymmentä vuotta takaperin Suomessa sadan nuoren kokoontumisessa oli aina alkoholin väärinkäyttöä ja tupakointi oli todella yleistä. Maailma siis muuttuu parempaan suuntaan. Nuoriso on siis suuremmassakin joukossa fiksusti käyttäytyvää, jotka haluavat nauttia nuoruudesta ilman päihteitä oman ikäluokan seurassa. Aivan mahtavaa!

Toiseksi nuorilla on oikeasti meille aikuisille opetettavaa ja sanottavaa. Juuka elinympäristönä on heille tärkeä ja he haluavat olla kehittämässä tätä kuntaa. Olisin todella huolissani, jos nuorilla olisi aina vastaus ”ihan sama”. Koska silloin meidän oma elinympäristö olisi yhdentekevä. Mutta se ei ole yhdentekevät, vaan hyvinkin merkittävä. Nuorilla oli uskoa tulevaisuuteen ja toiveita. Toiveet olivat meidän mittapuulla pieniä, mutta nuorille tärkeitä. Sen vuoksi ne pitää pyrkiä tosissaan toteuttamaan.  Yhden nuoren toive pysäytti minut. ” Haluaisin, että saisimme olla rauhassa ja ajella. Ettei koko ajan joku sanoisi, että menkää pois”. Tutkija Mika Aaltonen totesi eräässä seminaarissa, että vallassa olevan ikäluokan pitää aina varmistaa, että seuraavaksi aikuisuuteen astuva sukupolvi saa vähintään samat mahdollisuudet elää, kuin he itse ovat saaneet. Nuorissa on Juuankin tulevaisuus ja sen vuoksi kaikkien on sovittava elämään täällä sovussa. Keskustelemalla sitten päästään eteenpäin vaikeimmissa kysymyksissä.

 

Keskusteluyhteyden avaaminen oli se suurin voitto. Juuassa pitää pystyä myös ihmisten nukkumaan yöllä ja liikkumaan turvallisesti eri paikoissa. Näistä asioista nuorten kanssa keskusteltiin ja keskustelua varmasti jatketaan hyvässä hengessä. Käyn jatkossakin ajelemassa nuorten kanssa ja samalla voimme käydä läpi yhteisiä pelisääntöjä. Uskon, että pääsemme kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen ja opimme ymmärtämään eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Kieltotauluihin ja sormen heristelyyn en usko, sitä tietä on kokeiltu aika kauan Suomessa. Juuan nuoret ovat osoittaneet olevansa sen verran fiksuja, että saamme keskustelulla paremmat tulokset. Koko yhteisö voi osoittaa voimansa ja saamme jälleen paremmin kunnan.

 

 

 

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »