15.01.2018 14:31 | Markus Hirvonen

Lasten ja nuorten harrastuksia tuetaan Juuassa uudella rahastolla

Juuan kunnan strategian keskeinen tavoite on lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehittäminen. Siihen on haettava uusia keinoja maailmassa, joka muuttuu hurjaa vauhtia. Yksi suurimmista ongelmista on väestön polarisointuminen tässä(kin) asiassa; osa lapsista harrastaa todella paljon kaikkea ja yllättävän suurella osalla ei ole löytynyt sopivaa harrastusta.

 

Meillä Juuassa voi harrastaa todella laajasti erilaisia asioita. Urheiluseurojen tarjoama lajivalikoima on hurja, kuten olen aiemmin kirjoitellut. Sen lisäksi taiteiden, kuten musiikin, kuvataiteen tai käsitöiden harrastaminen on mahdollista. Jokaiselle löytyy varmasti sopivia mahdollisuuksia järjestöjen parista ja niiden lisäksi Juuan luonto esimerkkinä soveltuu suureen määrään omatoimisia lajeja.

Olemme saaneet jonkin verran sisäisissä kyselyissä tietoa siitä, että perheiden taloustilanteet estävät lasten- ja nuorten harrastamista. Talous on karkeasti esteenä kahdelle asialle:

1. Harrastusmaksujen ja välineiden hankinta on usein taloudellisesti raskasta, vaikka Juuan alueen maksut ovat alhaisia.

2. Harrastuksissa kehittyminen uudelle tasolle edellyttää esim. matkustamista (lajileirit, musiikkileirit, harjoitusmatkat tms), joka maksaa. Vaikka perusharrastamiseen olisi mahdollisuus, seuraavalle tasolle siirtyminen voi olla vaikea taloudellisista syistä.

Nyt keinona tähän esitämme kunnanhallitukselle, että kuntaan kertyneitä perintötuottoja käytetään perheiden harrastusten tukemiseen. Rahaston tarkemmat säännöt tehdään mahdollisen periaatepäätöksen jälkeen, mutta perusidea on kaikkien lasten- ja nuorten harrasteiden tukeminen. Perheet voivat hakea rahastosta tukea esim. harrastusmaksuihin, varusteisiin, soittimiin, matkakuluihin tai mihin tahansa, joka tukee harrastamista. Näin haluamme, ettei rahasta jää kiinni lasten harrastaminen. Tämä on myös henki, joita testamenteissa haluttiin.

Rahastosta tulee avoin, jolloin siihen voi lahjoittaa varoja. Meiltä on kyselty, mitä kautta voisi anonyymisti tukea lasten ja nuorten harrastuksia. Tässä on ratkaistu samalla myös se kysymys. Kaikki mahdollisesti lahjoitettavat varat käytetään eri harrastusmuotojen tukemiseen. Jos kunnan antama potti loppuu, se on positiivinen asia. Meillä on silloin tehty aitoa ennaltaehkäisyä lasten ja nuorten eteen.

 

Juuassa viedään aktiivisesti eteenpäin valtuuston asettamia tavoitteita, tämä on yksi käytännön keino. Levitetään sanaa, jotta saamme kaikki lapset innostumaan harrastuksesta, joka yksin tai yhdessä.

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »