12.03.2018 14:27 | Markus Hirvonen

Ahmanhiihto tukee eteläisten kylien kehittymistä

Ahmovaara-Kopravaari-Koli-akselilla järjestetty Ahmanhiihto onnistui viikonloppuna mainiosti. Suomen yksi kauneimmista laturetkistä tarjosi jälleen kerran mahtavat puitteet nauttia luonnosta ja liikunnasta. Kymmeniä kertoja järjestetty hiihtotapahtuma keräsi lähes tuhat osallistujaa, joiden palaute on ollut todella hyvää.

Ahmanpoikien järjestämä hiihto onnistuu ainoastaan suuren talkoojoukon avulla. Erityisesti eteläisten kylien ihmisistä koostuvat talkoolaisjoukko palveli hiihtäjiä ja tukijoukkoja ympäri vaativaa reittiä. Itse kävin muutamalla pisteellä moikkaamassa talkoolaisia ja kaikki olivat paikalla iloisina ja palvelualttiina. Tämä on paras mahdollinen mainos Juuan kunnalle; tekevät ja iloiset ihmiset. Oma osallistuminen estyi perjantaina salibandypelissä sattuneen jalkavamman vuoksi, mutta reitin aion hiihtää, mikäli jalka toipuu siihen kuntoon tänä talvena.

Ahmanhiihdolla on kyläyhteisön aktiivisen toiminnna lisäksi valtava taloudellinen vaikutus meidän Juukaan. Varovaistenkin arvioiden mukaan talousvaikutus on kymmeniä tuhansia euroja, joka on kahden päivän tapahtumasta melkoinen määrä. Kaikki kerrannaisvaikutukset varmasti nostavat talousvaikutukset vieläkin suuremmiksi.

Ahmovaaran kylä on yksi Juuan 18:sta aktiivisesta kylästä, jonne valmistuu mm. uusi liikuntahalli tämän vuoden aikana. Mustaksi pilveksi kehittymiselle viime vuonna nousi koulusta paljastuneet vauriot, jotka estivät koulun käytön.Vanhempien aktiivisuuden ja Lieksan kaupungin hienon suhtautumisen ansiosta lapsille järjestyi koulupaikat Kolilta. Lasten ja vanhempien palautteen perusteella Kolin ratkaisu on kaikin puolin ollut onnistunut. Mikäli esitykset etenevät esitysten mukaisesti, ahmovaarassa ei omaa koulua jatkossa olisi, vaan hyvin alkanut yhteistyö Lieksan kanssa jatkuisi tulevaisuudessa. Koli-Ahmovaaran yhteistyö on avainasemassa koko alueen suuren kehittymiskuvan kanssa, joten kouluyhteistyö on kaikin puolin hyvä ratkaisu. Mikäli alue lähtee toivottuun kasvuun, kouluratkaisut tehdään varmasti edelleen hyvässä yhteistyössä. 

Ahmovaarassa on monia ratkaistavia asioita jatkossa, josta kaikista kiireellisin asia on päivähoito. Sama päivähoito-haaste on myös Vihtasuon alueella ja näitä meidän uusi päivähoidon esimies ratkoo parasta aikaa. Vanhemmilta on tullut useita hyviä ehdotuksia, joita Tiina kunnassa selvittää. Lisäksi alueen kaavoitus ja pienyritysliiketilat ovat ratkaistavia asioita, joissa varmasti päästään eteenpäin.

Kiitokset Ahmanpojille, talkoolaisille ja osallistujille tapahtumasta! Ensi vuonna jatketaan!

 

Kommentit:

13.03.2018 19:30 | Timo Kuiri
Aikoinaan Neuvostoliitossa kaikki töppäykset seliteltiin parhain päin. Ahmovaaran koulun lakkauttauttaminen on kunnanjohtajan mukaan osa suurta menestystarinaa, jota nyt rakennetaan Juuan eteläosan asukkaille. Kolin koululle lasten siirtymisessä oli minusta kyse suorasta epäluottamuksen osoittamisesta Juuan kuntaa kohtaan. Juuka menetti Lieksalle Ahmovaaran oppilaiden mukana 170 000 euroa/vuosi valtionosuus maksuja. Koulun lattian olisi korjannut 50-60 000 €:n kertasummalla. Tahtoa ei ollut koulun korjauksiin, vaikka oppilaita oli riittävästi ja koulun vauriot johtuivat kunnan kiinteistöhuollon laiminlyönneistä. Uuden elementtikoulun, jossa olisi ollut myös lasten päivähoitotilat olisi saanut kunta rakennettua n.1 M€:lla Ahmovaaraan. Eteläpää olisi pysynyt elinvoimaisena ja lapsiperheitä alueelle houkuttelevana vuosikymmeniä. Seuraavaksi vaarassa on Ahmanhiihto, jota jutussa kovin kehutaan. Ahmovaaran koulu toiminut ko.tapahtuman materiaalivarastona. Koulu kun myydään, minne saadaan tavarat? Lisäksi, kun kunta myy koulukiinteistön samalla menetetään Ahmanhiihdon tärkein lähtöpaikka, sekä kyläläisille tärkeä jääkiekko kaukalo. Eli tämän Juuan kunnan kehittämisinnon seurauksena voi loppua kokonaan tuo Ahmanhiihto. Tämäkin asia luultavasti selitetään julkisuudessa sitten aikanaan parhain päin.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »