27.05.2016 08:23 | Markus Hirvonen

Juuka, liikunnan mallikunta

Juuka on liikunnan ja urheilun huippukunta, sen voi ylpeänä sanoa. Tai kertokaa minulle muita kuntia , jossa on pienistä junnuista edustusjoukkueisiin harrastajia salibandyssä, lentopallossa, jalkapallossa, nyrkkeilyssä, suunnistuksessa, jääkiekossa, yleisurheilussa ja tenniksessä. Vain muutama mainitakseni. Meillä on noin 5000 asukasta, joten väestön määrään verrattuna lajikirjo ja harrastajien määrä on jokseenkin uskomaton.

 

Mikä tässä on taikana? No tietenkin aktiiviset toiminnan vetäjät. Jokaisessa kylässä, kunnassa tai kaupungissa on lapsia, nuoria, työikäisiä ja ikäihmisiä, joilla on sisäänrakennettu halu liikkua. Osa tykkää luonnollisesti liikunnasta vähemmän, osa enemmän, mutta jokainen ihminen on tehty aktiiviseksi toimijaksi. Kaikki eivät ole huippu-urheilijoita mutta jokainen tykkää kävellä luonnossa kauniina kesäiltana. Mutta ilman toiminnan järjestäjiä vain aktiiviset liikkuvat. Mutta jos on toiminnalle vetäjiä, aina on liikkujia. Juuka tuottaa vuodesta toiseen divari- ja Sm-tason säbääjiä, joka on jokseenkin uskomatonta. Mutta kun kävin yhden kerran katsomassa junnuturnausta Juuan urheiluhallilla ymmärsin miksi; Valmentajat olivat vähintään yhtä innokkaita kuin lapset ja koko kylä eli mukana liikkumisen ilossa.

 

Liikunnan merkityksestä terveyden edistämisessä ei tarvitse edes kirjoittaa, se on kiistatonta. Se on yhdessä ravinnon kanssa keskeinen hyvinvointia edistävä tekijä. Siksi liikunnan merkitys kunnalle on erityisen merkittävä.

 

Mikä on sitten kunnan rooli?

 

 

Kunnan tehtävä on tarjota mahdollisuudet aktiiveille toimia. Tilat, lenkkipolut, juoksuradat ja kentät tulee olla sellaisessa kunnossa, että se kannustaa toimimaan. Kunta ei osaa olla vetovoimainen liikunnan järjestäjä; se taito on seuroilla ja järjestöillä. Liikunta tulee nähdä osana ennaltaehkäisyä ja siten merkittävänä osana kunnan ydintoimintoja. Siksi voimme iloita siitä, että valtio myönsi Juuan yleisurheilukentän kunnostukseen tukea. Jääurheilun kehittämiseen valtio ei myöntänyt rahaa ja tätä kirjoittaessani en tiedä, miten katetun kaukalon toteuttamisen suhteen lautakunta on päättänyt. Saa nähdä. Mutta kaiken kaikkiaan Juuan liikuntapaikat ovat huippuluokkaa, ja ne paranevat lähiliikuntapaikan ja urheilukentän kunnostuksen myötä edelleen.

 

Lyhyesti voi siis sanoa: Kunta mahdollistaa, toimijat toimii. Ja kaikki voittavat.

Kommentit:

02.06.2016 21:41 | T
Hei, Täytyy kommentoida tähän kirjoitukseen, että myös saamattomuutta kunnalla ilmenee liikuntapaikkojen suhteen. Esimerkiksi viime vuodet voimakkaasti kasvussa olleen frisbeegolf-harrastuksen suhteen Juuka ei tarjoa edelleenkään kunnollista rataa. Nyt pitäisi viimeistään herätä tämän suhteen. Taivaanpankolle rata piti valmistua jo viime vuonna, mutta se ei ole vieläkään toiminnassa. Paikkana "pankko" ei olisi liian kaukana keskustasta, mutta ratasuunnittelu näyttää siellä olevien linjamerkkien perusteella hätäisesti veistetyltä ja heikolta. Frisbeegolfin parissa tulee viihtyä, sitä voi harrastaa iästä ja heittäjän tasosta riippumatta käytännössä kuka vaan, kenellä jalat ja kädet pelaavat. Jos väylät lyödään esimerkiksi rinteisiin, joissa on muurahaisia enemmän kuin maata näkyvissä, lajin viihdyttävyys kärsii (käypäs kävelemässä pankon suunniteltu rata jalkaisin läpi). Uskallan väittää etten ole kunnollisen radan toiveineni yksin, suosittelen tutustumaan lajiin laajemmalti, ellei laji ole sinulle entuudestaan tuttu. Käy vaikka lähikunnissa katsomassa ratoja ja käyttäjiä. Esimerkiksi Joensuussa voidaan todeta, että käyttäjiä radoille riittää jonoksi asti, vaikka ratoja on useampiakin. Juukaa lähin toimiva rata Kolilla, metsän keskellä, vastaavasti on yksinkertainen, mutta rakenteeltaan loistava. Tällaiseen "halpaan" mutta toimivaan liikuntatoimintaan kunnalla olisi varmasti varaa investoida. Myös paikalliset urheiluvarusteita kauppaavat liikkeet saisivat golf-kiekoille, laukuille ja oheistuotteille kysyntää, puhumattakaan mahdollisista disc-golf kisoista tai seurojen järjestämästä opetustoiminnoista. Myös taloudellista hyötyä kannattaa siis miettiä. Ja kyllä, toimivan frisbeegolf radan perässä alan harrastajat ovat valmiita tulemaan kauempaakin. Itse olen Kolin radalla törmännyt useita kertoja joensuulaisiin tai kuopiolaisiin heittäjiin. Tarvittaessa rahoitusta frisbeeradalle voi hakea myös paikallisilta yrityksiltä lupaamalla heille mainostilaa esimerkiksi rataopasteista tai muuten radan varrelta. Omasta mielestäni erittäin hienoja mahdollisuuksia frisbeegolfradan luomiselle olisi esimerkiksi Paalasmaalla (Erityisesti juuri Paalasmaalla!), Kokkokallion pururadan maastossa tai Nunnanlahden kylän maisemissa.
06.06.2016 09:35 | Pirjo Sistonen
Taivaanpankon frisbeegolfradan väyläsuunnitelma on teetetty joensuulaisella frisbeegolf-asiantuntijalla viime vuonna. Yksi väylä piti vielä muuttaa, koska se sijaitsi vesitornin suoja-alueella. Ko. muutos päivitetään suunnitelmaan ja sen jälkeen opaskartta ja väyläopasteet ovat tulostusvalmiina. Frisbeegolf-korit rataa varten on jo tilattu. Ollaan "ihan hiilillä", että rataa päästään rakentamaan. Juukaan perustettu frisbeegolfseura on ollut aktiivisesti mukana valmistelutöissä ja kantaa kortensa kekoon myös radan rakentamisessa. Nyt kun vielä vähän maltetaan odottaa, päästään Juuassakin harrastamaan tätä monella paikkakunnalla niin suosittua kaikenikäisille soveltuvaa liikuntalajia. Jos on liikunta-asioihin liittyen muita huolia ja murheita sydämellä, niin vastailen mielelläni. t: Pirjo Sistonen, vs. liikunta- ja vapaa-ajanohjaaja
07.06.2016 16:22 | Joni Kortelainen
Taivaanpankon maastoon tulee käyttäjien toivoma rata joka on suunniteltu käyttäjien ja palautteen perusteella. Ratahan on haastava mutta aloittelijoille sekä helpompaa maastoa kaipaaville poikolan koululla on ja tulee olemaan myös frisbeegolf rata jossa kynnys tutustua lajiin on matala.Viime kesän loppu ja tämän kesän rakennustyöt haittaa sen radan käyttöä. Hienoa saada palautetta ja konkreettisia ideoita, sekä jos haluaa osallistua itse upeisiin hankkeisiin niin rohkeasti ottamaan yhteyttä. Juuassa ihmiset on voimavara ei heikkous!
13.07.2016 22:46 | Lenkkeilijöiden puolesta
Miksi frisbee ja pururata on suunniteltu ristikkäin ns.päällekkäin? Pitääkö se yleensäkään ängetä Taivaanpankolle? Eikö siinä häiriinny sekä pururadan käyttäjät että golfaajat? Entäpä turvallisuus, kun kiekot lentää minne sattuu, pahimmillaan lenkkeilijöiden päähän? Tilaa Golf radalle lienee keskustassa tai urheilukentän maastossa Sorveuksessa!

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »