29.08.2018 15:49 | Markus Hirvonen

Kivikeskuksesta kannakselle, Juuan rohkea päätös elinkeinotyöstä ollut menestys

 

Juuan kunta irtautui seudullisesta kehitysyhtiöstä maaliskuussa ja siirsi elinkeinotyön omaksi toiminnaksi. Kunta otti suuren riskin, sillä oma pieni elinkeinotoiminta verrattuna laajan palvelun yhtiöön on aina haavoittuvampi. Ensimmäinen riski on se, kuinka saadaan hakijoita tehtävään ja sen jälkeen se, kuinka osaamista voidaan hankkia laajasti. Tehtävä kiinnosti valtaisasti ja hakijoita oli kymmeniä, joista valituksi tuli Oululainen ekononi Jonne Maaninka. Nyt työtä on tehty uudella tavalla muutama kuukausi ja asioita voidaan peilata siihen, mitä toivottiin tällä uudistuksella saatavan. Keskeistä muutostarpeessa oli se, että paikallista toimintaa ja näkyvyyttä tulee saada lisää ja paikallisia hankkeita tulee edistää. Juukalaiset yritykset ja Juukaan houkuteltavat yritykset ovat kehittämisen kärjessä.

Ensinnäkin Jonne on osoittautunut onnistuneeksi rekrytoinniksi. Osaaminen on valtavan kovalla tasolla ja tärkeät neuvottelu- ja ihmissuhdetaidot ovat erittäin hyvällä tasolla. Hänen johdollaan on saatu muutamassa kuukaudessa aikaan paljon uusia asioita, ja organisaation kaikki muut osat ovat tukeneet hyvin elinkeinotyötä. Kokonaisuus on erittäin toimiva. Muun muassa näitä asioita on saatu aikaan:

 

 Yrittäjien iltapäivä:

Kunta järjestää eri teemoilla tapahtumia, jotka konkreettisesti hyödyntävät yrityksiä. Ensimmäinen ilta oli aivan täysi ja valtuustosaliin kannettiin lisätuoleja. Seuraavaksi on ohjelmassa verkkokaupan rakentamista, työllisyysiltapäivää ja matkailuyritysten kohtaamista. Useat toimijat ovat mukana auttamassa juukalaisia ja Juukaan aikovia yrityksiä ja ilmoittautumisten perusteella salit ovat täysiä. Suosion vuoksi myös muut toimijat kuten hankkeet, koulutuslaitokset, Ely-keskus ynnä muut on helppo saada mukaan.

Kivikeskus

Kivikeskus täyttyy hyvää vauhtia. Suurin voitto Juualle on panimon saaminen kivikeskukseen. Se toimii samalla osana elintarviketeollisuutta ja matkailua. Neuvotteluja käydään useiden yritysten kanssa ja tilat 6-tien varressa kiinnostavat. Kunnan tarkoitus on edelleen luopua tilojen omistuksesta, mutta vuokraaminen on tässä vaiheessa elinkeinopoliittisesti järkevää. Kun alueen veto- ja pitovoima kasvaa, kiinnostus kiinteistöön väistämättä kasvaa. Tilojen täyttäminen vaatii raakaa myyntityötä, johon meillä olisi ilman omaa elinkeinotyötä vain rajalliset resurssit. Kivikeskukseen suunnitellaan myös hanketta, josta kirjoittelen lisää sen jälkeen, kun olemme päässeet eteenpäin. Vielä on tiloja jonkin verran vapaana, joten jos kiinnostuit, niin ota yhteys Jonneen.

Kannaksen leirikeskus

Osana elinkeinotyötä kannaksen leirikeskukseen on etsitty yrittäjä-vuokralaista ja kunta on viime viikolla päässyt sopimukseen. Ensi keväänä kannakselta saa koko Pielisen alueelle erilaisia ohjelmapalveluita. Tämän vuokralaisen saaminen on kunnalta suuri onnistuminen ja kertoo uudesta työmallista; Jonne etsi sopivia yrittäjiä, soitteli, kontaktoi, teki tarjouksia ja lopulta kunnanhallitus päätti sopimuksesta maanantaina. Tervetuloa Juukaan Pielisen retki!

 

Kalasatama

Kalasatama, joka on kunnan omistuksessa ja vähällä käytöllä, on myös vuokrattu käyttöoikeus-sopimuksella. Yritys toimittaa paikalle kylmäkontteja ja ostaa omien kalastajien lisäksi muiden kalastajien kalaa. Myös muita yrityksiä voi alueelle tulla ja kunta on investoinut sisätiloihin siten, että mm. kuhan filerointi onnistuu.Lisäksi hanketta viritellään kuha- ja muikkukantojen selvittämiseksi.

 

Koulutusyhteistyö

Riverian kanssa Yhteistyösopimuksen allekirjoitus 2.10, jolla haetaan juukalaisia ihmisiä ja yrityksiä palvelevia koulutuksia. Osana yhteistyön syventämistä saimme neuvoteltua Juukaan ammatillisen osatutkintokoulutuksen, joka alkaa 7.1.2019. Eli 3 opintokokonaisuutta (70/180 op) eli vajaa puolet kokonaisesta ammattitutkinnosta. Yhdistelmä puhtaanapidon ja ruokahuollon oppikokonaisuuksia. Kohta Juuassa voi siis opiskella ammattitutkintoa!

 

Kuka siis kissan häntää nostaa, jos ei kissa itse? Juuan kunnan päättäjien tekemät rohkeat päätökset ja linjaukset ovat osoittautumassa toimiviksi. Yrittäjien palaute on ollut hyvää ja yhteistyö on kaikilla osa-alueilla syventynyt. Uusia yrityksiä on perustettu ja yhteydenottoja tulee kuntaan jatkuvasti. Haasteita meillä on toki koko ajan ja kaikki toimenpiteet eivät onnistu tietenkään. Mutta jos ei yritä, ei voi onnistua. Kunnanjohtajana on hyvä kiitollisena katsoa kunnan toimintaa tällä hetkellä, kun päättäjien tukemana koko organisaatio tekee työtä työn saamiseksi Juukaan.

 

Jatketaan tästä, yhdessä!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »