21.03.2019 16:56 | Markus Hirvonen

Juuassa ikäihmiset hoidetaan hyvin. Ilta-sanomien juttu ei kerro laadusta

 

Juukalaisia hämmensi viime viikolla julkaistu Ilta-Sanomien uutinen, jossa otsikkona oli ”Täälläpäin Suomea senioreilla on hyvä olla”. Tässä Ilta-sanomien vertailussa Juuka oli viimeinen, josta oli tehty hyvin outo tulkinta siitä, että olisimme hoidon laadussa viimeisiä. Näin ei ole, vaan Juuassa ikäihmiset hoidetaan hyvin.

Mitä tässä sitten tutkittiin? Tutkimuksessa jaettiin kunnat järjestykseen 24 eri tilaston perusteella. Tilaston paras sai aina 100 pistettä ja huonoin 0 positiivisissa asioissa. Negatiivisissa asioissa huonoin sai -100 pistettä ja paras 0. Muut kunnat sitten sijoitettiin siihen väliin. Muuttujina olivat eri ikäisten senioreiden yksinasuminen, eläkkeen koko, mielenterveys- ja muiden lääkkeiden käyttö, sairaalakäynnit, kuolleisuus, köyhyys, kunnan palvelurakenteet ja yli 85-vuotiaiden osuus koko väestöstä. (Lähde Ilta-sanomat) Tilastot ovat keskiarvoja vuosilta 2015–2017 eli Siun sote oli toiminnassa tällä toimintavälillä ainoastaan vuoden. Kun tämän purkaa osiin, ymmärtää tulokulman ongelmallisuuden.

Juuka on historiallisesti tulotasoltaan matalampaa aluetta, joten myös eläkkeen koko on matala suhteessa maan keskiarvoon. Eläkkeen suuruus on toki hyvinvointiin vaikuttava tekijä, mutta asia ei ole aivan suoraviivainen. Tästä huolimatta saimme heikot pisteet, koska verrattuna muihin kuntiin ikäihmisten eläkkeet ovat keskimäärin matalampia. Toiseksi Juuan alue on ikä- ja sairastavuusindeksiltään korkea, joten saimme siitä heikot pisteet. Matalat pisteet ei tässä kohdin tulleet siitä, miten hoidamme ikäihmiset ja sairaat, vaan esim. lääkkeiden käytön lukumäärästä ja ikäihmisten lukumäärästä. Ja taas tässä verrattiin muihin kuntiin. Luonnollisesti kaupunkien ja kaupunkien kehyskuntien nuori ja terveempi väestö ohittaa tässä vertailussa meidät, mutta ei se kerro mitään hoivan laadusta. Sama logiikka on kuolleisuudessa ja köyhyydessä yleisesti; tutkimuksessa mitattiin näiden asioiden esiintyvyyttä. On vuosikausia ollut tilastollisesti tiedossa, että Juuan väestö on Suomen tasolla keskimäärin iäkkäämpää ja köyhempää. Mutta se ei edelleenkään kerro juurikaan ikäihmisten elämisen laadusta tai siitä, kuinka kunta hoitaa ikäihmisten asiat.

Lisäksi tässä vertailussa on yksi iso kokonaisuus eli seniori-ikäisten ihmisten asuminen. Toisin sanoen se, kuinka meidän ikäihmiset asuvat suhteessa suosituksiin. Valtakunnallinen suositus on, että 8% ikäihmisistä asuu kodin ulkopuolella. Tuossa vertailuajankohtana 2015-2017 , Juuassa oli paljon ns. laitostason hoitoa/palvelua. Tehostettu asumispalvelu oli jopa noin 17-18%:lla yli 75vuotiaista. Se oli yksi valtakunnallisesti korkeimmista luvuista, joten saimme tästä eniten miinuspisteitä. Toisin sanoen saimme miinuspisteitä siitä, että ihmiset olivat hoidossa Kotikalliossa, Kielossa ja Tetriahossa kodin sijaan. Tutkimus ei vertaile sitä, oliko hoito näissä paikoissa hyvää. Se vertaa ainoastaan sitä, hoidettiinko ihmiset kotona vai laitoksessa. Eli laadusta tämä osio ei kerro lainkaan, vaan se kertoo hoivan rakenteesta. Nyt Siun sote on vähentänyt huomattavan määrän paikkoja tehostetusta asumisesta (esim. kotikalliosta) ja samaan aikaan panostanut paljon kotihoitoon. Jos vertailu tehdään nyt, olemme tässäkin Iltasanomien vertailussa keskiarvossa. Eksoten kuntien hyvän menestyksen selittää juuri se, että he ovat organisaationa tehneet tämän muutoksen kotihoidon lisäämisestä Siun sotea aikaisemmin.

Eli tiivistettynä uskallan edelleen sanoa, että ikäihmiset hoidetaan Juuassa hyvin. Yksi kantelu vuonna 2018 ja koko Pohjois-Karjalan suurimmat hoitajamitoitukset kertovat hyvästä laadusta. Ilta-sanomien tutkimus lähinnä totesi, että Juuassa on paljon ikääntyneitä henkilöitä, joilla on paljon sairauksia ja keskiarvoon verrattuna matala eläke. Tämän lisäksi Juuassa hoidettiin tutkimushetkellä enemmän ikäihmisiä laitoksessa kuin valtion suositus pitää hyvänä. Nämä eivät kerro huonosta elämänlaadusta, vaan alueen yleisestä tilanteesta. Juuka on ikäihmiselle hyvä paikka elää ja meille on kunnia-asia pitää tästä asiasta huolta.

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »