17.04.2019 10:39 | Markus Hirvonen

Hallitusohjelmaan terveisiä. Tärkeintä on lopettaa leikkaukset valtionosuuksista

Suomeen neuvotellaan parasta aikaa hallitusta, joka johtaa maata seuraavat neljä vuotta. Vaikka neuvotteluista povataan vaikeita, Suomessa on aina hallitus saatu aikaan. Ja niin saadaan nytkin. Juuan ja muiden kuntien kannalta on tärkeää, että tuleva hallitus pitää huolta koko maasta. Kunnat ovat vastuussa varhaiskasvatuksesta, peruskoulutuksesta, lukiosta, sosiaali- ja terveydenhuollosta, vesihuollosta, katuverkosta, nuorisotyöstä, kulttuurista, liikunnasta, kiinteistöjen kunnosta ja lukuisista muista kansalaisen arkeen vaikuttavista asioista. Valtiovalta on valitettavasti leikannut kuntien valtionosuuksista systemaattisesti jo kauan, tähän ovat osallistuneet kaikki nykyiset eduskuntapuolueet. Nyt, kun eduskuntaan valittiin ennätysmäärä kunnanvaltuutettuja, toivon tämän loppuvan.

 

Valtionosuusleikkaus ei ole leikkaus jostain epämääräisestä rahaköntästä, valtionosuusleikkaus on LEIKKAUS KUNTALAISTEN PALVELUISTA!

 

Siksi listaan oman listani, mitä hallitusohjelmassa on otettava huomioon ja lyhyet perustelut. Nämä ovat puhtaasti henkilökohtaisia ajatuksiani.

 

  1. Valtionosuusleikkaukset on lopetettava. Sekä suorat leikkaukset, että erilaisten mekanismien kautta tehtävät leikkaukset. Uusia tehtäviä saa kunnille säätää, jos huolehditaan 100%sta rahoituksesta valtionosuuksien kautta. Kunnissa, kuten Juuka, on tehty säästötoimenpiteitä useita vuosia. Silti noin 200 kuntaa teki 2018 negatiivisen tilinpäätöksen. Uudet leikkaukset tarkoittaisivat laajasti Suomessa suurempia ryhmäkokoja, hoidon- ja hoivan heikentymistä, jonoja, opetuksesta karsimista, investointivelan kasvamista ja niin edelleen. Nyt on aika lopettaa peruspalvelujen heikentäminen.

  2. Tiet, radat ja muu infra pitää saada kuntoon. Perinteisen valtionrahoituksen rinnalle on etsittävä keinoja, jotta erityisesti tie- ja rataverkoston rapautuminen saadaan pysähtymään. Suomen vienti on täysin riippuvainen edelleen perusteollisuudesta. Tämä teollisuus sijaitsee eri puolilla Suomea, joten tavaran tulee liikkua. Kunnollinen infra kasvattaa valtion verotuloja kasvavan verotulokehityksen kautta. Pohjois-Karjalassa on investoitu paljon Juukaan, Lieksaan, Ilomantsiin ja Nurmekseen. Teollisuus luottaa laajasti Suomeen, luottaako eduskunta?

  3. Soteen ratkaisu pitkälle aikavälille. Ensin sote, jossa huolehditaan hyvät asiakasprosessit ja laaja integraatio. Kun se on ratkaistu, muiden asioiden yhdistäminen. Mutta ensin vain sote, siinä riittää puuhaa.

  4. Työllisyydenhoidossa pitää etsiä uusia yhteistyötapoja ja antaa kunnille vastuuta. Kunnat olisivat erinomainen työllisyydenhoitaja, jos resurssit, valta ja vastuu annettaisiin. Vaihtoehtona yhdistää eri toimijoiden resursseja yhteisille toiminta-alustoille. Mikäli työmarkkinatuen ”sakkomaksut” säilyvät jatkossakin kunnilla, kunnille pitää antaa mahdollisuudet hoitaa asiaa.

  5. Koulutukseen panostuksia. Yliopisto, AMK, ammattikoulutus ja lukio. Suomi nousee jatkossakin vain koulutuksen kautta. Matala koulutustaso on nykyisin iso ongelma henkilöille, jotka haluavat työllistyä. Samaan aikaan maaseutu potee työvoimapulaa, joka alkaa olla kasvun este.

  6. Kuntien kaavamonopoli on säilytettävä ja kunnilla oltava jatkossakin maankäytössä oikeus valita asioita.

  7. Joukkoliikenne varmistettava myös maaseutualueille. Se on työvoiman saatavuuden, erikoissairaanhoidon toteutumisen ja ihmisten vapaan liikkuvuuden kannalta tarpeellista

  8. Kulttuuri- liikunta- kirjasto- ja nuorisopalvelut osana kunnan vetovoimaa ja elinvoimaa turvattava. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kunnalle, mutta riittävä rahoitus huomioitava tässä kokonaisuudessa. Muuten on vaarana että nämä asiat hukkuvat sote:n ja koulutoimen kustannusten alle.

 

Paljon muutakin on, mutta mielestäni näistä voisi aloittaa.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »