07.05.2019 14:05 | Markus Hirvonen

Töihin ja asumaan Juukaan? Se kannattaa

Olen miettinyt tätä kaupungistumisen logiikkaa ja ymmärrän sen perusasiat todella hyvin. Siihen liittyy monia erilaisia kokonaisuuksia, ja sen vuoksi kaupungistumisen isoa kuvaa ei pysty muuttamaan. Välillä silti mietin, kuinka paljon ihmiset tekevät asuinpaikkaa valitessaan todellista elämänlaatuvertailua ja laskelmia? Vai tehdäänkö asioita joskus enemmän sen vuoksi, kun kaikki muutkin tekevät niin? Itse lasken aina kaiken tarkasti ja siksi avaan tässä hieman ajatteluani. Esimerkiksi lapsiperheen näkökulmasta pienet kunnat ovat erittäin hyviä elämänlaadun näkökulmasta.

Tässä pieni vertailu, joka on tehty pilke silmäkulmassa. Esimerkkinä on oma perheeni, joka on kahden aikuisen ja kolmen lapsen perhe. Summat on kerätty julkisista aineistoista, ja siksi niissä on tietenkin epätarkkuuksia. Olennaista on suuruusluokka-erot.

Eli käytännössä keskiarvoilla laskettuna:

 

Ostat 100 neliön talon. Velka Juuassa 74 000e. Velka Joensuussa 185 000e.  Perinteisellä 20 vuoden maksuajalla (0-korko) maksuerä kuukaudessa Juuassa olisi 513 euroa. Joensuussa 1284euroa. Tässä mallissa käyttörahaa Juuassa olisi enemmän 771 euroa kuukaudessa.  Tai asut Juuassa 100 neliön vuokra-asunnossa, jossa vuokra 954e. Joensuussa 1396e. Tässä säästö Juuassa 442 euroa/kk

Kolme lasta pelaa salibandyä. Kulut Juuassa 45e. Joensuussa 225e. Säästö 180e.

Kuten meistä jokainen ymmärtää, kyse on keskimääräisistä hinnoista. Tässä ei lisäksi oteta huomioon millään tavalla mahdollista asuntojen hintakehitystä. Näin ollen perustellusti voi kysyä, miten pääoma säilyttää arvonsa. Keskimäärin arvo säilyy paremmin kaupungeissa ja se realisoituu myyntihetkellä. Mutta lapsiperheen asumisen kustannukset maalaiskunnissa ovat merkittävästi alemmat silloin, kun hankitaan jo rakennettu talo tai asutaan vuokralla. Samaan aikaan maalaiskunnissa on vakaita ja mielenkiintoisia työtehtäviä tarjolla, joten asuminen kaupunkien ulkopuolella kannattaa aina selvittää sen lisäksi, että yleisen mielipiteen mukaan kaikkien pitäisi asua kaupungeissa. Lapsiperheen palveluiden ja elämisen kustannusten näkökulmasta Juuka, Nurmes, Lieksa, Tohmajärvi, Polvijärvi, Kitee, Outokumpu ja muut maalaiskunnat ovat vaihtoehtoja, jotka kannattaa tutkia. Matemaattisesti laskettuna se on jopa todella kannattava vaihtoehto!

Maakunnan korkeat työttömyysluvut antavat ihmisille helposti sellaisen kuvitelman, että maakunnassa olisi pula työstä. Totta kai löytyy aloja, joissa on pulaa työpaikoista. Näitä aloja ovat perinteisesti sellaiset alat, joissa on ollut maakunnassa paljon koulutusta tai sesonkiluonteiset alat. TE-hallinnon tilastojen mukaan esimerkiksi rakennusalalla on paljon työttömyyttä ja työttömyys painottuu talvi-aikaan.  Isossa kuvassa maakuntien työttömyydestä kuitenkin valtaosa on niin sanottua rakennetyöttömyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nämä ihmiset tarvitsevat lisää koulutusta tai muita tukitoimia työllistyäkseen uusiin tehtäviin. Maailmasta on kadonnut paljon perinteistä työtä ja samaan aikaan on syntynyt korkeaa osaamista vaativia tehtäviä.  Tämä tekee työttömyydenhoidosta vaikeaa ja luo olosuhteen, jossa samaan aikaan on työttömyys ja työvoimapula.

 

Maakunnissa on nimittäin todella paljon työtä tarjolla. Meidän omassa kunnassa on tällä hetkellä haussa esimerkiksi puhtaus- ja ruokapalvelupäällikön virka ja ensi viikolla avautuu talouspäällikön virka. Molemmat ovat esimiestason työtä, joissa vaaditaan selkeää erityisosaamista. Kunta pystyy tarjoamaan nykyään erinomaisia etuja työssä ja ammatillista haastetta tehtävissä on valtavasti. Odottelemme innolla, millainen hakijakaarti tehtäviin tulee. Siun Sote:lla on jatkuvasti haussa tehtäviä erityisesti hoivassa; sairaanhoitajista on muodostumassa pulaa, lääkärien rekrytointi on ollut vaikeaa jo kauan. Teollisuus hakee jatkuvasti hitsaajia, sähkömiehiä, elintarviketyöntekijöitä ja erilaisia muita työntekijöitä. Matkailu- ja ravintola-ala hakee koko ajan työntekijöitä. Kaikille ominaista on se, että rekrytointiprosesseja kuvataan vaikeiksi. Saman voin allekirjoittaa kunnassa, sillä hakijoita asiantuntijoiden tehtäviin ei ole ollut kovinkaan paljon. Kiinteistöpäällikköä haimme useassa haussa, samoin teknistä johtajaa. Onneksi lopulta onnistuimme saamaan erinomaiset työntekijät, mutta meillä kävi tuuri. Moni pieni kunta hakee useilla kierroksilla osaajia erityisesti tekniikan ylempiin virkoihin ja talouden asiantuntija-tehtäviin. Juuka on onnistunut työhyvinvoinnin ja näkyvyyden osalta ja meiltä lähteneet työntekijät antavat hyvää palautetta työnantajasta. Olemme sisäisen kyselyn perusteella erinomainen työpaikka ja meille kannattaa hakea, hyvä työyhteisö ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »