30.07.2019 12:18 | Markus Hirvonen

Vuokra-asumisen suosio kasvaa maaseudulla. Miten varaudumme?

 

Juuassa on vuoden 2019 aikana tullut selvästi esille, että vuokra-asumisen suosio on voimakkaasti kasvamassa suhteessa omistusasumiseen. Syitä on tietenkin monia, joista suurimmat ovat pirstaloitunut työelämä (määräaikaiset työsuhteet, suhdanteiden mukaan liikkuvat työt, epävarmuus jne) ja pankkien selvästi tiukentunut laina- ja vakuuspolitiikka. Nämä kaksi kokonaisuutta kun yhdistää, niin asunnon ostaminen tai talon rakentaminen ovat erityisesti nuorelle sukupolville vaikeita ratkaisuja toteuttaa. Juuassa ja maaseudulla on hyvin työpaikkoja tarjolla, mutta harvalla työikäisellä on kiinteää omaisuutta kertynyt niin paljon, että se riittäisi kattamaan lainaan nykyisin vaadittavia vakuuksia. Tässä Eu-pankkisäätely on ollut osaltaan kiristämässä ehtoja. Varmaan tämän(kin) kirjoituksen jälkeen minuun ollaan pankeista yhteydessä ja vakuutetaan, että lainaa saa normaalisti. Valitettavasti jatkuva palaute kuntalaisilta ja kuntaan muuttavilta ei tue tätä väitettä, vaan lainan saaminen maaseudulta ostettaviin kohteisiin on monelle hyvin haasteellista tai mahdotonta. Mutta erityisesti työelämän muutos epävarmemmaksi on muuttanut selvästi ihmisten asumiskäyttäytymistä. Vielä 1980-luvulla työpaikan saatuaan ihminen tiesi työtä riittävän pitkäksi aikaa, jotta lainan maksaminen onnistuu. Vuonna 2019 työelämä on erilainen ja myös ihmisten halu vaihtaa työpaikkaa useasti uran aikana on enemmän sääntö kuin poikkeus.

 

Eli tämä on johtanut tilanteeseen, jossa ihmiset joko haluavat asua vuokralla tai vaihtoehtoisesti ovat siihen pakotettuja. Tällä hetkellä (30.7. klo 9.00) tori.fi-palvelussa on 9 ilmoitusta, jossa halutaan vuokrata koti Juuasta. Erityistä on se, että valtaosa hakee maalta omakotitaloa. Samalla alkuvuonna Juuan kunnan ja Juuan vuokratalot oy:n asunnon ovat menneet hyvin vuokralle ja ajoittaista pulaakin on ollut. Nyt on joitakin asuntoja vapaana, mutta hyväkuntoisille pienille vuokra-asunnoille on jatkuvasti kysyntää. Eli vuokramarkkinat ovat meillä erittäin toimivat, niiden kasvulle esteenä on enemmän tarjonnan kuin kysynnän puute.

 

On siis jotenkin erikoista, ettei Juukaan ja maaseudulle ole kiinnostusta rakentaa vuokra-asuntoja markkinoiden toimesta. Olen käynyt paljon keskustelua rakentajien ja sijoittajien kanssa, ja uuden rakentaminen kiinnostaa tällä hetkellä vain kasvukeskuksiin ja mielellään yliopistokaupunkeihin. Poikkeuksen tähän tekee Inarin kaltaiset voimakkaasti kasvavat matkailukunnat, joihin myös yksityiset investoivat.  Syiksi minulle on kerrottu aina se vakiovastaus; väkimäärä vähenee ja varmuutta tuotosta ei ole. Toki väkimäärä vähenee, mutta samalla väki maaseudulla uusiutuu. Meidän teollisuus kasvaa ja joka puolella vapautuu työpaikkoja. Nämä ihmiset tarvitsevat asuntoja, jotta voivat muuttaa lähelle työpaikkaansa. Uudet asukkaat arvostavat laadukasta vuokra-asumista, sillä ovat siihen kaupungeissa opiskeluaikana tottuneet. Näin ollen uusiutuvat väestö tuo mukanaan markkinoita, josta hyötyy se yksityinen toimija, joka ensimmäisenä luottaa maaseudun kuntien tulevaisuuteen. Juukaan ja muihin maaseutukuntiin kannattaa investoida juuri väestön uusiutumisen vuoksi. Samalla tarvitaan varhaiskasvatusta, koulupalveluita ja sote-palveluita, joista muodostuu elämisen kokonaisuus. Näihin Juuka reagoi mm. rakentamalla uuden koulukeskuksen.

 

Koska yksityinen raha ei toistaiseksi löydä tänne, meidän tulee miettiä julkisia keinoja vuokra-asumisen mahdollisuuksien lisäämiseksi. Vaihtoehtoina on kunnan tai kunnan vuokratalojen uudisrakentaminen, jota mietimme yhdessä päättäjien kanssa syksyllä. Samaan aikaan olisi hienoa, jos kuntalaiset aktivoituisivat vuokraamaan omia kiinteistöjään ja asuntojaan siinä tilanteessa, että ne ovat tyhjillään.  Näin saisimme nopeasti uusia kohteita uusille asukkaille. Uuden rakentaminen, olipa se yksityinen tai julkinen, kestää aikansa.  Juuri nyt kiinteistöpekoilla on muutama tyhjä asunto, joten kannattaa olla nopea. Tervetuloa asumaan tänne Juukaan, joko omaan tai vuokralle!

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »