18.03.2020 12:59 | Markus Hirvonen

Koronan keskeltä

Kun kirjoitan tätä, hallituksen poikkeuslait ovat voimassa. Juuan kunta toimii omien varautumisohjeiden mukaisesti ja kaikki toimii tällä hetkellä erinomaisesti. Koulut ovat aloittaneet etänä ja noin kymmenelle lapselle on järjestetty lähiopetus, jotta vanhemmat ovat päässeet hoitamaan ihmisiä tai muita yhteiskunnan kannalta tärkeitä tehtäviä. Varhaiskasvatus toimii hyvin ja olemme saaneet vapautettua paikkoja pahempaa tilannetta varten. Kunnan toiminta on tällä hetkellä erilaista, mutta vakaata.

 

Maailma on muuttunut todennäköisesti pysyvästi eri asentoon. Vähintään suhtautumisemme varautumiseen kotimaassa tulee muuttumaan radikaalisti tämän kriisin seurauksena.Uskon, että maailma muuttuu myös muilta osin erilaiseksi. Positiivisen ajattelun kannattajana uskon, että kaikki muutokset eivät ole huonompaan suuntaan. Olemme esimerkiksi nähneet yhteisöllisyyden kasvua, kun ihmiset ovat alkaneet auttaa lähimmäisiään. Samalla olemme huomanneet tiettyjen ammattikuntien, kuten hoitajien, siivoojien, opettajien, sihteereiden, kokkien, lastenhoitajien, lastentarhaopettajien, autonkuljettajien, kauppojen myyjien ja monien muiden ammattien tärkeyden tässä tilanteessa.

Viimeistään nyt ymmärrämme, että ilman naisvaltaisia aloja tämä yhteiskunta ajautuu kaaokseen. Saakoot alat jatkossa siis sen arvostuksen, joka niille kuuluu.

 

Yhteiskunnan jäsenet, kuten kuntalaiset, ovat ymmärtäneet erinomaisesti rajoitusten tärkeyden. Olemme oppineet ymmärtämään, että suojaamme näillä toimilla heikoimpia, emme itseämme. Se on hyvän yhteiskunnan ajattelussa todella tärkeää. Yhteiskunnan ydintoiminnot ovat normaalitilanteessakin aina perusoikeuksien toteuttamista varten ja tämän huomaamme hyvin kriisiaikana.

Maailmassa on huomattu myös, ettei asioiden keskittyminen ole välttämättä jatkossa ainoa kannatettava toimintamalli. Suomessa voimme paremmin rajata sairauksia, kun maan toiminnot ja väestö ei ole keskittynyt kokonaan Helsinkiin. Voimme paremmin ja ajoissa täällä varautua viruksen torjuntaan. Jatkossa Suomessa on aidosti ajateltava väestöpolitiikkaa myös varautumisen näkökulmasta. Suomen hajautettu malli on ollut tässä kriisissä hyvä, ja ei tämä maailmanhistorian viimeiseksi jää. On tiukasti puolustettava mallia, jossa Pohjois-Karjalan ja Juuan kunnan elämä on jatkossakin mahdollista. Kaiken keskittyessä tautien hallintakin vaikeutuu.

Juuan kunnan viranhaltijat tekevät tällä hetkellä työtä lähes täysin Korona-varautumisen kanssa. Toiminnot turvataan poikkeustoimista huolimatta ja teemme pitkää päivää niin kauan, kuin tarvetta on.

Virallisten ohjeiden lisäksi omat ohjeeni ovat:

Soittakaa tutuilla ja sukulaisille, kyselkää mitä kuuluu

Liikkukaa ulkona, Juuan luontokohteet tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia meille

Hymyillään ja uskotaan tulevaan, kaikki kriisit loppuvat aikanaan

 

Tällä hetkellä rajoitukset ovat seuraavat:

 

 • Koulut suljettu. Etäopetus aloitettu kouluissa 18.3.2020 alkaen. Lähiopetus erikseen määrätyille ryhmille
 • Kuntosali suljettu
 • Liikuntasalit suljettu
 • Ryhmäliikunnat lopetettu toistaiseksi kunnan osalta
 • Kunta suosittelee muiden toimijoiden lakkauttavan ryhmäliikunnan ja muun ryhmätoiminnan toistaiseksi
 • Kansalaisopiston kurssit lopetettu toistaiseksi
 • Kirjasto suljettu toistaiseksi. Palautusluukku on avoinna ja palautuspäivät siirretty toukokuun alkuun. Nettipalvelut toimivat normaalisti
 • Kunnan tiloja ei anneta ryhmätoiminnan käyttöön toistaiseksi
 • Nuorisotilat suljettu
 • Kaikki kirjaston, kansalaisopiston ja kunnan kulttuuritapahtumat peruttu 31.5.2020 saakka
 • Kaikissa kunnan yksiköissä liikkumista rajoitettu vain välttämättömään. Varaa aika tai ole etukäteen yhteydessä toimipaikkaan vierailun mahdollistamiseksi. Vierailujen aikana noudatetaan vähintään 1metrin suojarajaa toisiin henkilöihin.
 • Kunnan yksiköihin vierailu kielletty, mikäli ylähengitystiesairauksien oireita
 • Kättelykielto kaikkien kunnan työntekijöiden osalta
 • Kunnan yhteyspalvelupiste (neuvonta) on toiminnassa toistaiseksi.

Lisäksi kunnassa selvitetään tällä hetkellä ikäihmisille tarjottavan asiointi-avun toteuttamista. Tästä tiedotetaan myöhemmin.

Yleisohjeet kaikissa tilanteissa kaikille kuntalaisille

 

 • Viruksen torjuntaan tulee suhtautua vakavasti. THL:n ohjeen mukaan koronaviruksen tehokkailla torjuntatoimilla ja jatkotartuntojen ehkäisyllä voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista.
 • THL:n ohjeen mukaan sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, siten hidastetaan pandemian leviämistä.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »