09.04.2020 13:06 | Markus Hirvonen

Kouluruokailuun liittyviä kysymyksiä

 

Kouluruokailusta ja koululaisten ruoka-avusta tulee nyt ylivoimaisesti eniten kyselyjä Juuan kunnan eri viranhaltijoille. Positiivista on se, että kouluruuan merkitys on tullut meille kaikille selväksi ja myöhemmin epidemian jälkeen terveellisen ja maittavan kouluruuan arvostus on varmasti todella korkea. Nyt emme saa ohjattua kouluruokailua järjestää. Olemme johtoryhmässä käyttäneet aikaa hurjasti mietintään, kuinka saisimme etäopiskeleville lapsille tukea. Tässä kirjoituksessa avaan vastauksia kysymyksiin, joita olemme saaneet. Jatkamme samalla ratkaisujen hakemista koko ajan

Miten tilanne on nyt järjestetty?

Perheille on lähetetty viesti Wilmassa, jossa on kerrottu mahdollisuudesta saada kunnasta  ruokakassi viikoksi. Ruokakassi on tarkoitettu niille, jotka kassin kokevat tarvitsevansa. Kunnassa ei tehdä arviointia tai tulotason tarkastusta siitä, kuka kassin tarvitsee. Perhe tekee itse tämän arvioin. Meidän tukkurit vaativat tällä hetkellä, että, tilaukset kunnasta on oltava viikkoa ennen toimitusta. Tästä syystä uusien kassin tilaajien tulee tehdä tilaus kuntaan aina EDELLISEN VIIKON TIISTAI-AAMUUN mennessä. Tilaus sulkeutuu silloin.  Tällä hetkellä pystymme toimittamaan kaikille tarvitseville ruokakassin. Koulujärjestelmässämme on yli 400 lasta, joten kaikille ruokakassin tekeminen automaattisesti ei ole mahdollista. Sellaiseen määrään emme saa tukusta tavaraa (tilauksia on rajoitettu) ja meillä ei ole henkilöstöä niin isoon pakkausurakkaan. Siksi toivomme perheiden omaa harkintaa, tarvitseeko ruoka-apua.

Kassit haetaan Poikolan koululta siten, että jokaiselle on oma hakuaika. Näin vältämme ihmisten kohtaamista. Kassin sisältö on saanut runsaasti kehuja perheiltä ja se on auttanut oikeasti selviämään arjesta. Meidän puhtaus- ja ruokapalvelupäällikkö Satu Hyvärinen on tehnyt tätä suunnittelua suurella sydämellä ja ammattitaidolla.

 

Miksi kunta ei toimita ruoka-annoksia kotiin?

Koulun keittiössä ei ole välineistöä, jolla kotipakkauksia voitaisiin tehdä. Uuteen kouluun ne ovat tulossa, mutta vanhassa keittiössä ei ole. Terveyskeskuksen keittiön sote-ruokatilaukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, ja siellä oleva pakkauskapasiteetti menee kahdessa vuorossa ikäihmisten ruokapalveluihin. Eli tuoreruuan pakkaaminen ja toimittaminen ei ole mahdollista.

Ruokaa ei voida myöskään toimittaa koululaisten omiin astioihin, koska emme voi ottaa vastuuta astioiden puhtaudesta. Viranomaisena vastuu kuuluu meille ja emme voi pitää ruokaa lämpimänä niin kauan, että ruokajakelu saataisiin kaikille halukkaille järjestettyä turvallisissa olosuhteissa

 

Voisiko kunta antaa viikoittaisen lahjakortin ruuan hankintaan kaikille perheille?

 

Joissakin kunnissa on annettu lahjakortti sellaisille perheille, jotka kokevat tarvitsevansa. Ruokolahden kunta antoi 50euron lahjakortin kaikille siten, että sen saa epidemian aikana yhden kerran. Joka viikko annettava lahjakortti ei ole mahdollinen, koska sen kustannus nousisi todella korkeaksi. (meidän lapsimäärällä >20 000e/viikko) Kerran annettavan lahjakortin vaikutus on lyhyt, joten olemme tässä vaiheessa kokeneet parhaimmaksi tavaksi tämän ruoka-avun antamisen niille perheille, jotka kokevat tarvitsevansa sitä. Rahan/lahjakortin antaminen harkinnalla vaatisi prosessin, jossa perheen tulotietoja käsitellään ja sellaiset prosessit ovat sosiaalitoimen tehtäviä. Kertakorvausta voimme miettiä päättäjien kanssa, jos tilanne pitkittyy.

 

Voisiko koululla järjestää ruokailun ja lapset käydä siellä syömässä jaksotetusti?

 

Joukkoruokailun järjestäminen on kaikilla malleilla kielletty. Otamme heti käyttöön, kun ylemmät viranomaiset antavat luvan.

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »