29.10.2020 08:28 | Markus Hirvonen

Juuan talous kääntyy plussalle, kiitos Suomen hallituksen

Suomen hallituksen tuet kunnille merkittäviä

 

Keväällä Suomeen rantautunut korona-epidemia muutti maailmaa merkittävästi. Kaikki tiedämme vaikutukset ihmisten elämään vapaa-ajasta työhön ja harrastuksiin. Samalla yritysten toimintaedellytykset menivät monilta osin heikommiksi ja edelleen pelätään laajoja konkurssiaaltoja erityisesti matkailu- ravitsemus- ja palvelualoilla. Keväällä oli valtava huoli myös kuntien taloudesta. Miten verotulojen tippumisen jälkeen kuntien talous kestäisi korona-ajan?

Olen useaan kertaan kritisoinut nykyisen ja edellisten hallitusten leikkauksia valtionosuuksiin. Ne ovat olleet monilta osin väärin perusteltuja ja ovat osasyy moniin kuntatalouden ahdinkoihin. Mutta korona-ajan tuet valtiolta kunnille ovat olleet merkittäviä. Juuan tyyppiselle valtionosuusriippuvaiselle kunnalle ne ovat olleet jopa erittäin suuria.

Koronan osalta on päätetty kuntatalouden tukipaketista 2.6.2020 valtion 4. lisätalousarviossa ja 16.9.2020 budjettiriihen päätöksistä kuntatalouden lisätuesta, joka käsitellään valtion 7. lisätalousarviossa 29.10. Tukipaketeissa on päädytty, että kunnat saavat tänä vuonna tavallista suuremman osan yhteisöveron tuotoista. Kuntien jako-osuus nousee 10 prosenttiyksikköä, jonka myötä Juuan yhteisöverot nousevat arvion mukaan noin 270 000 eurolla. Tukipaketeissa on myös päädytty, että valtionosuuksia lisätään vuodelle 2020 ja 2021.

Vuodelle 2020 Juuan valtionosuudet kasvavat nettona noin 1,2 miljoonaa euroa kunnan talousarvioon verrattuna.

Samaan aikaan meidän henkilöstö on tehnyt, jälleen kerran, loistavaa työtä. Toiminnalliset tavoitteet ovat täyttymässä ja jokainen toimiala on pysymässä talousarvion raamissa. Vuoden 2020 talousarvio oli arvioitu tilikauden tuloksen osalta 1,135 miljoonaa euroa negatiiviseksi ja alijäämä olisi 312 000 euroa. Koronan vaikutusten ja verorahoitukseen esitettyjen talousarviomuutosten myötä tilinpäätösennuste muuttuu. Ennusteen mukaan tilikauden tulos kääntyy positiiviseksi ja poistoerojen sekä varausten muutosten myötä tilikausi olisi noin 800 000 euroa ylijäämäinen.

Koska sote-rakenteemme on erilainen, ylijäämä ei jää noin suureksi. Olemme sopineet, että Siun sote:n alijäämä katetaan ensi vuonna ylimääräisellä kannolla, johon teemme tänä vuonna varaukset. Varaus tarkoittaa, että varaamme rahat valmiiksi tähän ylimääräiseen maksuerään ensi vuonna.

 

Joka tapauksessa meidän tilikausi jää positiiviseksi. Tämä siis siitä huolimatta, että verotulot ovat laskeneet ja kulut koronan vuoksi ovat nousseet. Valtion tuki on ollut niin mittavaa, että Juuan osalta se kattaa käytännössä kaikki koronasta aiheutuneet kustannukset. Silloin kun on kiitoksen paikka, niin se pitää sanoa. Suomen hallitus on hoitanut koronan vaikutukset kuntiin erinomaisesti.

 

Pieni huoli tästä nousee. Julkinen talous on kokonaisuus, joka koostuu valtion- ja kuntien taloudesta. Valtio on tukenut kuntia nyt kokonaan velkarahalla. Maailman palatessa johonkin normaaliin, velka tulee maksuun. Nyt se ensimmäinen maksuvuosi näyttää olevan 2022. Nyt ei siis voi tuudittautua siihen kuvitelmaan, että valtion ylimääräiset rahahanat kuntiin olisivat ikuisesti auki. Sen vuoksi kuntien omia rakenneuudistuksia tulee jatkaa entiseen tapaan ja varautua väheneviin tuloihin. Juuan vahvuus on vankka talous, joka on suunniteltu kestämään myös iskuja.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »