22.06.2016 13:26 | Markus Hirvonen

Sote-palveluissa tärkein asia on laatu

 

 

Olen seurannut Sote-uudistusta nyt 9 vuotta eri rooleista. Nyt seuraan sitä kunnanjohtajan roolista. Aina uudistus valtakunnan tasolla on mennyt mönkään samasta syystä: valtapolitiikka on sotkettu sosiaali- ja terveyspolitiikkaan. Ja sama on tapahtumassa nyt, kun Sote-uudistukseen sotketaan maakuntauudistus ja valinnanvapaus. Tässä kaikessa unohdetaan jo kauan aikaa tiedetty totuus; Sosiaalihuollon asiakkaan ja terveydenhuollon potilaan hoidon näkökulmasta laaja palvelujen integraatio (yhdistäminen) parantaa laatua. Ja laadun parantaminen vähentää sote-toiminta-alueella kustannuksia. Eli yksinkertaisesti koko sote-uudistus tulisi tehdä toteuttamalla ensin ainakin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio, ja mikäli mahdollista, laaja sosiaalipalvelujen yhdistäminen terveyspalveluihin. Siun Sotessa tämä tehdään 1.1.2017 alkaen kokonaisuutena, ja tämä olisi hyvä malli kaikkialle Suomeen. Siun Sotessa on myös ihanteellista se, ettei valtapolitiikka pieniä irtiotto-yrityksiä lukuunottamatta sotkenut kuviota, vaan homma tehtiin lähtökohtaisesti Sote-asiakkaan näkökulmasta. Koko Suomen pitäisi toimia näin!

 

Miksi sitten laatu on kaikista tärkein juttu kunnan kannalta? Koska siinä saa samalla kaksi asiaa: Tyytyväisen asiakkaan ja edullisen hinnan. Huonolla hoidolla ei saada koskaan tyytyväisiä asiakkaita, sehän on kaikille selvää. Lisäksi huono hoito tarkoittaa sitä, ettei kunta hoida sille määrättyjä velvoitteita lain vaatimalla tasolla. Mutta huonolla hoidolla ei saada koskaan niitä kovasti haluttuja säästöjä pidemmällä aikavälillä, vaan ainoastaan kulujen kasvua.

Miksi näin?

Perusterveydenhuollosta leikkaaminen kasvattaa aina erikoissairaanhoidon kuluja, joka on aina kalliimpaa hoitoa. Ennaltaehkäisystä leikkaaminen nostaa pitkän aikavälin kustannuksia kaikilla sektoreilla. Esimerkiksi huonon diabeteksen hoidon seurauksena on väestön terveyden heikkeneminen, amputaatioiden lisääntyminen, silmäsairauksien kasvu ja kokonaishyvinvoinnin heikkeneminen. Se taas johtaa sosiaalipuolen kulujen kasvuun; Tarvitaan tuettua asumista, kotiin tuotuja palveluita ja niin edelleen.  Perhetyöstä leikkaaminen saattaa kostautua huostaanotoilla, mielenterveystyöstä leikkaaminen voi nostaa jälleen kuluja sekä erikoissairaanhoidossa että sosiaalihuollossa. Ja nämä vain pieniä esimerkkejä huonon laadun negatiivisista kustannusvaikutuksista.

 

Tämän kaiken lisäksi toimimattomat, liian kiireiset prosessit aiheuttavat virheitä, potilasvahinkoja, vääriä päätöksiä sosiaalihuollossa, ihmisten uupumista työssään ja kaiken kehittämisen lopettamista. Näin ollen euro-edellä johtaminen johtaa pitkällä aikavälillä aina uusiin leikkauksiin, jotka johtavat uusiin kulujen kasvuihin ja uusiin leikkauksiin jälleen. Muodostuu laadun heikkenemisen ja kulujen kasvun noidankehä, joka on vaikea pysäyttää. Tämän kokonaisuuden vuoksi Sote-järjestelmä on rakennettava laatu edellä, kulujen lasku seuraa laadukasta hoitoprosessia. Tätä ei jostakin syystä Suomessa haluta uskoa.

 

Näin ollen ASoten ytimessä kunnan ja kuntalaisen kannalta on laatu. Kunnan kannalta on siis tärkeää, että Siun Sote maakunnallisena toimijana ja sote-uudistus valtakunnassa tehdään laatu edellä. Vain sillä tavalla järjestelmä voi auttaa väestön terveyden edistämisessä ja toisaalta vain siten kulut saadaan pidettyä pitkällä aikavälillä hallinnassa. Siun Soten hallinnossa on erittäin kovat taloudelliset tavoitteet, jotka edellyttävät hallinnolta erityisesti hoitoprosessien tarkastelua. Maakunnallista sotea rakennettaessa on huomioitava, ettei tehdä samoja virheitä kuin poliisihallinnossa. Siellä kenttätyöstä vähennettiin väkeä osana uudistuksia, mutta poliisihallinto kasvoi. Ja kansalaisen näkökulmasta tämä tarkoitti palvelujen laadun heikkenemistä. Paljon puhuttu talousohjaus sote:ssa tuleekin painottua ensisijaisesti toimiviin prosesseihin, ei suorittavan portaan henkilöstön määrään. Näin saadaan pidettyä palvelun laatu hyvänä.

 

Kun Juukalaiset hoidetaan mahdollisimman hyvin, Juukalaiset maksavat siitä mahdollisimman vähän. Uskomatonta mutta totta.

 

 

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »