Juuan kunnan toista kyläiltaa vietettiin Nunnanlahden Kivikeskuksessa keskiviikkona 27.3. Tilaisuus alkoi kahvilla ja pullalla vapaan keskustelun lomassa.
Kahvittelun jälkeen siirryttiin auditorioon kuulemaan puheenvuoroja. Juuan kunnasta mukana tilaisuudessa olivat kunnanjohtaja Henri Tanskanen, kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen, hyvinvointipalveluiden päällikkö Anne Niskanen, maaseutuasiamies Alina Koponen sekä viestintäsuunnittelija Tanja Soininen.
Tilaisuuden aloitti Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertomalla monipuolisesti ajankohtaisista asioista, jotka koskivat koko kuntaa sekä erityisesti Nunnanlahden aluetta. Aluksi Tanskanen kertoi kunnan elinvoimahankkeista, joissa tällä hetkellä on kolme painopistettä; Tahkovaara, Retulahden Satama sekä Ahmovaaran kaavoitus. Näiden kolmen kärjen lisäksi kunnassa on meneillään puhtaaseen siirtymään luokiteltu aurinkovoimahanke Vuokon alueelle. Tanskanen muistutti, että hankkeisiin on haettu eri rahoituskanavien, kuten EU:n tukia, joten veronmaksajien rahoilla hankkeita ei olla viemässä eteenpäin.
Erityisesti Nunnanlahden aluetta koskeva Kivikeskuksen kohtalo kiinnosti kyläiltalaisia. Tanskanen kertoi Kivikeskuksen suhteen läpikäydyistä vaihtoehdoista avoimesti, joita on ollut yhtiöittäminen, myynti tai yritystoiminnan löytäminen rakennukseen. Näistä vaihtoehdoista kaksi viimeisintä ovat mahdollisia. Tällä hetkellä pysyvää yritystoimintaa rakennuksessa on kuitenkin vain niukasti, ottaen huomioon rakennuksen koon ja lämmityskustannukset. Rakennuksen lämmityskustannukset ovat kunnalle huimat.
Kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoi kunnan kuulumisia.
Kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen kertoi toimenkuvastaan.
Kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen kertoi uuden hallintosäännön tuoneen muutoksia mm. palvelualueiden nimikkeisiin. Entinen tekninen palvelualue vaihtui kuntarakennepalveluiksi. Myös uudet virat kuten tilapalvelupäällikkö ja kuntatekniikkapäällikkö saatiin kuntaan, kun aiemmin näiden tilalla oli yksi henkilö hoitamassa kaikkea. Möttönen kertoo, että helpotusta on tullut moneen asiaan kun työtehtäviä on saatu jaettua. Työn alla parhaillaan on esimerkiksi valmiussuunnitelman päivitystä, joka kattaa mm. vesihuoltolaitoksen ja ruokahuollon toimivuuden myös poikkeustilanteissa. Muunmuassa uusi varavoimakone on laitettu hankintaan koulun ruokapalveluille.
Kuntarakennepalveluiden puolella on tehty paljon näkyviä ja konkreettisia asioita. Näistä Poikolan koulu ja sen piha-alueet on ollut suurin investointi. Ensi kesänä koulun piha-alueelle saadaan vielä katoksia, joissa on mahdollista oleskella ja viettää aikaa välitunnilla samalla päästen varjoon. Vanhan liikuntahallin ja Tulikivi-areenan asfaltointi tehdään myös ensi kesänä. Lisäksi liikuntakulttuuritalon ja lukion ikkunat ja ovet vaihdetaan uusiin, jolloin parannetaan myös energiatehokkuutta. Myös kirjaston valaistus päivitetään sisältä ja ulkoa nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin LED-valoihin.
Päiväkotien piha-alueilla olevien leikkikenttien uusiminen on myös edessä. Teollisuusalueella keskitytään vesiverkostojen ja viemäröinnin saneerauksiin.
Eri hankkeiden asemakaavojen luonnoksia on mahdollista käydä katsomassa Juuan kunnan nettisivuilla osoitteessa: https://www.juuka.fi/vireilla-olevat-kaavat
Lisäksi Möttönen kertoi tulevasta metsävastaavan työstä ja yleisesti kunnan metsiin liittyvistä asioista. Metsävastaavaan työhön saatiin 10 hakemusta.
Hyvinvointipalveluiden päällikkö Anne Niskanen
Hyvinvointipalveluiden päällikkö Anne Niskanen kertoi omasta toimenkuvastaan kunnassa. Niskasen vastuu-alueisiin kuuluu pitkälti liikunta-ja nuorisopalveluiden kehittäminen, järjestöyhteistyö, mm.erityisryhmien neuvoston koordinointi, avustushakujen teko sekä ravitsemukseen ja ehkäisevään päihdetyöhön liittyvät asiat. Työtä on paljon ja osa siitä on piilossa tehtävää asiantuntijatyötä, kuten lakisääteisten raporttien tekemistä. Erityisesti Niskasta huolestutti lasten ja nuorten tilanne ja syntyvyyden lasku. Viimeisimmän tiedon mukaan Juukaan olisi vuodelle 2024 syntymässä vain 5 lasta.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tueksi nuokkarin toiminnan laajentamista on otettu kokeilullisesti käyttöön ja myös Ahmovaaran monikäyttötaloa on tarkoitus testata nuorisotoimintaan.
Vaikka lasten ja nuorten määrä vähenee kunnassamme, tarve aikuiselle ei ole vähentynyt. Nuorten paha olo näkyy ja se on huolestuttavaa ja surullista. Toteaa Niskanen.
Myös vanhusten asumisesta ja hoidosta keskusteltiin. Erityisesti kotisairaanhoito huolestutti kyläläisiä. Kyläläisistä Tuomo Mustonen kertoi hyvinvointialueen toiminnasta ja ongelmista, jotka ovat kyllä hyvinvointialueella tiedossa. Muunmuassa erikoissairaanhoidon jalkoihin jäänyt perusterveydenhuolto ja henkilöstön saatavuus maaseutukuntiin on aiheuttanut palveluiden saatavuuteen haasteita.
Tuomo Mustonen kommentoi hyvinvointialueen toimintaa.
Leena Mustonen kommentoi hyvinvointaluetta ja painotti kunnan ja hyvintointialueen yhteistyötä.
Nunnanlahden kyläyhdistyksen sihteeri Merja Kärkkäinen ja maaseutuasiamies Alina Koponen
Nunnanlahden kyläyhdistyksen sihteeri Merja Kärkkäinen kertoi lyhyesti Nunnanlahdesta ja Nunnanlahden kyläyhdistyksestä. Nunnanlahti on laaja ja siellä asuu noin 400 asukasta. Tehtaat Nunnauuni ja Tulikivi löytyvät Nunnanlahdesta. Alueella on paljon vesistöjä ja hyviä kalavesiä. Nunnanlahdesta saatiin kirjoitettua kyläyhdistyksen voimin 312- sivuinen kyläkirja. Myös muita taiteisiin liittyviä projekteja on tehty ja suunnitteltu.
Kuhnustan kylätoimikunnan sihteeri Esko Nykänen
Kuhnustan kylätoimikunnan sihteeri Esko Nykänen kertoi Kuhnustan kylästä, jossa asuu noin 70 asukasta. Nykänen kertoo, että kylätoimikunnassa he hakevat rahoituksia avustusten kautta erilaisiin toimiin ja hankkeisiin. Yhtenä projektina Nykänen kertoo olleen karvalehtiheinän keräyslaitteen kehittämisen, tähän he olivat saaneet myös rahoitusta Ely-keskukselta. Kylätoimikunta pitää myös yllä omaa latua, jota hoitaa Pauli Pesonen.
Kesäisin hoidamme Anttilan rantaa. Ranta on hyvin varustettu kylätoimikunnan toimesta, sieltä löytyy kaikki tarpeelinen; liiteri, vessat, pukuhuoneet, pihakeinu ja grillikatos. Kesäisin Anttilan rannalla vietetään Juhannustapahtumaa juhannuskokon kera. Tapahtumassa on ollut runsaasti kävijöitä, viime vuonna liki 50 henkeä, kertoo Nykänen.
Tuula-Ikonen Graafmans kertoo tekeillä olevasta Pohjois-Karjalan maakuntapäivän tapahtumasta; Kukko perinneruoka. Mukana tapahtumaa tekemässä 4h, Martat ja kukkomestari Mika Karhinen.
Lopuksi saimme kuulla Pohjois-Karjalan kylät ry:stä saapuneiden vierailijoiden puheenjohtaja Anni Rannikon ja Toiminnanjohtaja, kyläasiamies Maarit Hämäläinen-Koljosen terveisiä. Hämäläinen-Koljonen kertoi, että muilla kylillä ei tällä hetkellä ole kyläkierroksia ja Juuan kunta tekee kylien kanssa erinomaista yhteistyötä. Hän muistutti myös tällä hetkellä avoimesta "Vuoden kylä"- hausta sekä erilaisten kylätapahtumien ilmoittamisesta Avoimet kylät- tapahtumiin.
Nunnanlahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Kettunen kiitti illan päätteksi kyläkierrosten järjestämisestä ja erinomaisesta kyläyhteistyöstä maaseutuasiamies Alina Koposta aplodien kera.
Seuraava Juuan kyläkierroksen kyläilta järjestetään Tuopanjoen kyläseuran kylätalolla keskiviikkona 3.4.2024. Tulossa kunnan edustajista paikalle hyvinvointijohtaja Virpi Nevalainen, elinvoimavastaava Antti Asikainen, kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen sekä maaseutuasiamies Alina Koponen.