Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Juuan kunta esittää, että kantaverkon kehittämissuunnitelman luonnos vuosille 2024-2033 palautetaan uudelleen valmisteluun.

Juuan kunta esittää, että kantaverkon kehittämissuunnitelman luonnos vuosille 2024-2033 palautetaan uudelleen valmisteluun

Fingrid Oyj on pyytänyt palautetta Suomen kantaverkon kehittämissuunnitelmaan seuraavalle kymmenvuotiskaudelle 2024-2033. Suunnitelman keskeisinä tavoitteina on turvata valtakunnallinen sähkön siirtokapasiteetti ja verkon toiminnan vakaus muuttuvassa toimintaympäristössä.

Juuan kunta kiittää Fingridiä menettelytavasta, joka antaa aidosti mahdollisuuden vaikuttaa asioihin sekä tuoda esille näkemyksiä eri puolilta maata. Kunta ei kuitenkaan hyväksy Fingridin kantaverkon kehittämissuunnitelmaa, sillä suunnitelmassa ei ole nähty tarvetta sähkönsiirtokapasiteetin vahvistamiseen Pohjois-Karjalan ja Kainuun eteläosien osalta. Suunnitelma sellaiseen lisäisi Suomen alueellista eriarvoisuutta kantaverkon osalta, joka johtaa Itäisen Suomen ja sitä kautta Pohjois-Karjalan kuntien näivettymiseen.

Juuan kunta näkee erityisen huolestuttavana suunnitelman, jossa Pohjois-Karjala on käytännössä ainut maakunta Suomessa, johon ei olisi tulossa kantaverkon vahvistamisen suunnitelmia seuraavan kymmenen vuoden ajalla. Pohjois-Karjalassa on kuitenkin vahva tahtotila sähköverkkoja edellyttävään kehittämiseen.

Sähköverkon riittävyys aiheuttaa epävarmuutta ja käytännössä estää kaikkien merkittävien uusiutuvan energian tuotannon tai energiaa käyttävien investointien etenemisen alustavista suunnitelmista investointeihin saakka. 

Juuan kunta esittää, että asia palautetaan uuteen valmisteluun ennen lopullista päätöksentekoa. Kantaverkosta on neuvoteltava maakunnan kuntien, maakunnan yritysten ja edunvalvontaorganisaatioiden kesken ja suuren valtio-omistajan aktiiviselle osallisuudella.

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka