FixSun Solar Oy jätti 12.12.2023 hakemuksen osayleiskaavan käynnistämiseksi Juuan kunnan Vuokon aurinkopuiston kaavoittamiseksi. Hankkeesta on aiemmin tehty myös esisopimus EPC-toimittajan, ruotsalaisen El av Sol yhtiön kanssa, joka aloittanut esiselvitykset rakentamislupaan liittyen. Rakentaminen pyritään aloittamaan vuoden 2025 aikana ja hankkeen aikataulutettu valmistuminen ajoittuisi vuoteen 2026. Tämä edellyttää kuitenkin kunnallista kaavaa, jonka valtuusto käsitteli 10.3.2025. Alueelle on nyt laadittu osayleiskaava, jonka perusteella voidaan toteuttaa noin 80 hehtaarin laajuinen aurinkovoimalapuisto. Kunnanvaltuusto hyväksyi osayleiskaavan yksimielisesti.
Nämä ovat pitkiä prosesseja. Paljon selvityksiä, kuulemistilaisuuksia ja yleisötilaisuuksia on kaavaprosessin aikana pidetty. Olemme saaneet hyvää palautetta kaavaprosessista ja sen etenemisestä. Suuri kiitos siitä kuuluu kaavan laatijalle. Nyt odotetaan sitä, miten toimija lähtee viemään rakennushanketta eteenpäin ja millä aikataululla, kertoo kunnanjohtaja Henri Tanskanen.
Kaavoittaja Jukka Haltilahden mukaan isommissa hankkeissa menee helposti puolestatoista kahteen vuoteen ja se on tavallista. Prosessi on ollut mielenkiintoinen ja opettavainenkin. Kun lopputuloksena on aurinkovoimala Juuassa, niin siitä voi olla jo ylpeä, sanoo Haltilahti.
Rakennukset ja luonnonmukaiset alueet otettu huomioon kaavoituksessa
Kaavoitukseen on prosessin aikana lisätty suojavyöhykkeitä rakennusten läheisyyteen, näin asuinalueille aurinkovoimalasta ei tule haittaa. Myös luonnonmukaisia alueita jätetään kaava-alueelle, kuten lehtoisia metsäalueita. Nämä muutokset on lisätty kaavaan ehdotusvaiheiden jälkeen. Maisemallisesti aurinkovoimapuiston näkyvyyttä estää myös esimerkiksi Selkola ja Rissanmäki välillä oleva metsäalue. Alueelle tulisi myös kameravalvonta ja se on tarkoitus ympäröidä suoja-aidalla.
Kääntyvät telineet takaavat parhaan mahdollisen hyödyn auringonvalosta
Vuokon Aurinkovoimalan tuotettu energia vuodessa tulisi olemaan 67,13 GWh. Paneelit asennetaan auringonvaloa seuraaviin telineisiin. Telineet kääntyvät itä-länsisuunnassa niin, että saadaan maksimaalinen hyöty koko päivän ajalta. Kääntyvät telineet tunnistavat myös lumen, jolloin ne pudottavat sen pois. Kääntyvien telineiden lisätuotto on n. 30 % kiinteisiin verrattuna.
Kaksipuoleisten (Bi-Facial) paneeleiden tuottoa lisätään paneelien alle lisättävällä valkoisella materiaalilla, joka toimii erityisesti pilvisellä säällä ja heijastaa valoa altapäin. Lisätuottoa tällä saavutetaan noin 6–8 %.
Vuokon Aurinkovoimalan yhteyteen on mahdollista lisätä myös energian varastointi, jolloin kentän tuottoa saadaan tasattua vuorokausitasolla tai varastoa voidaan käyttää reservi-, taajuus- ja pörssisähkömarkkinoilla.
Agrivoltaic- järjestelmät mahdollistavat kaksikäyttöisen maankäytön, jolloin tuotetaan sekä energiaa että viljelykasveja
Voimalan paneelikenttien alueella voidaan harjoittaa myös maanviljelystä ja siihen on mahdollista hakea EU-tukea. Alue ei jäisi näin ollen vain teollisuusalueeksi vaan lähes puolet alueesta olisi myös viheraluetta. Kaksinkertainen humuskerros, joka paneelien väliin tulee edesauttaa myös viljelyä. Acrivoltaic- järjestelmä tai toisin sanoen maatalouden aurinkosähköjärjestelmä tarjoaa kasveille tasaisen kasvatusympäristön, sillä aurinkopaneelit mm. suojaavat kasveja voimakkaalta auringonpaisteelta, rankkasateelta ja tuulelta. Lisäksi maaperä säilyy helpommin kosteana, kun paneelit vähentävät maaperän veden haihtumista. Tämä vähentää kastelutarvetta ja parantaa kasvien menestymistä kuivilla kausilla.
Acrivoltaic- järjestelmä edistää myös Biodiversiteettiä – aurinkopaneelien alla viljellyt kasvit voivat hyötyä luontaisista pölyttäjistä ja pieneläimistä mikä tukee ekosysteemin monimuotoisuutta. Paneelit luovat mikroilmastoja, joissa voi viihtyä luonnonvaraisia kasveja ja hyönteisiä, jotka edesauttavat viljelykasvien pölytystä ja maaperän terveyttä.
Alueella hyvin menestyviä viljelmiä olisi marjakasvit, kuten pensasmustikat, vadelma, mansikat, erilaiset lehtivihannekset ja juurekset sekä yrttikasvit.
Tutustu kunnanvaltuuston pöytäkirjaan alla olevasta linkistä.