Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Miten Juuan kunnassa on varauduttu sähkökatkoksiin?

Miten Juuan kunnassa on varauduttu sähkökatkoksiin?

 

Paljon esillä ollut sähköpula ja mahdolliset sähkökatkokset ovat olleet viime aikoina puheenaiheina. Hallittujen sähkökatkojen todennäköisyys ei kuitenkaan ole suuri, mutta varautuminen mahdollisiin sähkökatkoksiin on hyvä ottaa huomioon.

 

Mitä tarkoittaa sähköpula?

Sähköä on tuotettava koko ajan yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Mikäli sähköverkossa oleva sähköntuotanto ei riitä kattamaan kulutuksen määrää vaan on suurempaa kuin tuotanto voi koko Suomen sähköjärjestelmä kaatua.

Välttääksemme sähköverkon kaatumisen kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka vastaa koko Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta voi tarvittaessa pyytää sähkönkulutuksen joustoon kykenevät kohteet pienentämään kulutustaan. Fingridin ohjeistuksen mukaan hallitut sähkökatkot kestäisivät kyseisellä alueella enimmillään pari tuntia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot, kuten sairaalat pyritään kuitenkin pitämään sähkökatkojen ulkopuolella.

 

Kuinka hallitut sähkökatkot toteutetaan?

Mikäli sähkökatkoja jouduttaisiin tekemään hallitusti PKS Sähkönsiirrolla on valmisteltu sähköverkon eri alueista useita erilaisia ryhmiä, joiden kesken sähkökatkoja kierrätetään kulloisenkin tarpeen mukaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että vain tietyssä osassa kuntaa olisi kerrallaan sähkökatko.

 

Jokainen meistä voi vaikuttaa

Omaa sähkönkulutustaan pienentämällä jokainen meistä pystyy vaikuttamaan, ettei sähköpulaa syntyisi. Sähkönsäästöä voi miettiä niin kotona kuin työpaikoilla. Varautua kannattaa esimerkiksi varavirtalähteiden hankinnalla ja riittävällä kotivaralla.

Vaikka sähköpulasta johtuvat, hallitut sähkökatkot eivät ole todennäköisiä, ovat ne kuitenkin mahdollisia ja niihin on syytä kaikkien varautua.

 

Miten Juuassa toimitaan sähkökatkojen aikaan?

 

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisimman normaalisti ja tavallista arkirytmiä pyritään noudattamaan. Toiminta päivän aikana voi kuitenkin poiketa aiemmin suunnitellusta. Varhaiskasvatuspäivän aikana tarjotaan ruoka ja välipala, mutta sähkökatkon takia ruokailuaika ja tarjottava lämmin ruoka voi muuttua vaihtoehtoiseen kylmään poikkeusruokaan.

Varhaiskasvatuksessa opastetaan etukäteen varautumistoimenpiteet sekä harjoitellaan käytännön toiminta alkuvuodesta.

Varhaiskasvatuspäivä voidaan keskeyttää, mikäli lasten ja henkilökunnan terveys tai turvallisuus vaarantuu, turvallisuus on etusijalla. Tässä tilanteessa varhaiskasvatus tiedottaa välittömästi koteihin, jos viestiyhteydet toimivat. Kaikkia kannustetaan huolehtimaan matkapuhelimen riittävästä akkuvarauksesta. Lapselle on hyvä varata oma NIMIKOITU otsa tai taskulamppu ja riittävästi lämmintä vaatetta mukaan päiväkodille.

Varhaiskasvatuksen vesi- ja viemäriverkoston pitäisi toimia sähkökatkon aikana mutta käyttöä tulee rajoittaa. Poikolan koululla on parhaimmat valmiudet sähkövarmuuden suhteen häiriötilanteessa. Tarvittaessa muita kasvatus- ja koulutuspalveluiden toimintoja voidaan siirtää sinne toteuttavaksi.

 

Koulut

Koulunkäynti järjestetään mahdollisimman normaalisti lukujärjestyksen mukaisia alkamis- ja päättymisaikoja noudattaen. Toiminta koulupäivän aikana saattaa poiketa lukujärjestykseen merkitystä. Mikäli oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys tai
turvallisuus vaarantuu, voidaan koulupäivä keskeyttää. Tässä tilanteessa koulu tiedottaa välittömästi koteihin, jos viestiyhteydet toimivat. Koulussa turvallisuus on etusijalla ja tämän takia eteneminen koulutyössä ja muussa koulun toiminnassa on normaalia rauhallisempaa.

Koulupäivän aikana tarjotaan kouluruoka ja välipala. Sähkökatkon takia ruokailussa voi olla aikataulumuutoksia ja lämpimän aterian sijaan voi olla tarjolla vaihtoehtoinen kylmä poikkeusruoka.

Kouluissa ohjeistetaan normaalista poikkeavat toimintatavat. Omaan varautumiseen myös kannustetaan. Oma otsa- tai taskulamppu, ladattu matkapuhelin valoineen ja lämpimiä vaatteita on hyvä ottaa mukaan koulumatkalle ja kouluun. Myös vesipullon ja evästä saa ottaa mukaan. Tarkista, että ulkovaatteissasi on heijastin ja että ne ovat riittävän lämpimät ulko-olosuhteisiin

Koulukuljetukset järjestetään normaalin aikataulun mukaisesti.


Koululaisten iltapäiväkerhot ovat avoinna ja välipala tarjotaan. Vanhempia pyydetään tarvittaessa
hakemaan lapset aikaisemmin.

 

Liikuntapaikat ja muut vapaa-aikatilat

Kuntosali, liikunta – ja kulttuuritalo, vanha sali sekä Tulikivi Areena suljetaan sähkökatkojen ajaksi.

Ulkoliikuntapaikkoja voi katkojenkin aikana käyttää, kuitenkaan valaistusta ei katkojen aikaan ole esimerkiksi hiihtoladuilla tai ulkojäillä. Liikkuminen tapahtuu omalla vastuulla.

 

Kirjasto

Jos luonnonvaloa riittää niin kirjastossa voi olla myös sähkökatkon aikana. Kirjaston asiakkaat saavat halutessaan lainaan paikalla olevaa aineistoa kynä-paperiyhdistelmällä.

 

Lämpölaitos

Sähkökatkon aikaan lämpölaitoksen lämmöntuotanto pyritään pitämään normaalina varavoimakoneiden avulla. Kiinteistöissä, jotka ovat kaukolämmössä mutta niissä ei ole varavoimaa on hyvä huomioida muutama asia. Pakkaskaudella taloon tuleva kaukolämpövesi voi olla jopa reilusti yli 100 asteista. Sähkökatkon alkaessa pysähtyy myös lämpöjärjestelmän säätölaitteen toiminta lämmönjakohuoneessa, samoin lämmitysvettä patteriverkostossa kierrättävä kiertovesipumppu.

Lämmitysvesi saattaa kiertää hieman painovoimaisesti talon lämmönjakoverkostossa ja pattereissa, mutta pääsääntöisesti patterit alkavat viilenemään. Talon rakenteet pitävät kuitenkin hyvin lämpöä mahdollisen kahden tunnin sähkökatkon ajan, eikä asuntojen lämpötila pääse pahasti laskemaan, jos asunnoissa on huolehdittu ikkunoiden ja ovien tiiveydestä.

 

Lisätietoja

Mikäli sinulle herää kysymyksiä voitte olla yhteydessä kiinteistö- ja aluepäällikköön. Tiedotamme myös ajankohtaisesti mahdollisista muutoksista.

 

Lisätietoa aiheeseen liittyen

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka