Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Pimeä kuu -festivaalilla tähdet ja avaruus valottavat maisemaan kätkettyjä salaisuuksia 16-17.9

Pimeä kuu -festivaalilla tähdet ja avaruus valottavat maisemaan kätkettyjä salaisuuksia

Pimeä kuu -festivaalilla tähdet ja avaruus valottavat maisemaan kätkettyjä salaisuuksia ja pimeyden voimat mittelevät voimiaan valosaasteen kanssa. Vieraile kanssamme observatoriossa tai planetaariossa ja tutustu tähtitaivaan tarinoihin. Tilaisuus on Pimeän taivaan hyödyntäminen osana vastuullisen matkailun kehittämistä -hankkeen lopputilaisuus, jossa julkaistaan myös Pieni matkaopas yötaivaan ystäville. Opas on luettavissa täältä: https://issuu.com/kaavinkunta/docs/matkaopas_yotaivaanystaville_web.

Astromatkailuseminaari avaa festivaalin perjantaina 15.9. klo 9.30 Viihdekeskus HojoHojossa. Tule ottamaan selvää, mitä arkeoastronomia voi kertoa kulttuuriympäristöstämme tai kuinka valosaaste vaikuttaa tähtitaivaan havaitsemiseen. Entä millaista on uudistava matkailu tai astromatkailu? Katso koko ohjelma: www.kaavi.fi/pimeys

Seminaari järjestetään yhteistyössä Tähtitieteellinen Yhdistys Ursa ry:n kanssa. Mukana koko kansan rakastama tähtiopas Tuukka Perhoniemi, arkeoastronomi Marianna Ridderstad, vastuullisen matkailun asiantuntija Anu Nylund (Mood of Finland) ja pimeätaivasmatkailun erityisosaaja Aleksi Taipale (Arctic Stargazing Tours) – ja tietenkin hankkeemme alkuidean isä Olli Reijonen, Suomen ensimmäisen pimeänsuojelualueen ja tähtipuiston perustaja Kaavin Syrjävaarasta.

Iltajuhlassa julkaistaan Ihan pimeetä! -postikorttirunokilpailun voittajan julistaminen ja Runosuikerointi. Yhteistyössä Kirjakantti, Jouni Tossavainen, Sari Siltavuori ja Riikka Viinikanoja!

Illan kruunaa Kuopio Big Band & Pimeän kuun Swingit!

Lauantain ohjelma 16.9.

Lauantaiaamuna kivutaan ihailemaan auringonnousua Räsävaaran näkötorniin Kolin Räsävaarassa ja Kaavin Telkkämäen kaskiperinnetilalla tutustutaan kaskiviljelijän loitsuihin opastetulla kierroksella runonlaulaja Eero Peltosen johdolla. Lisäksi juhlitaan kekriä Kaavin koululla.

Iltaohjelmassa on yöhuuhailu Vuokon ihastuttavissa kulttuurimaisemissa ja yölinturetki Vuokonjärven lintutornin lähistöllä Juuassa. Hiljaisuuden tilalla Paalasmaalla nautitaan sisäisestä avaruudesta meditoiden. Syrjävaaran observatoriossa, pimeänsuojelualueella ja tähtipuistossa on monipuolinen ohjelmatarjonta. Sadun polulla Viljamaan kartanossa Kaavin Mäntyjärvellä on illan hämyssä tarjolla keramiikkataidetta. Juuan Kotakylässä taas voi ihmetellä tähtiä polkukävelyllä pilikkkopimmeessä ja sen jälkeen nautitaan yösaunasta. Mahdollisuus ruokailuun ja majoittumiseen kodassa tai mökissä.

Sunnuntain ohjelma 17.9.

Sunnuntaina mahdollisuus opastettuun vaellukseen Iso-Karhun järveltä Juukaharjua pitkin Keihäsjoelle ja arkeoastronomiselle retkelle Vaikkojärven Kalmosaareen. Juhlat päättyvät Kaavin Vihreää kultaa pimeyden keskellä - Vaikon erämaainnovaatiosuunnistus & johtajuustuliin Vaikon Loma ja Lohen mökeissä.

 

Hanketta rahoittaa Lapin Ely-keskus ja hanke on harvaan asutun maaseudun (HAMA) kehittämishanke.

 

Tutustu lisää

Lisätietoja

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka