Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Paalasmaan kyläilta oli ideoita täynnä

Paalasmaan kyläilta oli ideoita täynnä

 

Keskiviikkona 10.4. Juuan kyläkierros jatkui Paalasmaan kylätalolla. Osallistujia oli paikalla ilahduttavasti.

Ennen kylätalokäyttöä kaunis puurakennus on palvellut koulurakennuksena. Kokoontumisen alku meni ihastellessa huikeaa työtä, jonka kyläaktiivit ovat tehneet talon kunnostus- ja sisustusprojektin parissa. Nyt Paalasmaan kylätalo tarjoaa yhden Juuan kauneimmista juhla- ja kokoustiloista vuokrakäyttöön. Lisää on tulossa, kun kylän puuhanaiset ja -miehet pääsevät kylätalon majoitustilojen kimppuun.

Kyläkierrosillan avasi Paalasmaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuija Brax toivottamalla läsnäolijat tervetulleeksi ja kertoi kylän kuulumisia ja tulevasta toiminnasta. Kyläyhdistys on lisännyt tapahtumatoimintaansa, mistä kertoo myös tapahtumatulojen kasvu yhdistyksen varainhankinnassa. Paalasmaalaiset ovat mm. järjestämässä kylän turvallisuuspäivää, johon he ovat hakeneet ja saamassa rahoitusta hyvinvointialueen järjestöavustuksissa. Paalasmaan aktiiviselle kyläyhdistykselle ovat tärkeitä myös saarien useat vapaa-ajan asukkaat.

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoi puheenvuorossaan kyläkierroksen taustoista ja aiempien kyläiltojen keskustelunaiheista. Kylät ovat hyvin erilaisia ja paikallisten asioiden merkitys kyläillan painotuksissa suuri. Kyläkierros tekee tutuksi uusia virkahenkilöitä, kuten hyvinvointijohtaja ja -päällikkö. Samalla uudet virkahenkilöt tutustuvat kuntaan. Tanskanen totesi, että Juuan kunnassa on aktiivinen kehittämisote ja asioita on työn alla paljon.

Kyläläisten joukosta nousi paljon toiveita liittyen Paalasmaan kehittämistoimintaan. Toivottiin laajaa kuntavetoista hanketta mm. näköalatornin infran parannuksiin liittyen, Savon puolella vastaava on kuulemma toteutettu. Tähän liittyen maaseutuasiamies Alina Koponen kertoi leader-rahoituksen tilanteesta: myöntövaltuutta on käytettävissä ja kaivatut pienhankkeet (ent. teemahankkeet) käynnistyvät syksyllä 2024. Kunnan on kuitenkin vaikea arvottaa yhtä kylää ylitse muiden, upeita luontokohteita ja niiden kehitystyötä Juuassa riittää. Kunnanjohtaja-Henri totesi, että kohteiden priorisointia tehdään kunnan strategiatasolla, yrittäjyyden mahdollisuuksien parantamiseksi. Kehittämisresurssit ovat rajalliset. Ensin on ollut Kolin vahvasti kytkeytyvän Ahmovaaran vuoro, mutta Paalasmaata ja sen mahdollisuuksia ei todellakaan ole unohdettu.

Kuntarakennepalvelujen johtaja Timo Möttönen kertoi kuntarakennepalveluiden ajankohtaisista asioista. Lisäksi puhuttivat kaava-asiat ja kuulijoitten toimesta paikalliseen tonttitarjontaan toivottiin lisäystä. Paalasmaalle toivottiin myös kunnan toimesta omaa, virallista uimarantaa, jota kyläyhdistyskin voisi osaltaan hoitaa. Muutoinkin kyläillassa esitettiin monipuolisesti ideoita Paalasmaan matkailun kehittämiseen liittyen. Matkailua tukevien virkistyspaikkojen ja -reitistöjen osalta kunnanjohtaja Tanskanen totesi kokonaissuunnitelmien puuttumisen ja tekotarpeen. Niiden avulla maksimoidaan rajallisilla panoksilla saatavat tulokset. Varat kehitystoimintaan on ”tehtävä” hankerahoituksia hyödyntämällä ja kulloinkin meneillään olevien ohjelmakausien eri sisältöpainotukset rajaavat hankerahoituksella mahdollista toimintaa.

Paalasmaalla esille nousi muistomerkin luona sijaitsevan laivalaiturin kunto ja käyttö ”pelastuslaiturina”. Asiaa on selvitetty laajasti kunta ei voi lähteä toteuttamaan sellaisen kohteen kunnostamista, joka ei ole kunnan.

Elinvoimavastaava Antti Asikainen esitteli elinvoimatoimen asioita. Paalasmaalla keskusteltiin paljon Kolin Matkailu Oy:n toiminnasta, josta uskottiin olevan vahvaa hyötyä myös kyläyhdistykselle, erityisesti kylätalon vuokratilojen markkinoinnissa. Mukaan pääsee 100 euron osakkeella, joka mahdollistaa Kolin brändin alla toimimisen. Verkostoituminen on tärkeää: jo nyt Paalasmaan kyläyhdistys tekee yhteistyö Äksyjen Ämmien kanssa.

Paalasmaalla puhutti myös perinteisen mökkiläispäivän päättyminen. Tämän takana oli monia tekijöitä, joita tärkeimpiä on uudistuminen. Juuan kesäpäivä -tapahtuma 2023 sai erinomaisen vastaanoton ja tapahtumassa Juuan kylillä ja yhdistyksillä on oiva mahdollisuus tehdä varainhankintaa virvokemyynnin saralla. Myös eri kyliä kiertävää tapahtumaa on kunnassa ideoitu. Paalasmaan mökkiläispäivä ei ole palaamassa ohjelmistoon, mutta kohdeavustuksella kunta voi tukea paalasmaalaisten itse järjestämää kesätapahtumaa.

Hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen saapui Paalasmaan kyläiltaan samana päivänä päättyneen Ruralian Monipaikkaisuuden kehittämisen leiritykseltä. Monipaikkaisuus ja sen hyödyntäminen alkaa olla uusi normaali ja entistä merkityksellisempää tulevaisuudessa, myös yhdistystoiminnassa. Anne kertoi itsekin kuuluvansa paikallisiin vapaa-ajanasukkaisiin ja Paalasmaan olevan hänelle tärkeä paikka. Anne väläytteli alustavaa ideaa kiertävästä lasten ja nuorten leiristä, joka voisi esitellä Juuan luonnon kauniimpia paikkoja ja hyödyntää kylätaloverkostoa.

Juuan kunta kiittää paalasmaalaisia vilkkaasta ja idearikkaasta kyläillasta!

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka