Käyntikohteet

Koli

Koli

Lieksan kaupunkiin kuuluva Koli on koko maakunnan tunnetuin matkailunähtävyys - sinne on matkailtu jo yli 100 vuotta.

Koli sijaitsee samalla puolella Pielistä kuin Juuka ja on näin ollen maantieteellisesti lähempänä Juuan kuin Lieksan keskustaa. Koli onkin erinomainen retkikohde Juuassa vierailevalle matkailijalle: automatka Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin kestää vain reilun puoli tuntia.

Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara. Sen laki kohoaa 347 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kolin kuuluisuuteen ei ole kuitenkaan yksin syynä poikkeuksellinen korkeus: vaarajonon tyveä huuhteleva laaja ja satasaarinen Pielinen, lähellä ja etäämpänä siintävät vaarat, silmänkantamattomiin ulottuvat metsäalueet sekä Kolin muotojen vaihteleva kauneus muodostavat sen vertaa vailla olevan kansallismaisemakokonaisuuden, josta Koli tunnetaan.

Ihmisiin on kautta aikojen vedonnut Kolin jylhyys, mutta vaarajonon asutus on naapurialueisiin verrattuna yllättävän nuorta. Toki tämä Pielisen länsirannan näköalamaisema tunnetaan jo vuonna 1650 piirretyssä Käkisalmen läänin kartassa Mustarintana, mutta ihmisasutuksen sijasta nimi viittaa mahtaviin pakanallisiin haltijoihin. Sekä perimätiedon että historiallisten lähteiden mukaan ne isännöivät Kolia vaikuttaen suuresti ympäristön asukkeihin, elämänvaiheisiin ja kohtaloihin. Haltijoita saavuttiin lepyttelemään kaukaa ympäri Karjalaa. Kolia on myös pidetty lappalaisten asuinpaikkana ja tuomioiden täytäntöönpanopaikkana.

Muinaisten vuorijonojen, Karelidien, jäänteiltä avautuvia maisemia ovat ihailleet ja ikuistaneet monet suomalaiset taiteilijat. Heistä kuuluisimpia Kolin kävijöitä lienevät Eero Järnefelt ja Jean Sibelius puolisoineen. Heidän käynneistään muistuttaa esimerkiksi Pirunkirkon, yhden Kolin kuuluisimman luolan seinästä löydetty Järnefeltin muistokirjoitus: "Yksi salaisuus, yks henki, yks onni kumpaisenki, on kirkko tämä, sen pyhyyttä muistelemma aina" - Eero ja Fanni, 1893.

Kolin kylällä on myös muuta nähtävää: kylän keskeisestä tienristeyksestä löytyvät Koli Season -matkamuistomyymälä, Kolin matkailuneuvonta sekä, Gastropub Kolin Ryynänen majoituksineen sekä Kolin Seurojentalo. Kolin satamasta taas löytyy Satamaravintola Alamaja. Kolin huipulle puolestaan kohoaa Kolin hotelli kylpylöineen sekä matkamuistomyymälöineen.

 

Kolin matkailuneuvonta

Kolin matkailuneuvonta Ylä-kolintie 2 83960 Lieksa 045 138 7429