Käyntikohteet

Murupolku

Puu-Juuka

Puu-Juuka

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä - sen alkuperäinen ilme tekeekin kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Alue sijitsee Juuanjoen ja valtateiden väliin jäävässä kolmiossa.

Juuan kirkonkylän kohdalla Juuanjoen varrella oli kylä jo 1500-luvulla. 1800-luvun loppupuolella alettiin rakentaa maantien varteen ja perustaa kauppaliikkeitä. Vanhimmat alueella säilyneet rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, nuorimmat taas 1960-luvulta. Rakennukset ovat asuin- ja asuinliiketaloja sekä julkisia rakennuksia. Puu-Juuan taloista löytyy myös mielenkiintoisia yksityiskohtia: eräissä taloissa on frontoneja, koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleja. Miljöön kulttuurihistoriallinen arvo muodostuukin kaikkien rakennusten kokonaisuudesta.

Puu-Juuan alueella sijaitsevat myös Myllymuseo, Herralankosken puisto mattojenpesupaikkoineen, vanhat Vikilän taidetalot, Puuhelmen päiväkoti, Kansalaisopisto, Työväentalo, Taitokartano useine ei toimialan yrittäjineen, Majatalo Juuka sekä paljon muuta nähtävää.

Osoite: Vanhatie, 83900 Juuka