Kunnanjohtajan blogin pääkuva

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Kiusaamisen monet muodot

 

Monta asiaa mielessä näin syksyn keskellä ja mistä haluan nyt erityisesti kirjoittaa, on kiusaaminen eri tilanteissa.

Erityinen huoleni liittyy Juuan nuorisoon. Olen saanut palautetta mm. järjestyshäiriöistä, koulukiusaamisesta ja mielenterveysongelmista. Yhteistä nimittäjää näille ei tahdo löytyä. Meillä on ollut kunnan kautta paljon eri toimenpiteitä näiden asioiden tiimoilta, mutta kaikkeen kuntakaan ei voi suoraan puuttua. Esimerkiksi liikennesääntörikkomukset, kilvettömillä tai viritetyillä mopoilla ajaen kuuluvat tähän kategoriaan.

Älylaitteilla taas on liiaksikin korostunut rooli nuoren päivittäisessä toiminnassa ja yleensä se on osa kiusaamiskulttuuria. Olisi tärkeää, että jokaisen kotona kiinnitettäisiin erityisesti näissä asioissa nuorten käytökseen enemmän huomiota. Se, että kotona ei tiedetä tällaisista asioista, on epäuskottavaa tai ilmentää huolestuttavan syvää epätietoisuutta nuoren toiminnasta.

Aina asiat tosin eivät ole näin mustavalkoisia, siitä muistutan itseänikin.

Päävastuu kasvatuksesta on vanhemmilla, kuten itsellänikin oman lapseni kohdalla. Koulun vastuu kasvatuksessa on toissijaista, mutta toki tärkeää. Kannustan ja vaadin puuttumaan kiusaamistilanteisiin matalalla kynnyksellä.

Myös työpaikoilla kiusataan

Asiattomaan käytökseen ja kiusaamiseen tulee olla totaalinen nollatoleranssi myös työpaikoilla ja meidän tulee lähteä siitä, että jokainen meistä on yhtä arvokas asemasta huolimatta. Työpaikkakiusaaminen voi olla työyhteisön sisällä tapahtuvaa tai ulkopuolelta työntekijöihin kohdistuvaa asiattomuutta. Työnantajalle on tärkeää kertoa työpaikoilla tapahtuvasta kiusaamisesta, jotta asia voidaan ratkaista.

Tukekaa työssä toisianne ja kohdatkaa toisenne aikuisina ihmisinä. Nähdessänne tai kuullessanne kiusaamista jokaisen velvollisuus on vähintäänkin kysyä, onko tuo sopivaa käytöstä.

Pyydän siis että jokainen toimisi osaltaan apuna ongelmien ratkaisemisessa. Yhteisö, jossa aikuiset kiusaa toisiaan ja toisaalla lapset toisiaan ei muutu, jos muutos ei lähde meistä jokaisesta. Kukaan meistä ei yksin siihen pysty.

 

 

 

 

 

                                             

Sisältöjulkaisija

Kunnanjohtajan kuva

kunnanjohtajan blogi - linkki

grafiikka