Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Juuan kunnan kyläkierros 2024 alkoi vierailulla Timanttituvalla

Juuan kunnan kyläkierros 2024 alkoi vierailulla Timanttituvalla

Keskiviikkona 20.3. aloitettiin Juuan kunnan vuoden 2024 ensimmäinen kyläilta leppoisissa tunnelmissa Timanttituvalla. Timanttitupa on Timanttikylien oma kylätalo, joka palvelee kyläläisiä monin eri tavoin. Timanttikyliin kuuluu Kajoo, Petrovaara ja Halivaara. Timanttikylät valittiin vuoden kyläksi vuonna 2003.

Timanttikylien kyläiltaan osallistui kunnasta maaseutuasiamies Alina Koponen, kunnanjohtaja Henri Tanskanen, elinvoimavastaava Antti Asikainen, hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen sekä viestintäsuunnittelija Tanja Soininen.

Riitta Juntunen, Timanttikylien sihteeri avaa tilaisuuden

Kyläilta alkoi kahvilla ja kototekoisella marjapiirakalla vaniljakastikkeen kera. Kahvittelun ohessa tilaisuuden avasi Riitta Juntunen, Timanttikylien sihteeri. Juntunen kertoi Timanttikylien toiminnasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Juntusen kertomassa kiteytyi yhteen hiileen puhaltamisen merkitys, luonnon omien antimien hyödyntäminen sekä innokkuus ja rohkeus ottaa vastaan myös haasteita. Yhtenä näistä haasteista hän toi esiin osallistumisen Juuan Kesän Avajaisiin 8.6.2024, jonne tavoitteena on valmistaa myyntiin reilusti kototekoisia leivonnaisia. Puheenvuoronsa lopuksi Juntunen kertoi tilaisuuden päätyttyä suoritettavasta yllätyksestä ja keräsi arvontaa varten osallistujien nimet.

Timanttikylien varapuheenjohtaja Kimmo Hiltunen kertoi Timanttitupien historiasta ja kylätalon alkutaipaleesta. Kylätalon merkitys kyläläisille on ollut suuri ja siellä järjestetäänkin monenlaista toimintaa. Kylätaloa vuokrataan myös erilaisiin tilaisuuksiin ja vuokrattavia huoneita löytyy lisäksi Timanttituvan yläkerrasta.

Timanttikylien varapuheenjohtaja Kimmo Hiltunen

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoi kunnan kuulumisia ja ajankohtaisia asioita. Tanskanen sanoi arvostavansa suuresti kylätoimijoita ja kertoi, että kunta tulee jatkossakin tukemaan kyläläisten toimintaa. Tanskanen kertoi myös paljon keskustelua herättäneestä terveyspalvelujen tilanteesta sekä kunnan elinvoimahankkeiden etenemisestä.

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen

Tanskasen puheen myötä keskustelussa nousi esiin kunnan ja kylien yhteistyö, sekä sen merkittävyys kylätoiminnalle ja koko kunnan elinvoimalle. Kyläläisten mieleen nousi mm. hiihtolatujen merkitys. Kirkonkylällä asuvia sekä kunnan edustusta pyydettiin tutustumaan latuihin ja osallistumaan myös Timanttikylien tapahtumiin.

Elinvoimavastaava Antti Asikainen

Elinvoimavastaava Antti Asikaisen kertoi Tahkovaaran hankkeesta ja sen tuomista mahdollisuuksista Timanttikylille. Timanttitupaa voisi tulevaisuudessa markkinoida myös matkailijoille esimerkiksi majoitukseen. Asikainen kertoi myös Puu-Juuassa etenevästä hotellihankkeesta sekä Kolin Matkailun kautta tehtävästä markkinoinnista.

Hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen

Hyvinvointipalveluista kertomassa oli hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen. Niskanen kertoi omasta toimenkuvastaan kunnassa, johin mm. kuuluu järjestötoiminta ja siinä yhdyshenkilönä toimiminen kunnan ja järjestöjen välillä. Niskanen kertoi myös tulevista hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvistä tapahtumista, kuten alkavista etäjumpista ja ulkoiluystävä koulutuksesta. Lisäksi Niskanen alusti hieman tulevaa HYTE-palvelutarjontinta, joka on kytköksissä lähellä.fi palveluun. HYTE - palvelutarjotin on tuleva työkalu sote-alan ammattilaisille.

Maaseutuasiamies Alina Koponen

Lopuksi maaseutuasiamies Alina Koponen kertoi maakunnan kehittämisverkoston terveiset Pohjois-Karjalan Kylät ry:ltä, Maaseudun Sivistysliitolta ja Vaara-Karjalan Leader ry:ltä. Vaara-Karjalan Leader ry:llä on myöntövaltuutta hyvin jäljellä, mutta valtakunnallisten käsittelyjärjestelmien viivästymisen vuoksi maksatus ei ole vielä auki. Viime vuoden suosikiksi nousseet teemahankkeet kulkevat jatkossa pienhankkeiden nimellä. Maaseudun Sivistysliitolla Leader-rahoitteinen Kestävät kylät –paikallisyhteisöjen ympäristöteot on startannut Vaara-Karjalan -alueella. Pohjois-Karjalan kylät ry:llä on käynnissä vuoden kylä 2024 haku.

Kyläilta päättyi luvatun yllätyksen arvontaan. Palkintona voittajalle oli kototekoista lakkahilloa. Arvonnan suoritti Henri Tanskanen ja arpaonni suosi Alina Koposta sekä Topi Kallista. Koponen tahtoi lahjoittaa oman hillopurkkinsa Anne Niskaselle kiitokseksi tunnollisuudesta työssään.

 

Alina Koponen lahjoittaa palkintonsa Anne Niskaselle.

Seuraavaksi kyläkierros jatkuu Nunnanlahdessa Kivikeskuksella keskiviikkona 27.3. klo 17.30 alkaen. Kaikki ovat kyläiltaan lämpimästi tervetulleita!

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka