Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Uutiset

Sisältöjulkaisija

angle-left Juuan kunta kohti ilmastoystävällisempää tulevaisuutta – Hinku-verkostoon ja energiatehokkuussopimukseen liittyminen

Juuan kunta kohti ilmastoystävällisempää tulevaisuutta – Hinku-verkostoon ja energiatehokkuussopimukseen liittyminen

Juuan kunnan hallitus on hyväksynyt liittymisen HINKU-verkostoon (KH 23.01.2023 § 5) sekä Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KH 23.01.2023 § 6). Molemmissa keskeisenä tavoitteena on ilmastonmuutoksen hidastaminen.
Hinku- verkostoon kuuluu jo yli 80 Hinkukuntaa sekä 5 Hinku-maakuntaa. Hinku-verkostoon liittyessä Juuan kunta sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.


Vapaaehtoisuuteen perustuva energiatehokkuussopimus taas tukee EU:n energiatehokkuusdirektiiviin perustuvia energiankäytön tehostamistavoitteita. Sopimuksen allekirjoituksen myötä Juuan kunta sitoutuu kunta-alan energiatehokkuussopimuksen mukaisiin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on energiankäytön tehostuminen sekä Suomen kasvihuonepäästöjen vähentäminen.

 

Juuan kunnan kuntastrategia tukee ilmastonmuutoksen hidastamista


Juuan kunnan kuntastrategiassa mainitaan, että me ”arvostamme ympäristöämme, luontoamme sekä niiden yhteensovittamista talouden ja tuottavuuden kehittämisessä.” Kuntastrategian mukaisesti olemme luvanneet hoitaa kunnan omaisuutta kestävällä tavalla. Juuassa on jo nyt tehty merkittäviä ilmastotekoja viime vuosien aikana.


Olemme luopuneet lähes kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä koko kuntakonsernissa. Tuotamme lämpöä merkittävissä määrin omista metsistä saaduilla raaka-aineilla. Uudet rakennukset ovat erittäin energiatehokkaita ja vanhempien rakennusten osalta pyrimme tehostamaan energiatehokkuutta eri tavoin. Kunnan pinta-ala on suuri, joten ilmastokytkös on vahva pelkästään metsäomaisuuden kautta. Olemme sitoutuneet vastuulliseen ja kestävään metsäpolitiikkaan ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittamiseen, kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertoo.

Hinku - verkostoon liittyessä on mahdollista saada tukea erillishankkeisiin. Tanskanen odottaa, että Hinku – verkostosta saadaan tukea ilmasto- ja energiapolitiikan toteuttamiseen.


Yleisesti ottaen pienemmissä kunnissa ei ole riittäviä resursseja hoitaa itse asioita, joita Hinku-verkoston yhteistyön kautta on saatavilla. Pohjois-Karjalaan tulee seuraavina vuosina useita hankerahoitusinstrumentteja, joiden avulla myös Juuka voidaan siirtää 2020-luvun vaatimalle tasolle ilmasto- ja energiapolitiikassa. Meillä on edessä aurinko- ja tuulivoimaan liittyviä asioita, fossiilisista polttoaineista luopumisen vauhdittamista sekä kunnan rakennuksiin kohdistuvia energiatehokkuusasioita.


Lisäksi Juuka on yhdessä Kaavin ja Tuusniemen kanssa hankkeessa, jossa on tavoitteena hyödyntää alueiden pimeyttä matkailussa. Alue, jossa ei ole ihmisen aiheuttamaa valosaastetta edistää osaltaan myös alueiden imagoa vastuullisena ja ekologisena. Pimeyttä on tutkittu terveyttä edistävänä asiana erityisesti tänä sinisen valosaasteen aikana.

 

Mitä ovat Hinku-verkosto ja kunta-alan energiatehokkuus sopimus


Hinku-verkosto kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku verkoston kautta on mahdollista muun muassa verkostoitua, jakaa tietoa, saada tukea erillishankkeisiin sekä saada näkyvyyttä yritysten tuotteille ja palveluille.
Hiilineutraalisuomi > Hinku-verkosto


KETS eli kunta-alan energiatehokkuussopimus on työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Kuntaliiton välinen sopimus energian tehokkaammasta käytöstä kunnissa. Tavoitteena on myös helpottaa uusiutuvan energian käytön lisäämistä, tehostaa Suomen huoltovarmuutta ja energiaomavaraisuutta sekä luoda kestävää kasvua ja kehittää markkinoita kohti puhtaampaa teknologiaa.

Kunta-ala - Energiatehokkuussopimukset 2017–2025 (energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi)


Lisätietoja


Mikäli aiheeseen liittyen heräsi kysymyksiä niin lisää tietoa saa Juuan kunnan tekniseltä johtajalta tai kunnanjohtajalta.

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka