Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Korotuksia valtion myöntämiin yksityisteiden perusparannusavustuksiin

Korotuksia valtion myöntämiin yksityisteiden perusparannusavustuksiin

Valtioneuvosto on 8.12.2022 antanut asetuksen yksityistieasetuksen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2023–2025. Näiden kolmen vuoden aikana tiekunta voi saada valtionavusta muun muassa yksityistien perusparantamiseen nykyistä suuremmalla avustusprosentilla.

Valtioneuvosto on 8.12.2022 antanut asetuksen yksityistieasetuksen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2023–2025. Näiden kolmen vuoden aikana tiekunta voi saada valtionavusta muun muassa yksityistien perusparantamiseen nykyistä suuremmalla avustusprosentilla. 

Valtionavustuksen enimmäismäärät nousevat seuraavasti: 
- tavanomaiset tien perusparantamiskohteet 50 % → 70 % 
- merkittävimmät siltakohteet 75 % → 85 % 
- luonnonolosuhteiden aiheuttamat yllättävät korjauskohteet 75 % → 85 % 
- lauttapaikka ja vuosittain purettava silta 80 % → 85 %, vähintään 80 % 
- talvitie 65 % → 70 % 
Itä-Suomen alueen osalta (Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala) avustus haetaan Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Avustusta voidaan hakea ympärivuotisesti. Avustusmäärärahoja on tällä hetkellä hyvin käytettävissä. Talvi on hyvää aikaa tehdä suunnitelmat ja pitää tiekunnan kokoukset, joissa päätetään perusparantamiseen ryhtymisestä.  Avustushakemus liitteineen tulee tehdä huolellisesti, jolloin sähköisen hakemuksen käsittely ja päätös tulee ELY-keskuksesta vaivattomasti. 

Mitä ovat avustettavat parantamishankkeet? 
Avustuksia kohdennetaan erityisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin perusparantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi kohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden ja kuivatuksen parantaminen, sekä rumpujen uusimiset. 
Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. Niinpä normaali tien kunnossapito, kuten sorastaminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja. Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin. 

Yksityisteiden valtionavustushakemus tehdään sähköisessä verkkoasioinnissa: 
https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut 


Yleisneuvonta yksityisteiden valtionavustusasioissa: 
0295 020 603 ma-pe klo 9–16 (pvm./mpm), liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi 
Lisätietoa: https://www.ely-keskus.fi/yksityistieavustukset 


Yksityistieapuriin on koostettu usein kysyttyjä aiheita yksityistieasioista: https://www.ely-keskus.fi/yksityistieapuri 

Tiedote

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka