Uutiset

Murupolku

väli

 

 

Sisältöjulkaisija

angle-left Ahmovaaran kyläillassa keskusteltiin matkailusta ja retkeilyreiteistä

Ahmovaaran kyläillassa keskusteltiin matkailusta ja retkeilyreiteistä

 

Juuan kunnan kyläkierros huipentui keskiviikkona 24.4.2024 Ahmovaaran kyläiltaan. Monikäyttötalolle kerääntyi ilahduttava määrä lähiseudun asukkaita. Kunnasta kyläiltaan osallistuivat kunnanjohtaja Henri Tanskanen, hyvinvointijohtaja Virpi Nevalainen ja kuntarakennepalveluiden johtaja Timo Möttönen sekä maaseutuasiamies Alina Koponen. Vierailijana paikalla oli myös Maaseudun Sivistysliiton kyläkehittäjä Reeta Rönkkö, jonka kanssa kyläläiset jatkoivat kyläillan jälkeen Monikäyttötalon piha-aluesuunnittelulla.

Kyläillan avasi monikäyttötaloa hallinnoivan Kolin Seudun Kehittämisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Sirpa-Liisa Pääkkönen. Sirpa-Liisa kertoi Ahmovaaran asukasmääristä ja ikärakenteesta. Ahmovaarassa asuu ilahduttavasti yllättävän suuri joukko nuoria. Kehittämisyhdistyksen jäsenistöön ja monikäyttötalon käyttäjiin kuuluu juukalaisten lisäksi lieksalaisia Kolin alueelta ja Polvijärven kylien asukkaita ja toimijoita. Kehittämisyhdistys on suunnitellut Ahmovaaran monikäyttötalon nimen vaihtamista, koska nimi on koettu pitkäksi ja vaikeaksi. Uudesta nimestä tullaan keräämään ehdotuksia.

Timo Möttönen kertoi kuntarakennepalveluiden ajankohtaisista asioista. Ahmovaarassa osallistujia kiinnostivat erityisesti Retulahden sataman kehittämissuunnitelmat. Timo kertoi Sataman kehittyvän vaiheittain. Nyt meneillään olevan kaavoituksen jälkeen tulee infran rakentamisen aika, johon kunta etsii rahoitusta. Infran rakentaminen on kunnan tehtävä, samalla etsitään alueelle markkinaehtoisia toimijoita sitä hyödyntämään. Optimitilanteessa Pielisen matkailu voi kehittyä laajasti yli kuntarajojen. Myös haitallisista vieraslajeista (lupiini, balsamit, jättiputki) kysyttiin ja Timo kertoi kunnan maa-alueiden torjunta-asioiden kuuluvankuntatekniikan päällikölle Jussi Heiskaselle.

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen aloitti puheenvuoronsa kertomalla Ahmovaaran olevan kevään kyläkierroksen Grande Finale. Kuuteen kyläiltaan on osallistunut 20-30 henkilöä per ilta eli kierros on tavoittanut toista sataa juukalaista. Iltojen sisältö ja keskustelunaiheet ovat vaihdelleet kylittäin, jokainen kylä on erilainen ja myös sijainti vaikuttaa kyläläisten tarpeisiin.

Ahmovaaran osalta kunnanjohtaja esitti huolensa 6-tien risteyksen turvallisuudesta. Kunta ajaa voimakkaasti alueelle uusia, turvallisempia liikenneratkaisuja kuten kiertoliittymä. Talven 2023-2024 onnettomuusmäärästä johtuen myös ELY-keskus alkaa vihdoinkin herätä asialle. Henri nosti esille myös Kolille vievän tien haastavuuden ja tarpeen saada kevyenliikenteen väylä. Kapea, mäkinen, mutkainen ja vilkkaasti liikennöity tie on tällä hetkellä kevyelle liikenteelle suorastaan vaarallinen.

Kunnanjohtaja oli huolissaan nuorten pahoinvoinnista, johon liittyen hän kertoi käyneensä useita keskusteluja kunnan hyvinvointipalveluiden nuorten asioiden parissa työskentelevien kanssa, että nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi löydettäisiin paikallisesti tehokkaita toimia.

Kolin seudun matkailu kasvaa ja kehittyy ja Juuan matkailu siinä mukana, Henri iloitsi. Kehittäminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja aikaa. Ilmastonmuutos, Etelä-Euroopan kuumuus ja kuivuus lisäävät pohjoisen matkailun vetovoimaa. Juualla on paljon mahdollisuuksia matkailu- ja palveluelinkeinoissa, Ahmovaara on yksi avainpaikoista. Tässä kunnan toimia ovat kaavoitus ja perusinfra, jotka mahdollistavat alueen kehittämisen yritysten toimesta.

Ahomvaaralaisia kiinnosti reitistösuunnittelu ja -rakentaminen. UKK-reitin kunnostamista ja retkeilijöiden palvelupisteiden kehittämistä toivottiin. Kunnanjohtaja totesi UKK-reitin olevan mielenkiintoinen kohde, jonka kunnostaminen vaatii usean kunnan yhteistyötä.

Juuan uusi hyvinvointijohtaja Virpi Nevalainen kertoi puheenvuorossa hyvinvointipalveluiden organisaation kehitystyöstä ja vastuualuejaosta. Järjestötoimijoiden osalta ajankohtaista on Juuan kunnan uuden järjestöyhteistyö-asiakirjan valmistelu tulevaan luottamushenkilökäsittelyyn. Asiakirjalla vahvistetaan yhteiset, helposti saatavilla olevat pelisäännöt ja lisätään läpinäkyvyyttä.

Hyvinvointipalveluiden toiminta-avustuspäätöksiä yhdistykset voivat odottaa toukokuun aikana. Kohdeavustusten osalta haku jatkuu, niissä rahaa varataan hieman myös vuoden toisen puolikkaan hyville ideoille. Kansalaisopiston osalta talous asettaa paineita pieniin korotuksiin kurssien osallistujamäärissä ja kurssimaksuissa. Kuitenkin tahtotila on, että aktiivisen kansalaisopistomme toimintaa pyritään entisestään kehittämään.

Ahmovaaran osalta Juuan kunta tekee sujuvaa yhteistyötä Kolin suuntaan Lieksan kanssa mm. varhaiskasvatuksen saralla. Pienryhmäkodin hoitopaikoille on paljon kysyntää, mikä on positiivinen haaste. Juuan uuden kirkonkylän Poikolan koulun Virpi toteaa olevan hieno ja sisäilmaltaan erinomainen. Lisäksi opettajat ovat oikein päteviä, koska peruskoulutuksella ja lukiolla on useita yhteisiä opettajia. Näiden seikkojen valossa Virpi suosittelee Poikolan koulua myös ahmovaaralaislapsille.

Kunnan nuorisotoimi on aloittanut Ahmovaaran monikäyttötalolla nuorisotalo-kokeilun: alku on ollut rohkaiseva ja kokeilu jatkuu, Virpi kertoi. Ahmovaaralaiset pitivät hyvinä kulttuuritoimen tarjoamia kiertäviä kulttuuritilaisuuksia. Viimeisin esitys veti yleisöä myös Kolilta ja Polvijärven puolelta.

Tilaisuuden lopuksi kunnanjohtaja Henri kertoi kunnan varautumissuunnittelutyöstä, jossa vastuuhenkilönä on Jussi Heiskanen. Kylien on syytä miettiä varautumisasioita, vaikka yleisesti ottaen maaseudulla asuvat pärjäävät häiriötilanteissa kaupunkilaisia paremmin. Maalla myös naapuriapu toimii. Suunnitelmia on kuitenkin hyvä päivittää, kylien varautuminen on tärkeää kunnille.

Kiitämme ahmovaaralaisia vilkkaasta ja hyvähenkisestä keskustelutilaisuudesta!

Elä ihmeessä, tule Juukaan! -video

Kunnanjohtaja Henri Tanskanen istuu Hedwigin Helmi kahvilassa ja katsoo ulos ikkunasta

 

Meidän Pohjois-Karjala 300 vuotta


Pohjois-Karjala täyttää tänä vuonna 300 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi maakuntaliitto tekee videot jokaisesta Pohjois-Karjalan kunnasta. Huhtikuussa julkaistiin Juuan video, jossa puheenvuoron saa kunnanjohtaja Henri Tanskanen. Kuvassa on linkki, jota painamalla pääset katsomaan videon Pohjois-Karjalan youtube -kanavalla (video avautuu uuteen välilehteen).

grafiikka