Käyntikohteet

Murupolku

Paalasmaa

Paalasmaan saaristo

Henkeäsalpaavan kaunis Paalasmaan saaristo muodostuu Hirvisaaresta, Pappilansaaresta, Porlasta, Honkasaaresta, Karhusaaresta, Arkkusaaresta, Toisesta saaresta, Kolmannesta
saaresta sekä pääsaaresta Paalasmaasta. Paalasmaan saariston lävitse kulkee 6-tieltä alkava noin 15 km pitkä Paalasmaantie.

Paalasmaa on Suomen korkein saari. Lamminvaara kohoaa 225 metrin korkeuteen meren pinnasta. Paalasmaan saariston pinta-ala on n. 35 neliökilometriä. Paalasmaan korkeuseroista johtuen maisema avautuu useista paikoista laajana ja silmiä hivelevän upeana.

Pelkästään jo matkaaminen Paalasmaahan antaa elämyksiä lossimatkoineen, pengerteineen ja siltoineen. Pielisen läsnäolo tuntuu kaikkialla. Paalasmaan saaristo Infogis -karttapalvelussa (avautuu uuteen välilehteen).

Paalasmaan saaristoa

 

Paalasmaan saariston ja mantereen väliä Hirvisalmessa liikennöi Hirvisalmen lossi, joka tunnetaan myös Paalasmaan lossina. Lossi on seilannut Hirvisalmen salmessa vuodesta 1969. Lossimatkaa on 396 metriä ja myös talvisin lossi kulkee.

 

 

Näkötorni

Maisemia yli Pielisen

Sydänvaaran huipulta löytyy 18 metrin korkeuteen kohoava näkötorni. Torni valmistui vuonna 1993 kyläläisten toimesta. Sieltä näkyy kaunis Pielinen ja Pohjois-Karjalan vaaramaisemaa aina Kolille saakka. Tornin juurella on pöytä ja penkit eväsretkeä varten sekä alempana parkkipaikalla on nuotiopaikka polttopuineen ja kasteluvesineen makkaran paistoa varten. Postilaatikosta löytyy vieraskirja.

Sydänvaaran näkötorni Infogis -karttapalvelussa (avautuu uuteen välilehteen).

Tornin parkkipaikalta pääsee opastettua luontopolkua pitkin Paalasmaan kylätalolle.
Sirnitsansalmen laivalaiturista ja Paalasmaan leirintäalueelta pääsee myös retkeilyreittiä kulkien (noin 3,5 km) Sydänvaaran näkötornille.

Näkötornin läheisyydessä on myös geokätkö.

Kylätalo ja rukoushuone

Kylätalo ja rukoushuone

Näkötornille mennessä Saarenpääntien varrella (Saarenpääntie 84) sijaitsee Paalasmaan kylätalo, joka rakennettiin 1906 Paalasmaan kansakouluksi. Kylätaloa vuokrataan erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien viettopaikaksi.

Kylätalon lähellä sijaitsee Juuan ev.lut. seurakunnan Rukoushuone (Saarenpääntie 138), jossa kesäisin järjestetään satunnaisia kirkollisia tapahtumia.

Paalasmaantieltä on opasteet näkötornille, matkaa näkötornille on noin 2,5 km. Kylätalo Infogis -karttapalvelussa (avautuu uuteen välilehteen).

Lisäksi kylätalon naapurista löytyy Juuan evankelisluterilaisen seurakunnan rukoushuone, joka on rakennettu vuonna 1932. Tutustu tästä seurakunnan nettisivujen tietoihin Paalasmaan rukoushuoneesta.

Rukoushuone

Paalasmaan veneonnettomuuden muistomerkki

Paalasmaan veneonnettomuuden (4.10.1959) muistomerkki Surukivi sijaitsee Paalasmaan laivarannassa. Kivisen muistomerkin veisti juukalainen kuvanveistäjä Kauko Kortelainen ja se paljastettiin vuonna 1984.

Sunnuntaina 4. lokakuuta 1959 kaksi moottorivenettä törmäsi iltahämärissä sateisessa ja sumuisessa säässä Pielisellä Paalasmaan Koroniemen luona noin 200 metrin päässä rannasta. Kaikkiaan 21 henkilöä, pääasiassa paalasmaalaisia nuoria, joutui veden varaan. Veneonnettomuudessa hukkui 15 henkilöä ja 6 henkilöä pelastui. Muistomerkki Infogis -karttapalvelussa (avautuu uuteen välilehteen).

Paalasmaan veneonnettomuuden muistomerkki

Paalasmaan mökkiläispäivät

Juuan kunta on järjestänyt vuosittain heinäkuun loppupuolella Paalasmaan leirintäalueella (Eteläpääntie 140) perinteiset mökkiläispäivät. Mökkiläispäivillä on ollut monenlaista ohjelmaa musiikkiesityksineen, tukkilaisnäytöksineen sekä valittu vuoden mökkiläinen ja tarjottu rantakalakeittoa. Mökkiläispäivää ei järjestetä kesällä 2021.

Oletko Juuassa vapaa-aikaasi viettävä mökkiläinen, etkä ole saanut alkukesällä mökkiläiskirjettä? Klikkaa tästä ja ilmoita yhteytietosi, niin lisäämme sinut postituslistalle! Tutustu samalla Juuan kunnan tonttitarjontaan.

Tutustu lisää Paalasmaan saaristoon luontokohteidemme sivuilta, josta löydät myös Paalasmaan saariston lähestymis- ja maastokartan.

Katso lisää kuvia Paalasmaan saaristosta alta.

Tukkijätkät Mökkiläispäivillä

Mökkiläispäivien tukkilaisnäytös.

Maisemaa yli Pielisen

Karhusaaren pohjoispään kallioilta voi ihastella upeita maisemia, auringon laskua, Kojon selälle päin. Sieltä löytyy myös levähdyspaikka.

Paalasmaan luontopolkuopaste näkötornin läheisyydessä

Paalasmaan luontopolkuopasteita näkötornin läheisyydessä.

Hirvisalmen lossi

Hirvisalmen lossi.

Paalasmaan korkeuseroista johtuen maisema avautuu useista paikoista laajana ja silmiä hivelevän upeana.

Paalasmaan korkeuseroista johtuen maisema avautuu useista paikoista laajana ja silmiä hivelevän upeana. (Kuva Sydänvaaran näkötornista).

Talvinen Paalasmaa ei kesän maisemille häpeile.

Talvinen Paalasmaa ei kesän maisemille häpeile.

Talvikalastusta Laivonselällä.

Talvikalastusta Laivonselällä.

Katso myös Paalasmaan kyläyhdistyksen omat sivut (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Matkailuneuvonta - yhteystiedot

Matkailuneuvonta

Kivikeskus - The Stonevillage
Kuhnustantie 10
83940 Nunnanlahti
p. +358 50 343 3600

Juuan kunnan matkailuneuvonta 
Juuan kunnantalo 
Poikolantie 1 
83900 Juuka 
p. +358 40 104 2865

InfoGIS esittely

Infogis Juuka

Tutustu Juuan alueen Infogis -paikkatietopalveluun, jonka avulla voit etsiä mm. liikuntapaikkoja, matkailuneuvontaa, majoitusta, ravintoloita ja kahviloita, myymälöitä, ohjelmapalveluja, muita palveluja sekä kylätaloja ja metsästysmajoja.

Tutustu Infogis -paikkatietopalveluun tästä.

InfoGIS Juuka