11.06.2016 12:30 | Markus Hirvonen

Me teemme itse Juuan imagon!

Vaikutamme itse Juuan imagoon, jokainen meistä!

 

 

Moni Juukalainen lähestyi taloustutkimuksen vetovoimatutkimuksen tiimoilta, jossa Juuka oli häntäpäässä ja Kontiolahti kärkipäässä. Lukaisin sitten sen tutkimuksen kokonaisuudessaan. Ja mitä tutkimus kertoi?

 

Tutkimus kertoi vain ja ainoastaan nykytilan siitä, minne ihmiset ovat muuttaneet ja tilastoihin perustuvia ennakkoarvioita tulevaisuuden muuttoliikkeestä. Miksi olin siis huojentunut? Tutkimus ei kerro mitään näiden työikäisten (joita tutkittiin) mielipiteistä eli siitä minne he oikeasti haluavat muuttaa ja miksi? Ja kun menemme syvemmälle siihen, miksi ihmiset yleensäkin muuttavat, ollaan imagon ytimessä. Ja tähän kaikkeen Juuka ja erityisesti Juukalaiset voivat vaikuttaa.

 

Muuttamisen keskeiset syyt ovat työ ja opiskelu. Opiskelupaikkoja Juuassa ei peruskoulun jälkeen ole lukiota lukuunottamatta, joten on suotavaakin että peruskoulun ja lukion jälkeen nuoret siirtyvät opiskelemaan eri paikkakunnille. Olennaista on se, millaisen imagon näille nuorille rakennamme ennen muuttoa. Miten puhumme Juuasta? Rakennammeko sanallisella retoriikalla tulevaisuudenuskoa kertomalla meidän kasvavista yrityksistä, jotka tarvitsevat työvoimaa. Puhumalla positiivisesti Pielisen rantarakennusmahdollisuuksista, kunnan palvelutasosta, ystävällisistä ihmisistä,  turvallisesta kasvuympäristöstä, väljästä asumisesta, edullisista tonteista  ja kompaktista kuntakeskuksesta? Eli voimme osoittaa Juuan olevan paikka, mihin kannattaa palata. Täällä on mahdollista elää, yrittää, kasvattaa lapsia ja rakentaa laadukasta elämää. Tai sitten voimme puhua kylillä, Facebookissa ja Twitterissä miten huonosti menee, miten kaikki muuttaa pois ja kylät kuolee. Voivotella ja uskotella, ettei täällä ole tulevaisuutta. Millä mielellä se opiskelemaan lähtevä nuori sitten lähtee maailmalle, kun on kuullut vain negatiivisesta tulevaisuudesta? Sanoilla ja ilmaisulla on merkitystä.

 

Työikäisten suurin, ja lähes ainoa, syy muuttoon on työ. Jos meillä on toimiva elinkeinopolitiikka ja yrittäjiä, meillä on myös työtä. Juuassa on monia kasvavia yrityksiä ja palvelu- ja matkailusektoreilla hurjasti potentiaalia. Jos onnistumme tässä, imagomme lähtee heti kasvuun. Olen tavannut useita tänne muuttaneita perheitä, jotka ovat saaneet työtä. Ja enää eivät halua muualle muuta, sillä Juuka on osoittautunut hyväksi elinympäristöksi.

 

Ja voimmehan jo nyt verrata Juukaa ja Kontiolahtea vaikkapa lapsiperheiden ja ikäihmisten näkökulmasta. Juuassa on pienemmän ryhmäkoot päivähoidossa, pienemmät ryhmäkoot koulussa. jonoton hammashoito, jonoton päivystys lääkäreille, edullisemmat asunnot, edullisemmat tontit, edullisemmat talot, isommat tontit, kuntakeskuksen palveluvalikoima, lähes ilmaiset Sali- ja liikuntapalvelut  ja Kontiolahteen verrattuna moninkertaisesti edullisemmat liikuntapalvelut, kansalaisopiston maksut ovat n. 5 kertaa edullisemmat, kaikille lapsille matalan kynnyksen liikuntaseurat ja niin edelleen. Pari asiaa Kontiolahdessa on vetovoiman suhteessa paremmin. Kunta on maantieteellisesti lähempänä Joensuuta ja siellä on jäähalli. Se syy on nostettu tutkimuksessa niin isoksi, että se poistaa nuo kaikki muut syyt, jotka meillä on paremmin. Mutta se on juuri se juttu, johon me voimme vaikuttaa itse sanoilla, kertomalla mikä meillä on paremmin. Jos imago on sama asia kuin keskuskaupungin läheisyys, on tutkimuksessa aika vähän kerroksia.

 

Kun kirjoitan itse Juuasta vaikkapa Facebookiin tai Twitteriin, kirjoitan positiiviseen sävyyn. Kokeillaan kaikki samaa, ja sanotaan vaikeat asiatkin positiivisen kautta. Kuten eräs katsastusmies kertoi, miten hän oli toiminut tapauksessa, jossa auton takajarrut olivat olleet ihan rikki. Hän oli sanonut henkilölle: ”Sinulla on autossa valtavan hyvät, oikein esimerkillisen hyvä etujarrut. Takajarruja pitää vähän fiksata”

 

 

Kommentit:

12.06.2016 10:33 | Minnamari Harpela
:) 1 Jarrut! Olen itse paluumuuttaja, mutten originaali, vaan 10-vuotiaana Vantaalta tänne tullut. Minusta on jotenkin surullista, että moni juukalainen kuvailee itseään maalaiseksi, niin kuin siinä jotain pahaa olisi. Sitä häpeää tunnutaan roikotettavan mukana myös uusilla asuinpaikkakunnilla. Itse näin Juuan tänne tullessani lapsen silmin ihmemaana majanrakennus- ja uintimahdollisuuksineen, puhumattakaan lapsuuden lumileikeistä. Meidän pitäisi olla oikein ylpeitä tastä, mitä ympärillämme näemme. Niin ympäristö säilyy ja kehittyy parhaiten. Laitan sinulle pääkallopaikalle vielä palautteena Heidi Tanskaselle Ruokosen kaavasta tekemästään lehtikirjoituksesta kiitoksen: Juuri näistä aarteistamme meidän pitää huolehtia. Yksikään kaupallinen taho ei aja käyttämänsä luonnon etuja, vaikka muuta väittääkin. Mitään pikku-Talvivaaroja ei tämä kunta kaipaa. Nostatetaan intoa tutustua puhtaisiin metsiimme ja järviimme matkailun merkeissä. Niiden pelisääntöjä on helpompi valvoa.
18.06.2016 14:02 | TUULA LEHIKOINEN
HEI! TARVITSIN TUOSSA VIIKOLLA TAKSIA KLO 22 AIKAAN...MENTYÄNI TAKSIASEMALLE NIIN TAKSEJA EI LÖYTYNY TUNNIIN SISÄLLÄ.... OOTELLESSA KIINNITIN HUOMIOTA TAKSIASEMAN YMPÄRISTÖÖN...VANHA NAHKASOHVA JA PUUSTA TEHTY PENKKI??? EI ANNA JUUASTA HYVÄÄ KUVAA KUN VIELÄ ON ELLIN PÄIVÄT JA MUUTENKIN LOMAKAUSI ALKAMASSA. KÄYTKÖ KAHTOMASSA JA TUTUSTU PAIKKAAN...EHKÄ VOIT KORISTAA KUNNAN YMPÄRISTÖÄ TÄLTÄ OSIN.

Lisää kommentti


Lähettäjä: 
Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus
 
« Takaisin

Juuan kunta

Juuan kunnantalo

Avoinna ma-pe klo 9-15
Poikolantie 1, 83900 Juuka 
p. 040 104 2865 (Neuvonta ja yhteispalvelupiste)

p. 040 104 2000 (Juuan kunnan vaihde)
Fax. (013) 472 123


PUHELINLUETTELO »
YHTEYSTIEDOT »
YHTEYDENOTTOLOMAKE »